bezár
 

zene

2024. 05. 03.
Haydn out, muse in
Múzsadilemmák
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Metrum Ensemble új előadása a Jurányi Közösségi ház nagytermében, 2024. május 15-én és 16-án 19 órakor, Pájer Alma Virág rendezésében kerül bemutatásra – közölték a szervezők a prae.hu művészeti protállal.

A Metrum Ensemble a hazai zenei élet markáns szereplője, a magyar és közép-európai zenei hagyományt képviselő kamaraegyüttes. Missziója egy olyan rugalmas, zeneszerzőkkel, a társművészetek képviselőivel (pl. képzőművészekkel, színészekkel, írókkal) együttműködő előadói platform működtetése, amely Magyarország és a régió zenei múltjára és jelenére egyaránt reflektál.

Adott egy, a feudális kiszolgáltatottság világában lavírozó zseni, aki történetesen férfi. De milyen szerep juthat ebben a világban egy zseninek, ha történetesen nő? Vajon csak múzsaként, a vágy ihletadó tárgyaként veheti ki részét az alkotásból?

Haydn alakját legendák övezik - életműve a feldolgozhatatlanság és a talányok szimbóluma is lehetne.  Előadásunk ezen életmű mentén a zsenialitás és a külvilág ütközéseiről, valamint a Haydn életében megjelenő nőalakok szerepeinek konfliktushelyzeteiről fogalmaz meg kérdéseket.

A Metrum Ensemble Trió+ fő profilját tükröző produkció klasszikus zene és színház ötvözése tánccal és vetítéssel. Haydn kompozíciói, reneszánsz, barokk és kortárs zeneművek mellett részletek hangzanak el Esterházy Péter 33 változat Haydn koponyára című drámájából, Tóth Kinga All Machine című versciklusából, valamint az előadás alkotóinak saját szövegeiből.

Közreműködik Agárdi Eszter (cselló), Rákóczy Anna (fuvola), Rozmán Lajos (klarinét), Ténai Petra (színművész).

Fotó: Csürke Máté

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Április 11-én Szóbeli figyelmeztetés címmel tartottak felolvasást
Petőfi Sándor válogatott művei törökül


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés