bezár
 

irodalom

2008. 04. 01.
Veszíts el egy könyvet!
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Veszíts el egy könyvet! Kedves Olvasó! Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai új játékot ajánlanak becses figyelmedbe. Egy játékot, ami az olvasásról fog szólni. A könyvekről. Regényekről, meg amit akartok (sok egyéb mellett például még egy kicsit a bizalomról is). Egy olyan játékot, ami nem ismer földrajzi határokat. Egy játékot, amit te is folytathatsz majd.

Gyerekek, felnőttek, együtt és külön-külön kezdték a napokban az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai által elindított játékot. Csak annyit kell tenni, hogy elhagyunk könyveket. Szándékosan. Valaki majd megtalálja, és talán el is olvassa. Nem csak a könyvet, de azt a kis papírlapot is, amelyet beleragasztottunk. A papíron pedig ez áll majd:


Szia!

Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében - bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják.

Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget - a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted - és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre.

Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján - http://blog.justhvk.hu/ - találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.

Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván

………………………………………
aki elveszítette a könyvet,

valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai


Holnaptól tehát elhagyott könyvek lepik el a várost, majd pedig talán az országot is. Nem baj, ráfér. Az első könyveket - támogatóink megbízásából - még a szervezők vesztik el, de utána már rajtad a sor, Kedves Olvasó. Veszíts el te is egy könyvet! Ott, ahol éppen jársz. Nem kell, hogy új legyen, nem kell, hogy drága (miközben persze jó lenne, ha ezt nem egy lomtalanítási akciónak fognád fel), egy a lényeg: olyan könyvet veszíts el, amit tényleg jó szívvel ajánlanál másnak olvasásra. És bizony olyan könyvet veszíts el, amiről tudod: igen csekély az esélye, hogy valaha viszontlásd még egyszer.

A szervezők abban bíznak, hogy más könyvtárak is csatlakoznak majd a kezdeményezésükhöz (ezúttal is erre kérnek minden kedves kollégát), így a könyvtárak lehetnek majd a motorjai a játék országos elterjedésének.

Még egy fontos dolog: a játék alapötlete egy olvasó, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárat, amit a szervezők ezúton is nagyon köszönnek. Miképp köszönik a támogatóiknak is a segítséget, azoknak az íróknak, művészeknek, szervezeteknek, akik barátsággal fogadták megkeresésüket.

A játékot a http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk címen követheted majd figyelemmel. Ott mondhatod el a véleményedet nem csak a játékról, de az elveszett könyvekről is. Ott láthatod azt is, hogy - támogatóiknak hála - ők milyen könyveket veszítenek el: mesék, regények, helyismereti témájú és idegen nyelvű könyvek egyaránt vannak a kínálatban. Miután elveszítik a könyveket, itt fogják közölni, hogy pontosan hol (persze ezen információ nélkül is ráakadhatsz véletlenül). Ezt a listát holnaptól Te is bővítheted.

A fórumot bárki használhatja majd, hiszen új téma nyitásához sem kell regisztrálni. Ha a fórum főoldalán ráklikkelsz a Témák szóra, szerző szerinti sorrendben is böngészheted az elhagyott könyveket. Ha úgy döntesz, hogy beszállsz a játékba egy-két könyvvel, arra kérnek, hogy a fórumon nyiss egy új témát minden egyes könyvhöz. Magába a könyvbe pedig vagy írd be a fenti szöveget, vagy töltsd le a blogukról (hamarosan lesz egy link), nyomtasd ki, és ragaszd be, vagy ha orosházi vagy, gyere be a könyvtárba, és segítenek ebben.

Akkor hát: kalandra fel!

Nincs más hátra: veszíts el egy könyvet!

A játék támogatói: Csepregi Ferenc könyvesboltja, Európa Könyvkiadó, Koszorús Oszkár könyvesboltja, Líbor Lilla, Szuperinfó.

A játék indításában saját, dedikált könyveikkel segítenek: Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt "Léna" Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás, Závada Pál.

Linkek:
prae.hu fórum
MINDENT A JÁTÉKRÓL!

A JÁTÉK FÓRUMA

nyomtat

Szerzők

-- Pál Dániel Levente --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés