bezár
 

irodalom

2024. 04. 16.
Borsik Miklós kapja a 2024-es Hazai Attila Irodalmi Díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Borsik Miklós kapja a 2024-es Hazai Attila Irodalmi Díjat Borsik Miklós költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt alkotóról elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el.

A Hazai Attila Irodalmi Díjat azzal a céllal hozta létre a Hazai Attila Alapítvány, hogy ápolja a fiatalon elhunyt író emlékét, segítse a hozzá hasonlóan újító szellemiségű szerzőket. A Kortárs Írói Alapítvány Hazai Attila emlékére 2012 őszén, az író halálának évében jött létre édesanyja, Hazai Éva kezdeményezésére. Az alapítvány célja a hagyaték gondozása mellett, hogy évente 1,2 millió forint pénzjutalommal járó elismerésben részesítsen egy pályakezdő vagy középgenerációs írót, aki Hazai Attilához hasonlóan szuverén, kísérletező és kockázatvállaló szerző, jelentős művel hívta fel magára a figyelmet, és akire szintén jellemző a társművészetek iránti nyitottság. A díjat 2024-ben kilencedik alkalommal adják át.

A szakmai zsűri döntése alapján a Hazai Attila Irodalmi Díjat idén Borsik Miklós veheti át.

Borsik Miklós (1986) költő, író, kritikus, szerkesztő. 2012-ben szerzett magyar nyelv és irodalom szakos diplomát az ELTE Bölcsészettudományi Karán, majd tanulmányait az Általános Irodalom- és Kultúratudományi doktori iskolában folytatta. Versei 2011 óta jelennek meg folyóiratokban, két önálló kötete az Átoknaptár (Jelenkor, 2020) és a Futárlíra (Jelenkor, 2024). 2022-ben Füst Milán Költői Díjat kapott, 2021–2022-ben Ferencvárosi József Attila irodalmi ösztöndíjban részesült.

A díj átadására Hazai Attila születésnapján, április 30-án, kedden 18:30-tól kerül sor a Nyitott Műhelyben, a díjazottat Vas Máté laudálja.

Kép forrása: Máté Péter / Jelenkor Kiadó

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés