bezár
 

art&design

2011. 01. 02.
A szecessziótól a pop artig: XX. századi festők a 2011-es bécsi múzeumi kínálatban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gazdag kínálatból, mások mellett Egon Schiele, Gustav Klimt, René Magritte és Roy Lichtenstein műveit bemutató tárlatok között válogathatnak 2011-ben a XX. század képzőművészete iránt érdeklődők a bécsi múzeumokban.
Februárban átfogó kiállítás nyílik a Belvedere múzeumban Egon Schiele portréiból és önarcképeiből. A tárlat több mint száz alkotást vonultat fel az egyik leghíresebb osztrák festőművész műveiből.

Ugyancsak februártól tekinthető meg a Belvedere-ben az a kiállítás, amely az 1920-as évek bécsi avantgárd irányzatára, a kinetizmusra irányítja rá a figyelmet. A művészettörténet kevésbé ismert áramlatai közé tartozó mozgalmat a kubizmus és a futurizmus olyan ismert képviselőinek alkotásaival együtt mutatja be a Belvedere, mint Frantisek Kupka vagy Fernand Léger.

Októberben A modernizmus úttörői címmel rendez kiállítást a világ legnagyobb Klimt-gyűjteményével rendelkező múzeum Gustav Klimt és a bécsi szecesszió egy másik nagy alakja, Josef Hoffmann építész, képzőművész munkásságáról. A tárlat célja ráirányítani a figyelmet Klimt és Hoffmann közös munkáira és arra a kölcsönhatásra, amelyet egymás alkotásaira gyakorolt a két művész.

Schieléről emlékezik meg a szeptemberben tízéves fennállását ünneplő Leopold Múzeum egyik jubileumi tárlata is. A Melankólia és provokáció című kiállítást jórészt az egyik legjelentősebb Schiele-gyűjteményt őrző múzeum saját anyagából állítják össze. A szeptemberi évfordulóhoz kapcsolódó másik tárlat az alapító, Rudolf Leopold magángyűjteményét mutatja be. A "Leopold II." néven ismert kollekció darabjai a múzeum megnyitása és 2010-ben bekövetkezett halála között kerültek a műgyűjtő birtokába, s a nagyközönség csak egy részüket láthatta eddig.

A Michelangelo-grafikákból összeállított nagyszabású tavalyi kiállítás után idén kizárólag XX. századi alkotásokat vonultat fel időszaki kiállításain az Albertina múzeum. Januárban az amerikai pop art neves képviselője, Roy Lichtenstein 1960-as években készült fekete-fehér kompozícióit mutatja be a múzeum. Februártól a Kék lovas művészcsoport - Vaszilij Kandinszkij, Paul Klee, Franz Marc és mások - életművéből látható válogatás az Albertinában. Novembertől René Magritte több mint száz festményének, illetve a belga szürrealista festőművész korai korszakában keletkezett reklámgrafikájának adnak ideiglenes otthont a múzeum termei.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Fischer Iván változata A Müpában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés