bezár
 

színház

2008. 06. 11.
Heltaival kezd a Vígszínház
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Vígszínház társulata szerdán tartotta évadzáró ülését: a dunai hajózással egybekötött eseményen átadták a színház művészeti díjait, valamint ismertették a teátrum jövő évi műsortervét is.

Szkéné színház

 "Hiszünk abban, hogy a múlt bizonyos értékeit tovább kell vinni, és képviselni kell ahhoz, hogy sikerüljön egy értékesebb és kevesebb ellentmondással teli jövőt felépíteni" - fogalmazott a díjátadásra meghívott vendégek előtt Marton László, a Vígszínház igazgatója.

A zártkörűen megtartott évadzáró ülés után Várnai Péter, a teátrum főtitkára ismertette a díjazottak névsorát. Az évad legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtó művészeit elismerő Ajtay Andor-emlékdíjban idén Danis Lídia és Fesztbaum Béla részesült, míg a Hegedűs Gyula-emlékgyűrűt Varju Kálmán kapta. Harsányi Zsolt-emlékdíjat vehetett át Papp Vera, valamint Roboz Imre-emlékdíjjal jutalmazták Hegedűs D. Géza elmúlt évadban nyújtott teljesítményét.
 
A rendezvény résztvevői ízelítőt kaphattak a Vígszínház és kamaraszínháza, a Pesti Színház 2008/2009-es idényre szóló műsortervéből is.

Mint Várnai Péter elmondta, a következő évad első bemutatója Heltai Jenő A Tündérlaki lányok című darabja lesz. A három felvonásos vígjáték szerepeit Halász Judit, Danis Lídia, Zeck Juli, Petrik Andrea, Tornyi Ildikó, Szegedi Erika, Hullan Zsuzsa, Lukács Sándor, Varju Kálmán, Csőre Gábor és Pándy Lajos alakítja majd. A Valló Péter által rendezett előadás díszleteit Szlávik István, a jelmezeket Szakács György tervezte.

Az előadás hivatalos bemutatóját szeptember 27-én tartják, de a nyilvános főpróba már június 12-én, csütörtök délelőtt megtekinthető.

A Vígszínház 2008 decemberében mutatja be Illés Endre Stendhal nyomán írt, Vörös és fekete című darabját, Szikora János rendezésében, majd 2009 februárjától lesz látható Tracy Letts Vadnarancs című műve, melyet Eszenyi Enikő rendez.

A Házi Színpadon tűzik műsorra Carlos Murillo Dark play és Germaine Tillion-Lackfi János Lágeroperett című munkáját Forgács Péter, valamint Bartis Attila Romlás című darabját Szikora János rendezésében.

A Pesti Színház szeptemberben mutatja be Parti Nagy Lajos Eberhard Streul darabja alapján írt színművét A kellékes címmel. A darab egyetlen szerepét, a kellékest, aki munkája közben egyszer csak a teli nézőtérrel találja szemben magát, s a lehetőséget kihasználva mesélni kezd életéről a publikumnak, Kern András játssza.    

A Váci utcai teátrum Hegedűs D. Géza rendezésében mutatja be Bereményi Géza Heinrich Böll nyomán írt, Katharina Blum elveszett tisztessége című darabját, 2008 októberében. Jövő év márciusában lesz Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című, igazi "commedia dell,arte" vígjátékának premierje, rendezőnek Forgács Pétert kérték fel. 

Várnai Péter elmondta, hogy a Vígszínház egykori tagja, a közönség és a pályatársak által egyaránt szeretett és tisztelt Tábori Nóra június 15-én lenne 80 éves. Ebből az alkalomból avatják fel emléktábláját június 16-án, délután 3 órakor a Kossuth-díjas színművész egykori lakóházán, a II. kerületi Házmán utca 7. szám alatt. Az emléktábla leleplezésére mindenkit szeretettel várnak - tette hozzá a Vígszínház főtitkára.

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
Üvegcipő a Vígszínházban
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés