bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Nényei Pál --

felhasználói adatlapja

Nényei Pál által feltöltött cikkek:

Kísérlet Balassi kötetének rekonstrukciójára
A visszaépítések és rekonstrukciók korát éljük. Németország újraegyesítése után visszaépítették Drezda lebombázott óvárosának ikonikus épületeit, újjáépült a hosszú évtizedekig háborús mementóként álló romhalmaz, a Frauenkirche , Varsó belvárosa , újjáépült a budai várban a F őőrség épülete, a lovarda , a Stöckl lépcső , épül a volt Pénzügyminisztérium homlokzata, tervezik a Levéltár tornyának újjáépítését is , de manapság Magyarországon már nem csak a második világháború miatt vagy a háborút követő rendszerek által elpusztított épületeket építik újjá, hanem sorra kerülnek a történelem korábbi viharaitól megsérült, vagy kőhalommá vált épületek is: Diósgyőrben épül a királynéi vár is, Zemplén és Visegrád várai és még folytathatnánk a sort.
Ilyen ügyről, madárfüttyről…
Elismerem, cikkem provokáció volt. De remélem, hogy a szó nemesebb értelmében. Szeretném, ha a 400 éves, születésnapos Zrinyi költészetéről szó lenne, és születésnapja kapcsán nemcsak a szakma konferenciázna és írna róla tudományos igényű cikkeket, hanem azok is foglalkoznának vele, akik eddig talán sohasem olvastak tőle semmit.
A fülemüle esete a vérhányással
Kevés szórakoztatóbb dolog van – és nemcsak karantén idején – Zrinyi Syrena-kötetének olvasásánál. Ajánlom mindenkinek. Tobzódik a költői képekben, és néha olyan modern, hogy az ember megdöbben.
Belekortyolt
Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című könyvét olvastam az elmúlt napokban. Hamar végeztem vele, és ez jó jel – olvastatta magát, sőt, képes voltam befejezni, pedig nagyon finnyás vagyok.
A hatvanegyedik és a hatvankettődik
Balassi Bálint költeményeinek kiadástörténete a magyar irodalomtörténet egyik legizgalmasabb fejezete: az elmúlt majdnem százötven évben annyi fordulata volt, ami egy kalandregénynek is becsületére válna. Természetes, de hadd hangsúlyozzam, hogy a Balassi-kiadástörténet egyben a Balassa-kódex megtalálása óta folyó tudományos diskurzus története is; a tudományos vita aktuális állásának lenyomatai az egyes Balassi szövegkiadások.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés