bezár
 

zene

2007. 11. 24.
Megkezdődtek a meghallgatások – rekordszámú nevezés!
Operaverseny a MEZZOval
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megkezdődtek a meghallgatások – rekordszámú nevezés! Az Operaverseny és Fesztivál a Mezzo Televízióval című rendezvénysorozat meghallgatásai tegnap kezdődtek meg New York-ban. A hazai helyszínen, Szegeden, már csak 6 nap van hátra a jelentkezések leadásáig. A további 3 partner-operaházban (Bréma, Rennes, Gdansk) is a következő hetekben tartják a válogatást.
Az első alkalommal 2008-ban, a Mezzo Televízió közreműködésével megrendezésre kerülő operaverseny és fesztivál során az a tehetséges fiatal nyer, aki a legmagasabb színvonalon képes ötvözni a műfaj komplex szakmai kívánalmait, így az operaéneklést, a színpadi mozgást és nem utolsó sorban a színészetet.

Ahhoz, hogy ezt a zsűri és a közönség is megítélhesse, a versenyzőket operaelőadásokban kell látniuk, ezért a fesztivál kész produkciókat hoz létre négy külföldi és egy magyar operaházzal együttműködésben.

A korhatár nélküli, kétfordulós verseny első körében a szakmai zsűri a hangi adottságok, muzikalitás illetve az énektudás alapján válogatja ki a továbbjutó versenyzőket. Ebben a fordulóban két különböző stílusú, szabadon választott operaáriát kell a jelentkezőknek bemutatniuk. Az áriákat eredeti nyelven, kotta és változtatás nélkül kell előadni.

A jelentkezők akár több helyszínen is regisztrálhatnak, bármely opera szerepeire! Az egyik városban elért eredmény azonban független egy másik helyszínen elért eredménytől.

New York-ban rekordszámú, több mint 100 nevezés érkezett. A tehetséges fiatalokat november 9-ig hallgatja meg a zsűri, melynek elnöke a New York-i DiCapo Operaház igazgatója, Michael Capasso. A válogatáson megfigyelőként vesznek részt: Bátyai Edina, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója és Havas Ágnes, az operaverseny és fesztivál igazgatója. A jelentkezők többsége New York-ból érkezett, de természetesen más államokból is megméretik magukat énekesek. A tengerentúli meghallgatáson az egyik legrangosabb és legnevesebb zenei képzést adó iskola, a New York-i Juilliard School számos, végzett hallgatója is részt vesz. További érdekesség, hogy a válogatásra két magyar résztvevő is nevezett. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy magasan képzett és szakmailag, színészmesterségben felkészült jelentkezők közül válogathat a New York-i zsűri.

A meghallgatások a jövő héten folytatódnak tovább, elsőként Brémában (november 13-14.), majd Szegeden (november 17-20.), ezt követően Rennes-ben (november 22-24.), végül a Gdansk-i Balti Operában fejeződnek be (november 27-29.).


A második fordulóra január végén kerül sor, Szegeden, ahol a versenyzők színészi képességeit értékelik a szakemberek. A döntőt a 2008. novemberében Szegeden megrendezésre kerülő fesztiválon tartják, melyet Gálaest zár a legjobb női és férfi alakításért járó fődíjak átadásával.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
gyerek

Családi program 2024. június elsején
irodalom

Krasznahorkai László Zsömle odavan című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés