bezár
 

színház

2024. 04. 11.
Barbárok című táncelőadás a Várkert Bazárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barbárok című táncelőadás a Várkert Bazárban Barbárok - Táncköltemények Móricz Zsigmond írásai nyomán címmel látható a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadása április 11-én este a Várkert Bazárban.

A tánckölteményekben Móricz Zsigmond tiszazugi méregkeverő asszonyai, a Pillangó című kisregény szerelmespárja és a címadó Barbárok novella szereplői, szatmári gyűjtéseinek parasztjai kelnek életre.

Szkéné színház

Móricz Zsigmond szatmári néprajzi gyűjtései során került igazán közel a magyar paraszti kultúrához. A parasztság életének megismerését tartotta legfőbb iskolájának. "Kimeríthetetlen mondanivaló duzzadt bennem, és 25-30 év alatt nem fogyott ki az a tarisznya, amit ott és akkor tömtem meg mohó kapzsisággal a nép életének mindenféle anyagával" - idézik az író szavait.

Móricz Zsigmond ismerte a magyar parasztság sorsát és mélyen együttérzett vele, és nemcsak azért, mert az ő gyökerei is oda nyúltak vissza, hanem mert egész életében visszajárt hozzájuk töltekezni. Az író elsőként mutatott példát arra, hogy miként lehet és kell a nemzeti hagyományainkat leginkább megőrző parasztság kultúrája felé szeretettel fordulni.

Az előadás koreográfiáját Zs. Vincze Zsuzsa Kossuth-díjas, érdemes művész és Zsuráfszky Zoltán, a nemzet művésze, Kossuth-díjas, kiváló művész készítette. A zenét Kiss Ferenc, Gryllus Dániel, Árendás Péter és Balogh Kálmán jegyzi.

Kép forrása: Várkert Bazár

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés