bezár
 

irodalom

2024. 04. 11.
Sikeres roma férfiakról szóló kötetet mutattak be
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikeres roma férfiakról szóló kötetet mutattak be Sorsformálók - Sikeres roma férfiak történetei című interjúkötetet mutattak be április 10-én Budapesten a Kopp Mária Intézet épületében, ahol kiállítás is nyílt a könyv illusztrációiból.

A négy évvel ezelőtt megjelent Roma nők egymás közt című interjúkötet folytatásaként ezúttal tizenkét sikeres, céltudatos és tevékeny roma férfi mesél életútjáról a Sorsformálók - Sikeres roma férfiak történetei című kötetben - mondta a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a kötet április 10-ei bemutatóján.

Fűrész Tünde hangsúlyozta, a kötet célja, hogy a roma közösségből olyan példaképeket mutasson be, akik az életútjukkal reményt tudnak nyújtani, valamint lerombolják azokat a sztereotípiákat, amelyek még mindig jelen vannak a magyar társadalomban.

A KINCS elnöke szerint a romák helyzete sokat javult az elmúlt években, Magyarországon a foglalkoztatás szintje a roma közösségekben nőtt a legnagyobb mértékben, ma már másfélszer többen dolgoznak, mint a 2010-es évek elején. Emiatt körükben felére csökkent a jövedelmi szegénység és munkaszegénység, valamint a túlzsúfolt lakásokban élők aránya is, elsősorban a felzárkózó településeken, köszönhetően az otthonteremtési támogatásoknak.

Fűrész Tünde szerint a romák társadalmi megítélésében is van előrelépés, amely azt mutatja, hogy immár tizennégy éve aktív és következetes felzárkózáspolitika valósul meg Magyarországon, a család- és foglalkoztatáspolitika mellett.

A KINCS elnöke azt mondta: "roma honfitársaink értékes és nélkülözhetetlen tagjai a társadalomnak, akikre erőforrásként tekintünk. A most megjelent kötet a sikeres roma férfiak előtt való tisztelgés mellett tisztelgés minden olyan roma előtt, akik az elmúlt években előre tudtak lépni, bizonyítottak, megragadták a lehetőséget és ezzel javítani tudtak a helyzetükön".

Fűrész Tünde köszönetet mondott Antal Istvánnak, aki kezdeményezte a kötet létrejöttét, szerkesztőként részt vett a munkában, és ő maga is szerepel benne. A könyv illusztrációit Kunhegyesi Ferenc grafikusművész készítette. A Sorsformálók - Sikeres roma férfiak történetei című könyv szerdától elérhető a Libri könyvesboltjaiban, valamint a KINCS e-könyvesboltjában.

Sztojka Attila a Belügyminisztérium roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa szintén szerepel az új kiadványban. A kormánybiztos videoüzenetében arról beszélt, hogy az új kötetből az olvasók megismerhetik az ő életútját is, amely reményei szerint példaként szolgál a sorstársaknak. Szerinte az életben mindig szükség van példaképekre, akik erőt adhatnak a küzdelemben és könnyebbé tehetik azt. "A példaképek azt is jelentik számunkra, hogy van remény és lehetőség arra, hogy felemelkedjünk és kicsit előrébb lépjünk, hogy ha még néha nehéznek is tűnik" - hangsúlyozta.

A kormánybiztos kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt tizennégy évben olyan korszakot nyitott a cigányság életében, amely kézzelfogható eredményeket produkált. Rendelkezésre áll az intézményesült struktúra, amely esélyt jelenthet az emberek számára a felemelkedésre. A kormány célja, hogy a magyarországi cigányság a "középosztályosodási" folyamatban részt vegyen, elérje azt és annak részévé váljon.

Kunhegyesi Ferenc grafikus-és festőművész elmondta, hogy a kötetben szereplő férfiakról készített portrékat mutatják be a kiállításon, amely április 23-ig tekinthető meg a Kopp Mária Intézetben. A grafikusművész szerint a nyelven keresztül lehet megismerni egy nemzetet, lovári nyelven a patyiv szó a hitelességet jelenti. Mint mondta, a kötetben szereplő tizenkét példakép attól lett hiteles ember (patyiv manus), hogy önazonosak tudtak lenni és hiteles életútjuk példaként szolgál a többségi és a roma társadalomnak.  

Antal István, a KINCS elnöki tanácsadója, a kötet szerkesztője, a Mathias Corvinus Collegium Roma Tehetség Program vezetője szerint egyre kevesebb a példakép a roma fiatalok előtt. A roma fiúknak nehezebb az előmenetelük, nagy kihívásokkal néznek szembe, az iskolában nagyobb eséllyel vannak kitéve a lemorzsolódás kockázatának, mint a lányok. Úgy véli, ez a kötet a fiataloknak motivációt vagy megoldási javaslatokat tud adni. A kötetben szereplő roma férfiak többféle háttérrel rendelkeznek, többen nagyon nehéz körülmények közül érkeztek, de mindannyian emberfeletti teljesítményt értek el és kendőzetlen őszinteséggel beszélnek a megpróbáltatásaikról, az elhivatottságról és motivációról, amely mindvégig hajtotta őket.

A szereplők a közélet, a tudomány, a sport, a zene és a média területén bizonyították rátermettségüket és sorsformáló képességüket. A kötetben Sztojka Attila és Antal István mellett Mező Misi énekessel, Balogh Győző János görögkatolikus lelkésszel, Kunhegyesi Ferenc grafikussal, Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával, Farkas András operaénekessel, Szénási Józseffel, a Roma Magazin, P'amendé, nemzetiségi műsorok szerkesztő-riporterével, Nyári Oszkár színész-rendezővel, Sörös Ivánnal, a Belügyminisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Helyettes Államtitkárság, illetve a Gyermekesély Főosztály vezetőjével, Pisont István labdarúgóval, valamint Farkas Zsolt zenész-táncos-koreográfussal olvasható interjú.

A könyv illusztrációit bemutató kiállítás a Kopp Mária Intézet után a Mathias Corvinus Collegiumban lesz látható.

Kép forrása:  MTI / Hegedüs Róbert

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés