bezár
 

gyerek

2019. 05. 04.
Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Hogyan lehet bejárni egy múzeumot gyerekekkel? Főleg egy olyat, amiben az ókori kincsektől a reneszánsz kori szobrokig mindenféle van, de egyik sem épp gyerekeknek szóló kiállítás? A Szépművészeti Múzeum megoldásként egy bőröndöt ajánl, amellyel izgalmas kaland lesz a gyerekek, de még a felnőttek számára is a látogatás.

A Szépművészeti Múzeum hatalmas előcsarnokában egy hosszú, érintőképernyős fal húzódik végig, amelyen a képtárban megtalálható alkotásokat lehet kinagyítani, elforgatni, megérinteni. Szemben a fallal kényelmes kanapék, színes padok, egyszóval izgalmas otthonosságot áraszt a csarnok, ahol a gyerekek a kis bőröndjeikkel meg tudnak ismerkedni. A bőrönd mellé jár egy útiterv is, ami egyben a rejtvény, amit meg kell oldani ahhoz, hogy kiderüljön a megfejtés. A bőröndben ehhez minden eszköz megvan: ceruzák, színezők, hegyező, radír, illatok, kirakós.

A program címe Télvarázs túra, nem véletlenül, hiszen a feladatok a télhez kapcsolódó színeket, illatokat és vizuális elemeket elevenítik fel. A februárban indult programot egyébként május végéig lehet megtekinteni, viszont a tél motívuma egyáltalán nem zavaró, még annak ellenére sem, hogy azért mégiscsak jobb napsütésben kilépni a Hősök terére és kérni két gombóc fagyit jutalmul a Ligetben. A túra 5-12 éves korig ajánlott, aktív szülői vagy kísérői részvétellel.

Az útiterv leírása pontos és követhető. Mindegyik feladat egy bizonyos részletre fókuszál, amely, a már említett motívumok és a szarvas és az angyal köré épül. Emiatt a felnőttek is bekapcsolódnak a rejtvénybe, a gyerekekkel együtt keresik az elbújtatott alakokat, képeket. A gyönyörűen restaurált Román Csarnokban kifejezetten élvezetes kutakodni a részletekben, keresni a rohanó szarvast, elveszni az aranyozott motívumok között. A feladatok építenek a felnőttek tudására is, hiszen a gyerekek nem biztos, hogy tudják mi az a griffmadár, még ha látják is. A túra egyik legkiemelkedőbb játéka a hangulatok, illatok utáni színező. Ez a feladat a gyerekek asszociációs képességégre épít, illetve azt fejleszti. A gyerekek egyébként ez a játékot élvezik a legjobban, hiszen az alkotás élménye összekapcsolódik valami nagyon személyes érzettel, emlékkel. A bőrönd legizgalmasabb kincsei az illattartó dobozok, amelyek különleges és a „téli varázs” hangulathoz megfelelően összeválogatott illatok.

A túrán megtekintendő képek viszont nem a legjobb választások. Persze érthető, hogy az alapkoncepciót követve, szarvas és angyal motívumnak kell szerepelnie a festményeken, de ennek ellenére sem feltétlenül nyerik el a gyerekek tetszését. A legkevésbé jó választás talán a remetékről szóló Fra Angelico festmény, amelyen valóban megjelenik a szarvas, de a gyerekek nem tudják hová tenni sem a jelenetet, sem a remetéket, ha pedig a felnőttek sem, akkor értelmezhetetlenné válik a feladat. Az angyal motívuma kapcsán kicsit többféle képből válogathattak volna, például, ha gyerekként ábrázolt angyalokat emeltek volna ki, akkor izgalmasabb lett volna a feladat a kicsik számára. Sebastian Vranx festménye keretbe foglalja a téli hangulatot, Jan Brueghel alkotása pedig valóban gyönyörködteti a gyerekeket. Esztétikai élményt nyújt, amely által rengeteg kérdés és gondolat születik meg bennük. Ezt, a művészeti élményre rájátszó, az alkotásra ösztönző, a saját gondolatokat kifejező vagy akár az adott műről saját érzéseket kérő feladatokat kissé kevésnek találtam, hiszen a hangsúly a keresésen volt. Pedig az útiterv már említett színezős feladatából kiindulva, a gyerekeknek igénye az alkotás, a saját érzések, gondolatok kifejezése, amihez egy képtár a lehető legjobb helyszín.

Az Utazóbőrönd összességében nagyon jó kezdeményezés ahhoz, hogy a családok együtt tudják bejárni a kiállítást, és hogy a gyerekek már egész kicsi koruktól kezdve megtapasztalják a „múzeum élményét”, hiszen a bőrönd segítségével felszabadultan és játékosan ismerkedhetnek meg az alkotásokkal, a művészettel, úgy, hogy nem feszélyezi őket a múzeumi csend, a komoly, lassú araszolás és a hatalmas képrengeteg. Ezenkívül, a gyerek nélküli látogatónak is hihetetlen felüdülés látni a mosolygós gyerekeket, ahogy bőröndjükkel szaladnak a szarvas után, csukott szemmel illatozzák a kis tégelyeket és tátott szájjal nézik a hatalmas festményeket.

A Télvarázs túra május végéig tart, azután az ókori egyiptomi tárlat múmiáinak rejtélyei lesznek a bőröndbe zárva!

nyomtat

Szerzők

-- Martzy Réka --


További írások a rovatból

gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés