bezár
 

színház

2008. 02. 25.
Art Macabre Reloaded 2008
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Art Macabre Reloaded 2008 A világszerte egyre népszerűbb Art Macabre társulat történetében két fontos dátum van, a többi vagy a múlt ködébe veszett vagy nem tartjuk számon. Az egyik 2005. október 28., amikor az azóta legendássá váló Skizophobia c. performance-szal berobbant maga a név, a másik: 2006. január 13., ráadásul péntek: Horváth Anita lakásában ekkor alakult meg hivatalosan a 13 főre bővült csapat. Több mint két év után nem árt egy hosszabb beszámoló, egy létösszegzés, egy sajtóközlemény és egy évadterv.

Szkéné színház

Art Macabre
2006: összerázódás, szárnypróbálgatások


2006-ban 18 önálló darabot (Schoolgirls, Katana Fetish, Mizuage of a Blade, Hellraiser - Pinhead születése, Downtown Autopsy, Puppet Master, Trip to Marylin, Miért nem sikerült Marinak és Daninak, noha…?, Silent Dream, Nuclear Terror, None of Them Knew They Were Robots, Mind Effects, CyberPunk, Akarsz-e örökké élni?, Gregor, NecroCleo és kooperatíve: hangszórás - Ladjánszki Mártával, Digitális Paradicsom) és körülbelül félszáz előadást hoztunk tető alá. Feltűntünk a Gyárban, a Social Clubban, a Kék és Vörös Yukakban, az Óbudai Művelődési Központban, a Monte Cristo Hotelben, a Műcsarnokban, a Tűzraktérben, a Gödör Clubban, a Sziget Fesztivál Octopus és Szellemvasút sátraiban, a Velencei tó partján, a pécsi Dante Caféban, a Millenáris Teátrumban, az A38 Állóhajón és mindezt megkoronázandó, pár nappal karácsony előtt a Merlin Nemzetközi Színházban is. Ezen kívül a társulat néhány tagja szerepelt a W.F.S. együttes Sleep Command c. videóklippjében. S még egy, azóta sokszor emlegetett színfolt: az év második felében lelkes és sokszor vérre menő esztétikai vitát folytattunk Trychydts ex-ld50-userrel (ennek sok részlete olvasható a blogján vagy az ld50.hu oldalon található fórumunkban).


2007: az Arany Disznó éve,

amely a hagyomány szerint csak 600 évenként jön el. Mi kifogtuk, és a lehető leginkább tartottuk magunkat a heti rendszerességgel update-elt kínai horoszkóp előírásaihoz. Ahol eltértünk, az Arany Disznó bosszút állt: veszekedést szított, meglágyította hol ennek, hol annak az agyát, pár tagot külföldre csábított, megmachinálta a technikai berendezéseket, stb. Vegyük először tömören a szépet: 14 darab (Search for Identity, Samuel Beckett: Némajáték II., Szeretők, Doll House, Control, Beast of Blood, Suttyóperformance, They’re Back! - Plastic Surgery, Lucifer bálja, Digital Anarchy, Dolls & Guys és kooperatíve: A Tó Bisztróban borba kapaszkodva…, schizzo.com, servo.hatred), megint majdnem félszáz előadás és egy videóklipp (Quimby: Az ördög magyar hangja - r.: Koncz Teréz).

És a feketeleves, amibe ráadásul Arany Disznónk bele is köpött: az év utolsó hónapjaiban egyre inkább felszaporodtak a személyes és szakmai ellentétek, a hangulat sokszor elviselhetetlenné fokozódott egy-egy előadás előtt-után, a megbeszélések leginkább értelmetlen veszekedéssé és anyázássá züllöttek, ráadásul kihúzták alólunk a másfél éven keresztül használt próbatermünket is, és utolsó sorban: webes felületeink sem közelítették meg a kor elvárásainak megfelelő színvonalat… Azt csináltuk, amit általában egy nagyon mély és setét gödörben lehet: rengeteget cseteltünk, beszélgettünk, telefonálgattunk, megnéztük a dolgokat önértékük szerint minden oldalról, aztán a lehető leginkább közös akarattal meghoztunk néhány döntést. Tehát: a társulat a 2008-as évet nyolc állandó taggal (Horváth Anita - soraja; Illés Emese - Emke; Tarr Zsófia - Soffy; Lukácsi Anita - daisyke; Czakó Éva - Cayenne; Sárosi Ádám - Tysson; Nováky Zsuzsanna - fragile; Pál Dániel Levente - kejreccu), "redesignolt" myspace profile-lal (by soraja) és újragondolt, repertoárra épülő műsorstruktúrával kezdte.

2008: a szorgalmas patkány tervei

Jellem: Sohasem vagy elégedett magaddal. Tökéletességre vágysz, pedig tökéletes ember nem létezik. Bármibe fogsz, ha törik, ha szakad, befejezed.
Kilátások: Gyakran fog csörögni a telefonod, és rengeteg ajtó nyílik meg előtted. Lehet, hogy szeptemberben már eleged lesz az egészből. Próbálj lazítani is kicsit.


Sok terv van. Nagyon sok. Kicsit több is, mint amennyire lenne energiánk. A társulat arculatát eddig leginkább meghatározó rövidebb darabok és partyfellépések mellett (a legutóbbi kettő - A temetés és Digital Anarchy - február 23.-án volt a Fetish Farsangon) a nagyobb terveink, csak felsorolva, ezer kérdőjelet hagyva bennetek: Beksinski (a festő képei által ihletett, vizuálisan nagyon erős és hatásos produkció…), Ave Satan! (perverz és felejthetetlen sátánista orgia, színházban, lehetőleg műsoron is tartva…), rövidfilmek (Lóránt Demeter tervez velünk legalább egy, német és amerikai DVD-piacra szánt kisfilmet, természetesen a horror jegyében; s ha már ott a technikai apparát, a szívünknek legkedvesebb darabjainkat fel is vesszük - maradjon valami 100 év múlva is belőlünk…), a Tarot Nagy Arkánuma (vizuál-project, nem is kell túlbeszélni… - fotók by Szabó Viktória), interaktív performance (ötletek vannak, lehetséges helyszínek szintén, időben mindent megtudtok…)

INFO a partyszervezőknek:


Az eddigi, megszokott gyakorlattól eltérően nem "szállítunk" minden buliba vadonatúj darabot, szeretnénk egy-egy performance-unkat többször, több helyszínen előadni, más hangulatú és összetételű közönség előtt, s nem utolsó sorban: tanulva a hibáinkból, megérlelni, feltuningolni, egyszerűsíteni vagy összetettebbé alakítani. Ezért arra szeretnénk kérni minden partyszervezőt, hogy kövesse figyelemmel a honlapunk (hamarosan…) repertoár nevű menüpontja mögött található infókat, és 90%-ban az alapján hívjon vagy ne hívjon minket. A legújabb darabjaink is oda kerülnek fel először, s látványos produkciónál megéri a verseny.

Link a myspace-re
Link az ld50-profilra
nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Istentelen ifjúság a Radnóti Színházban
színház

Zemlényi Attila és kabai lóránt darabja Miskolcon

Más művészeti ágakról

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés