bezár
 

art&design

2010. 04. 03.
Az ókori római bronzművesség féltett titkairól az Aquincumi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bronzművesség a Római Birodalom területén és Aquincumban/A bronzszobrok és használati eszközök féltett titkai címmel tart előadás Vecsey Ádám restaurátor, a római kori bronzművesség kutatója vasárnap az Aquincumi Múzeumban.
Az Aquincumi Múzeum tavaly indította el ismeretterjesztő sorozatát azzal a céllal, hogy az egyes előadásokon keresztül Budapest történetét mutassa be az őskortól a népvándorlás koráig. Az előadásokra minden hónap első vasárnapján kerül sor.

"A múzeum kiállítási vitrinjeiben csillogó, sok ezer éves bronztárgyak a legtöbb esetben nem tartalmaznak feliratokat, mégis szinte mindent elmondanak keletkezésükről. Ha szakavatott kézbe kerülnek ezek a kultikus, használati, illetve dísztárgyak, akkor olyan dolgokra is fény derülhet, amelyek néha még a legképzettebb szakembereket is megdöbbentik" - emeli ki a múzeum közleménye.

Mint az ismertető rámutat, a bronzművesség már ismert fortélyainak tárháza a mai napig bővül. Újabb és újabb vizsgálatok bizonyítják, hogy mennyire jól ismerték a korabeli mesteremberek az általuk felhasznált anyagok tulajdonságait. Azt vallották, hogy nincsenek rossz és jó tulajdonságú anyagok, pedig tudták, hogy vannak lágyabb, illetve keményebb fémek, de tisztában voltak azzal, hogy egy adott anyag rossz tulajdonsága bizonyos felhasználási területeken előnyt jelenthet. Egy római ruhakapcsoló tű (fibula) rúgójának elkészítése például lágy rézdrótból könnyebb lett volna, mégis ők egy rugalmas ötvözetet használtak, hogy az a drót tényleg rúgóként funkcionálhasson.

Szó esik majd arról, hogy mi a dróthúzás, hogyan készültek a bronzszobrok, miként lehetett higany segítségével bearanyozni az ezüst vagy bronz tárgyakat, milyen eszközöket használtak a fémek megmunkálására, vagy ismerhették-e az esztergát.

Négy héttel később, május 2-án Öntsünk tiszta vizet a pohárba - A római aquaeductus címmel tart előadást
Anderkó Krisztián régész.

Mint a közlemény kiemeli, nem a rómaiak voltak az elsők, akik csatornákat és vízvezetékeket építettek, de a csak rájuk jellemző technikai megoldások és a hozzájuk kapcsolódó jogi szabályozás miatt a vízellátást és a csatornázást az ő esetükben már-már a maihoz hasonló közműhálózatként lehet értelmezni.

Az előadás végigköveti a víz útját a forrástól a felhasználás helyéig, a közfürdőig, a mosodáig, illetve a római lakosok poharáig. A hallgatóság betekintést nyerhet a költségvetésbe, a tervezésbe, a kivitelezésbe, és a vízdíjra is kiterjedő törvénykezésbe.

Az előadásokra a BTM Aquincumi Múzeumában (III. Szentendrei út 135 .) április 4-én és május 2-án 11 órakor kerül sor a BTM Aquincumi Múzeumában (III. Szentendrei út 135. )

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

A tudatosság határai A tudatosság határai
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 3. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés