bezár
 

film

2024. 06. 24.
Indiai alkotásokat jutalmaztak a kolozsvári filmfesztiválon
A magyar Kix nyert a dokumentumfilm szekcióban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indiai alkotásokat jutalmaztak a kolozsvári filmfesztiválon Indiai filmek kapták a kolozsvári 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) legfontosabb díjait, a dokumentumfilm szekció fődíját Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című alkotása nyerte el - közölték vasárnap a szervezők.

A kolozsvári román nemzeti színházban szombat este rendezett ünnepélyes gálán a tízezer eurós pénzjutalommal járó Transilvania Trófeát az elsőfilmes Shuchi Talati indiai rendezőnő Girls Will Be Girls című filmje kapta, amely egy himalájai elitiskolában tanuló tizenéves lány felnőtté válásának történetén keresztül mutatja be, mit jelent nőnek lenni egy szigorú, elnyomó környezetben.

prae.hu

A TIFF szakmai zsűrijének 1500 eurós különdíját is indiai alkotás, a The Adamant Girl kapta, amelynek rendezője, Vinothraj Palani három éve elsőfilmesként is nyert Pebbles című alkotásával.

A nagyjátékfilmeknél a legjobb rendezésért járó 3000 eurós díjat a kolumbiai Sebastián Quebradának ítélték oda a The Other Son című alkotásáért. A legjobb színészi teljesítményért az iráni Hasan Pourshirazit jutalmazták 1000 euróval, aki az antagonistát játszotta az Oktay Barahenia által rendezett The Old Bachelor című filmben.

A dokumentumfilmes What's Up, Doc? szekcióban, az első vagy második dokumentumfilmekből összeválogatott mezőnyben, idén tíz alkotás versenyzett. A kategória 2000 euró értékű fődíjat a fesztivál idei egyetlen magyar versenyfilmje, a Kix nyerte el, amely egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában.

A Filmtett.ro erdélyi filmes portál beszámolója szerint Révész Bálint videóüzenetben mondott köszönetet a díjért, kiemelve, hogy a TIFF mindig is külön teret biztosított a magyar filmek számára: "furcsa, de a TIFF jelenleg olyan térként működik, ahol magyar filmesek találkozhatnak egymással".

A Román Filmnapok szekció debüt díját Isabela Von Tent Alice On & Off című dokumentumfilmje kapta, a legjobb román nagyjátékfilm Horia Cucuta és George ve Ganaeaard Clasat (Dismissed) című független mozija lett.

A 23. TIFF legnépszerűbb román filmjének a Stere Gulea rendezte Morometii 3. bizonyult, míg a versenyfilmek közül a holland Joren Molter Summer Brother című alkotása nyert közönségdíjat.

A nyertes filmeket vasárnap is levetítik, az ortodox pünkösd miatt idén 11 naposra bővült filmfesztiválon azonban még hétfőn is lesznek vetítések a kolozsvári filmfesztivál termeiben és a város főterén.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
A Friss Hús Határhelyzetek című nemzetközi szekciójáról
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Luca Guadagnino: Challengers

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés