bezár
 

zene

2024. 03. 12.
Operaáriák és operettek a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Operaáriák és operettek a MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenyén Erkel és Kodály, Lehár Ferenc és Kálmán Imre, valamint ifj. Johann Strauss operaáriái és operettjei csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar előadásában Medveczky Ádám karmesteri pályájának 50. évfordulója tiszteletére március 21-én a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében - közölte a zenekar kedden az MTI-vel.

Mint írták, Medveczky Ádám karmester egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy jelen legyen a hangversenyen, így ezen az estén a MÁV Szimfonikus Zenekart Christoph Campestrini karmester vezényli, aki már visszatérő vendégkarmesternek számít az együttesnél. A Híres operaáriák és operettek című hangversenyen Sümegi Eszter szoprán, az Operaház vezető énekese, - aki ebben az évadban ünnepli énekesi pályafutásának 30. évfordulóját -, valamint Boncsér Gergely tenor, az Operaház magánénekese lép fel.

prae.hu

A közleményben felidézik, hogy 1974-ben a Magyar Televízió első nemzetközi karmesterversenyén az első díjat Kobajasi Kenicsiró, a második díjat pedig Medveczky Ádám nyerte. A verseny első fordulójában mindketten a MÁV Szimfonikus Zenekart vezényelték, és az akkor kezdődő kölcsönös barátságot e fél évszázad alatt számos közös munkával, nagysikerű előadásokkal, hazai és külföldi turnékkal tették emlékezetessé.

Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház és az egész magyar zenei élet kiemelkedő személyisége, aki pályafutása alatt több mint hatvan operát és megszámlálhatatlan hangversenyt vezényelt.

Christoph Campestrini 1968-ban született Linzben, Anton Bruckner városában. Az ottani konzervatóriumban folytatta tanulmányait, majd az Amerikai Egyesült Államokban, a Julliard Zeneakadémián zeneszerzést és vezénylést, a Yale Egyetemen pedig filozófiát és nyelveket tanult. Vezényelte a London Symphony Orchestrát, a Berlini Deutsches Simphonieorchestert, de dirigálta a Mozarteum, a Frankfurti, Bécsi, Prágai, Moszkvai, Budapesti Rádió, Toulouse, Sevilla, Mexikó, Szöul, Tajvan, Észak-Amerikában pedig Philadelphia, Houston, Detroit, Indianapolis, Florida, Vancouver, Ottawa, Quebec zenekarait is. A Klosterneuburgi Operafesztivál és a Dubrovniki Nyári Fesztivál művészeti vezetője - áll a közleményben.

Kép forrása: a szimfonikus zenekar hivatalos Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés