bezár
 

zene

2024. 03. 28.
Bemutatja a Valuska című Eötvös Péter operát az Operaház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bemutatja a Valuska című Eötvös Péter operát az Operaház A Valuska című opera félszcenírozott előadásával emlékezik meg április 18-án, a nemrég elhunyt Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, Eötvös Péter kimagasló életműve és emberi nagysága előtt a Magyar Állami Operaház - tájékoztatta a nemzeti dalszínház az MTI-t csütörtökön.

Az Operaház este nyolc órától tűzi műsorra a Szent István Renddel kitüntetett zeneszerző, karmester és zenepedagógus egyetlen magyar nyelvű operáját - közölték.

Eötvös Péter a Magyar Állami Operaház felkérésére írta a Valuskát, amelynek témáját a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett Krasznahorkai László 1989-es, Az ellenállás melankóliája című kisregénye adta. A darab ősbemutatója 2023. december 2-án volt a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában, Varga Bence színrevitelében. A nagy sikerű előadáson - amit kedvező hazai és nemzetközi kritikai visszhang is övezett - Eötvös Péter is részt vett - idézték fel.

A szerző által tragikomédiaként jellemzett Valuska címszerepében Haja Zsolt látható, a további főbb szerepeket Miksch Adrienn (Pflaumné), Szabóki Tünde (Tünde), Hábetler András (Tanár úr) Farkasréti Mária (Parasztasszony) és Cser Krisztián (Posztókabátos férfi / Katona) alakítják. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Szennai Kálmán vezényli.

A Három nővér és A szerelemről és más démonokról után a Valuska Eötvös Péter harmadik operája, amely elhangzik az Operaházban. Ezen kívül a Vértelenül (Senza Sangue) című Kékszakállú-párdarabja is hallható volt 2018-ban az Erkel Színházban - írták.

Eötvös Péter türelemmel viselt, hosszantartó betegség után március 24-én, 80 éves korában hunyt el - áll a közleményben.

Kép forrása: wikipedia.org 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés