bezár
 

színház

2024. 03. 23.
Színháztörténeti kiállítás Erdélyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színháztörténeti kiállítás Erdélyben Erdélyben is bemutatják a magyar színjátszás hőskorát idéző, Kelemen László és kora című színháztörténeti kiállítást, mely Sepsiszentgyörgyön nyílik meg a színházi világnapon – közölte az MTI-vel a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet.

Az intézet, a kassai Thália Színház és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közötti együttműködés révén megvalósuló tárlatot március 27-én 11 órakor nyitják meg a székelyföldi teátrum előcsarnokában, kurátora Szebeni Zsuzsanna színháztörténész, intézetvezető.

Szkéné színház

A közlemény szerint a számos színháztörténeti kutatási újdonságot felvonultató tárlat az Osztrák Magyar Monarchia legjelentősebb színházi állomásain kalauzolja végig a közönséget. A magyar nyelvű színjátszási törekvések történetét mutatja be, csaknem másfél évszázadot felölelve.

"Megismerhetjük az első magyar nyelvű színtársulat megalakulásának történetét, társulati tagjait, az átélt viszontagságokat. Kelemen László élete egybeforrt a korabeli színjátszás történetével" – áll a közleményben, mely szerint a színigazgató sokoldalú életpályája és gazdag tevékenysége példázza a magyar nyelvű színjátszás kezdeteit.

A 18 összeállításból álló tárlat a jezsuita díszlet- és jelmeztervezés remekeit mutatja be, a felekezeti iskolák diákszínjátszásába is betekintést enged. "Részét képezik továbbá az elképzelt korabeli színpadi öltözetek fotókon történő rekonstruálása, a megvalósulatlan rozsnyói (Felvidék) magyar nyelvű színház tervei, az állandó társulat és színházépület létrehozására irányuló szegedi törekvések, Sehy Ferenc színművész árulásának epizódja" – írták, felidézve, hogy a kiállítás Kelemen László születésének 250. évfordulójára készült a kassai Thalia Színház felkérésére.

Kelemen László (Kecskemét, 1762. július 26. - Csanádpalota, 1814. december 24.) az első magyar színigazgató, színműíró, élete szorosan összefonódott a vándorszínészet és a társulatfejlődés időszakával.  Erdélyi gyökerekkel rendelkezik, innen eredő nemesi származású római katolikus családból való. Több város mellett Nagyváradon is megpróbált társulatot szervezni.

A sepsiszentgyörgyi tárlatot április 7-ig lehet megtekinteni.

Kép forrása: sepsiszentgyorgyinfo.ro

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Hét komédia című Plautus-kötet bemutatója
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés