bezár
 

art&design

2010. 09. 25.
Salvador Dalí tájai - Kiállítás Milánóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A milánói királyi palotában Salvador Dalí több mint ötven alkotásából nyílt kiállítás. A 2011. január 30-ig látható tárlaton levetítik azt a rajzfilmet is, amelyet a katalán mester a Walt Disney-stúdiónak készített.
Az ezerarcú Dalí műveiben mindig újat lehet felfedezni. Szürrealista, abszurdnak tűnő alkotásai titkainak megfejtésében a festményein szereplő tájak is segítenek. Dalí kiváló tájfestő volt, akkor is, amikor kietlen sivatagot ábrázolt, nem létező holdbéli vidéket, vagy a nagyon is reális és számára kedves spanyol tengerpartot festette le - magyarázta el az Álom közeledik című kiállítás vezérfonalát a héten megnyílt tárlatot gondozó Vincenzo Trione.

A Gala-Salvador Dalí gyűjteményből és más múzeumokból érkezett alkotások hat teremre osztva mutatják be Dalí tájait. Az Emlékezet, a Rossz, a Képzelet, a Csend és az Üresség nevű terem mellett a hatodik Mae West amerikai színésznőnek állít emléket. A Dalí egykori munkatársa, Oscar Tusquets Blanca által berendezett terem közepén az a pirosra rúzsozott ajak alakú dívány áll, melyet Dalí tervezett a dívának.

A kiállítás fotókkal és dokumentumfilmekkel is betekintést nyújt Dalí életének és művészetének kevéssé ismert pillanataiba. Olaszországban első alkalommal levetítik azt a Végzet című rajzfilmet, melyet a Disney a negyvenes években akart megvalósítani. Az akkor csak félig elkészült alkotást 2003-ban fejezték be Dalí eredeti rajzai alapján. A kiállítást egy Dalíról szóló történettel köszöntötte a Walt Disney olaszországi, nem csak gyerekeknek szóló képregényújsága, a Topolino is.

A mostani kiállítás ugyanazokban a termekben látható, ahol a spanyol művész 1954-ben is bemutatta műveit. Akkor személyesen szervezte meg a kiállítását Pablo Picassóval versenyezve. Amikor megtudta, hogy Picasso kétszáz képet állított ki Milánóban, ő eggyel több festményt akart bemutatni. A Picasso-kiállítás belépőjegyének ára 250 líra volt, Dalí a sajátjának 350 lírásat követelt. Hiába az elviselhetetlen Dalíról szóló legenda, nagy tudású, jó humorú, soha nem unalmas ember volt - hangsúlyozta Tusquets Blanca.

"Ha tudná mennyire unom a bajuszomat. Ahhoz, hogy jól összeragadjon, elviselhetetlenül büdös krémmel kell bekennem. Gyűlölöm! De ha levágom a bajuszom, miről fognak beszélni... hova lesz a hírnevem?"- panaszolta Dalí 1962 szeptemberében az olasz újságírónő Oriana Fallacinak. Az interjút az Europeo magazinújság decemberi száma közli.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában
art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Párhuzamos paradigmák Párhuzamos paradigmák
Balra át, jobbra át - Művészeti és politikai radikalizmus a Kádár-korban // Az Orfeo és az Inconnu csoport, Centrális Galéria - Blinken OSA Archívum
A Phaeton tündöklése és bukása

Más művészeti ágakról

Interjú Vági Bencével az újcirkusz formáiról, az alkotóművészek sokszínűségéről, a fiatalok lehetőségeiről
Interjú Nyáry Lucával
Gautier Capuçon és Yuja Wang a Zeneakadémián
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés