bezár
 

zene

2024. 03. 19.
Händel Alkalmi oratóriuma a Zeneakadémián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Április 6-án, a Zeneakadémián megtekinthetjük Händel Alkalmi oratóriumát (Occasional Oratorio), azt a művet, amely egész Angliát megérintette a 18. században – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

A jakobita lázadás leverése és a monarchia támogatása által inspirálva, Händel villámgyorsan alkotta meg ezt a különleges darabot. A Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Barokk Zenekar egyedülálló előadásában életre kel a mű, amelyben debütál Lökösházi Mária szoprán énekművész, karmestere Németh Pál. (Jegyvásárlás itt.)

Lökösházi Mária szoprán énekművész. A zene születése óta állandó része az életének. Zenei tanulmányait Sapszon Ferencnél, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában kezdte. A több mint 10 éves kóruséneklés után magánénekesként tanult tovább a Szent István konzervatóriumban. 2014 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem növendéke, ahol klasszikus énekszakon Halmai Katalinnál végezte el az alapképzést. Mesterdiplomáját 2021-ben Oratórium- és dalének szakon szerezte, Pászthy Júlia növendékeként. 2018-ban elnyerte az MMA ösztöndíját. Jelenleg a Zeneakadémia doktori ösztöndíjas hallgatója. Énekművészként mindig fontos volt számára a zenei korszakok közötti átjárás, ezért énektechnikáját és repertoárját ennek megfelelően fejlesztette. Előszeretettel énekel régizenét, valamint különböző stílusú dalokat, emellett az olasz bel canto stílus, valamint a kortárs zene elkötelezett előadója. A barokk éneklés sajátos technikája is közel áll hozzá. Több alkalommal énekel Bach Máté Passiójában, Händel Alkalmi Oratóriumának előadása pedig a Savaria Barokk Zenekarral történő első együttműködésének gyümölcse, amit a Zeneakadémia Nagytermében hallgathatunk meg április 6-án.

Az Alkalmi oratórium több tételét korábbi kompozícióiból átveszi, megszólaltatva Händel zsenialitását és alkotói kreativitását. Különleges élmény a ritka, ám csodálatos zenei előadás, mely méltán tartja helyét a zeneirodalom egyik kiemelkedő alkotásaként. A záró kórusban megelevenedik a Zadok the Priest ünnepi ereje, „felkérve az Istent, hogy óvja és áldja meg a királyt hosszú élettel”. Ne hagyjuk ki ezt a különleges előadást, amely a Savaria Barokk Zenekar és a Magyar Händel Társaság közreműködésével kerül bemutatásra.

Négyzetes kép a leadben: Gaál Attila

Zenekar: az SBO Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés