bezár
 

film

2024. 06. 05.
Korom Anna nyerte a legjobb magyar rövidfilm díját
A Diamond Beauty című alkotás a a Friss Húson kapta a díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Korom Anna  nyerte a legjobb magyar rövidfilm díját A 12. Friss Hús fesztiválon a legjobb magyar élőszereplős rövidfilm Korom Anna Diamond Beauty című alkotása, a legjobb magyar animációs rövidfilm Kühnel Szabó Anita Apád című munkája lett, a legjobb nemzetközi rövidfilm díját pedig a litván Arnas Balciunas Through Gloom című alkotása kapta

Szerdán tartották a 12. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál díjkiosztóját, amelyen a legjobb magyar és külföldi film, legjobb animáció és a legjobb színészi alakítások mellett díjazták a legjobb magyar forgatókönyvtervet és filmtervet, valamint számos közönségdíjat és különdíjat is kiosztottak.

prae.hu

A magyar alkotásokat elbíráló zsűri tagjai Rimante Daugelaite, a Vilniusi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál vezetője, Luce Grosjean, a Miyu Distribution alapítója, Lenka Tyrpaková, a Finále in Pilsen filmfesztivál művészeti igazgatója, a Karlovy Vary-i filmfesztivál korábbi válogatója és Tóth Barnabás filmrendező, forgatókönyvíró, színész, producer voltak.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést Korom Anna Diamond Beauty című alkotása kapta. Egyhangúlag hozta meg döntését a zsűri, amelyre "mély benyomást tett a film merész, mégis érzékeny megközelítése, a vizuálisan lenyűgöző történetvezetés és a főszereplő, Nyertes Zsuzsa erős alakítása".

A legjobb magyar animáció Kühnel Szabó Anita Apád című filmje lett. A legjobb színész díját Beleznai Márk Felfáztam című filmjében nyújtott alakításáért Vetlényi Lili kapta, míg Nagy Zsolt Nagy Kálmán Az utca másik vége című filmjében nyújtott játékáért érdemelte ki az elismerést.

A nemzetközi versenyprogram zsűrije - Mia Avdagic, a Szarajevói Filmfesztivál Talents Sarajevo Projectjének koordinátora, Aneta Ozorek, a Kaboom Animációs Fesztivál művészeti igazgatója és Lukács Péter Benjámin hangmérnök és producer - az Even Though It's Night és a The Miracle című filmeknek ítélte a szekció két különdíját, a legjobb nemzetközi rövidfilm ezer euróval járó elismerését pedig a litván Arnas Balciunas Through Gloom című alkotása kapta. 

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Varga Gábor kapta Cicaharc című filmjéért. A Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat díjait Bódi Zoltán Ahová születni kell, illetve Gergely Zoltán Csodálatos fasírt című projektjei érdemelték ki.

A X. Friss Pitch fórum fődíja, a Lovas Nándor-díj idén egymillió forint pénzdíjjal jár, amelyet Hárshegyi Vivien Margareth című pitche nyert. A zsűri indoklása szerint "az animációs film nyelvi sajátosságait egyéni látásmóddal használja ki, s így a pitch alapján reménykedhetünk egy személyes indíttatású, ötletesen és mívesen kidolgozott rövidfilmben". 

A zsűri 200 ezer forinttal járó különdíját Vas Marianna Mirhó című filmterve kapta, amely a zsűri szerint "remek alaphelyzetből indulva bont ki egy titokzatos világot, amelyben nagy tér nyílik a színészi játéknak és a vizuális megfogalmazásnak". Különdíjat kapott Dubinyák Réka Szeplőtelen című filmterve és ugyanennek a projektnek ítélték a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete zsűrijének díját, a KRAFT Rental által felajánlott, eszközbérlésre fordítható egymillió forintos keretösszeget.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját Traub Viktória Cipők és paták című filmje nyerte. A Friss Hús Diákzsűrijének díját Török Marcell Harmadnap című alkotása kapta.

Fotó: Friss Hús Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Luca Guadagnino: Challengers
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész

Más művészeti ágakról

gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés