bezár
 

zene

2007. 10. 10.
Felzárkózni, felzárkózni, felzárkózni
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lépéstartás a metál szcénában: aktuális és népszerű, ne adj’ isten jelentős zenekarok föllépése Magyarországon. Mai szemmel, rendes körülmények közt, megfizethető áron. Minthogy persze a fenti tényezők közül szinte mindegyik szubjektív, az alábbi ajánló inkább statisztikai és tendenciaszerű jelenségekre fókuszál, ha tud, objektíven.
(Maghintés)
Október 21-én négy olyan metál vagy metálcore zenekar lép föl az A38 hajón, amelyeknek a népszerűségéhez ma már nem fér kétség, azonban pozíciójuk e zenei szcénában még nem „végérvényesen” meghatározott. A német Caliban a jelenleg még nagyban dívó „kemény, de dallamos” metálcore vonalat képviseli, legjobb pillanataiban a Killswitch Engage-et idézve, ami nekünk, honi rajongóknak talán épp kapóra is jön, hiszen a K. E. lemondta az idei turnéja utolsó néhány – így a magyar – állomását. És bár a Caliban nem is olyan rég járt már nálunk, minden bizonnyal ezúttal is fontos közönségcsalogató lesz. Amint a svéd Soilwork úgyszintén.

Az üvöltést a dallamokkal keverő, riffelős, súlyos, de hagyományosan klasszikus metál-témákat is fölvonultató zenekar vélhetően köthető a metálcore-hoz és az egyszerűen csak extrémmetálnak nevezett irányokhoz egyaránt – így mindenki maga döntheti el, minek nevezze legszívesebben kedvencét. Mindenesetre az este „core”-jellegét erősíti majd az Egyesült Államokból érkező Chimaira, amelyet kissé könnyelműen neveztek nemrég a Slayer méltó utódjának (jóllehet nem sok közük van Kerry Kingék stílusához), viszont élőben valószínűleg igen hatásosan és meggyőzően nyomják majd a precíz, vaskos riffeket. Ha pedig az énekes a színpadon is úgy teljesít, ahogy a lemezen hallható, minimum egy hangszálgyulladás kijár majd neki.

Aligha járunk messze az igazságtól, ha tehát teltházat jósolunk október 21-re az A 38-ra. A honi koncertszervezők, az égbekiáltó hiányosságok és bénázások sorozata mellett – ki ne látná, hogy óriási zenekarok rendre csak Ausztria határáig jutnak el? –, így vagy úgy, de igyekeznek lépést tartani a tőlünk nyugatabbra élők koncertkultúrájával. Az október végi buli innen tekintve mindenképp aktuálisnak mondható.

(Vadhajtások, csapásirány)
Divat ide vagy oda, a durva, de húzós és fogós metálzene ma cseppet sem érdektelen tényező. Amint a (neo)thrash stílus sem. A fenti koncertre egy hétre, 28-án a Kultiplexben nézhetjük meg a valóban a Slayer-iskolán nevelkedett német Dew-Scentedet. Az itt-ott grindcore elemekkel ízesített durva thrash reggelire megeszi az újkori thrashcsapatok egyik éllovasát, a (The) Haunted-et, és bár ez utóbbi banda illetve követőinek zenei világa sem mellékes, aki igazán nagyot akar zúzni, annak a Dew-Scenteden mindenképp ott a helye. Változó, de többnyire azért magas színvonalon teljesít a csapat, energikusságukhoz, dinamikusságukhoz és technikai tudásukhoz viszont kétség sem férhet.

Bemelegítésként ezen az estén a magyar Wackor és az Archaic szolgál. Az előbbit talán be sem kell mutatni: a modern, dallamos, egyéni groove-metál zenekarnak bizonyosan már stabil tábora van hazánkban, s ráadásul éppen a harmadik lemezük megjelenése előtt állnak – egyszóval minden adott a hangulatfokozáshoz.

Az Archaic egy eddig kevésbé ismert, fiatalokból álló thrash csapat, lemezzel a hátuk mögött (Time has come to envy the dead, 2007), a korai Haunted-féle „neo” stílusban. A helyenként dark/gothic hatásokat is mutató, de alapvetően kidolgozott és tömény thrash-album – túlzás nélkül – kiváló debütálás!

Ígéretes tehetségek, így mindenkit arra intenék, hogy időben érkezzen a Kultiplexbe, nehogy lemaradjon róla. Thrash-rajongóknak kötelező este, de a nívós underground-metál hívei sem fognak csalódni.
nyomtat

Szerzők

-- L. Varga Péter --


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés