bezár
 

zene

2024. 03. 02.
Büsra Kayikci török zongorista a Hagyományok Házában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Büsra Kayikci török zongorista a Hagyományok Házában A zene és az építészet ötvöződéséből született műveit mutatja be Büsra Kayikci török zongorista március 5-én Budapesten, a Hagyományok Házában.

A szólóest a Yunus Emre Intézet és a Török Köztársaság Kulturális és Turisztikai Minisztériuma együttműködésében valósul meg a török-magyar kulturális évadban - közölték a szervezők az MTI-vel.

prae.hu

Büsra Kayikci 2019-ben írta első műveit, amelyeket John Cage és Michael Nyman zenéje ihletett. Ugyanezen év novemberében adta ki Dogum című kislemezét, majd Eskizler című albumát, amely kilenc minimalista szólózongora-darabból áll. Places című új albumának szerzeményeiben első kompozíciós vázlatait, tanulmányait folytatja.

"Mindig zongoránál komponálok, és csak akkor írok le egy darabot, amikor az elkészült" - olvasható a szerző honlapján, amely szerint nem is jegyzi fel azonnal a darabokra vonatkozó egyedi ötleteket, hanem várja, mire fog emlékezni másnap reggel. "Ami a fejemben marad, az határozza meg, hogyan tudom folytatni a darabot" - vall művei születéséről.

Szerzeményei olyan elveket követnek, amelyeket az építészetből ültetett át kompozíciós munkájába: egy tér harmonikus kialakításához megtanulta, hogy először a színeket, formákat és anyagokat választja ki, majd ezeket kombinálja egymással. Zenéjében moduláris díszletként határozza meg a harmóniákat, dallamokat, témákat és motívumokat, majd ezeket kombinálja és egyensúlyba hozza.

Eddigi legjelentősebb projektjei közé tartozik a New York-i Színházi Balettel való együttműködése: 2020-ban Melissa Toogood koreográfus az ő zenéjére készített kortárs táncdarabot.

Kayikci Isztambulban nőtt fel, kilencévesen kezdett zongoraleckéket venni, balettet is tanult. A középiskola elvégzése után az egyetemen belsőépítészetet és környezettervezést tanult, majd a zeneszerzésben találta meg a kreatív szabadságot - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés