bezár
 

gyerek

2019. 05. 04.
Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hogyan lehet bejárni egy múzeumot gyerekekkel? Főleg egy olyat, amiben az ókori kincsektől a reneszánsz kori szobrokig mindenféle van, de egyik sem épp gyerekeknek szóló kiállítás? A Szépművészeti Múzeum megoldásként egy bőröndöt ajánl, amellyel izgalmas kaland lesz a gyerekek, de még a felnőttek számára is a látogatás.

A Szépművészeti Múzeum hatalmas előcsarnokában egy hosszú, érintőképernyős fal húzódik végig, amelyen a képtárban megtalálható alkotásokat lehet kinagyítani, elforgatni, megérinteni. Szemben a fallal kényelmes kanapék, színes padok, egyszóval izgalmas otthonosságot áraszt a csarnok, ahol a gyerekek a kis bőröndjeikkel meg tudnak ismerkedni. A bőrönd mellé jár egy útiterv is, ami egyben a rejtvény, amit meg kell oldani ahhoz, hogy kiderüljön a megfejtés. A bőröndben ehhez minden eszköz megvan: ceruzák, színezők, hegyező, radír, illatok, kirakós.

A program címe Télvarázs túra, nem véletlenül, hiszen a feladatok a télhez kapcsolódó színeket, illatokat és vizuális elemeket elevenítik fel. A februárban indult programot egyébként május végéig lehet megtekinteni, viszont a tél motívuma egyáltalán nem zavaró, még annak ellenére sem, hogy azért mégiscsak jobb napsütésben kilépni a Hősök terére és kérni két gombóc fagyit jutalmul a Ligetben. A túra 5-12 éves korig ajánlott, aktív szülői vagy kísérői részvétellel.

Az útiterv leírása pontos és követhető. Mindegyik feladat egy bizonyos részletre fókuszál, amely, a már említett motívumok és a szarvas és az angyal köré épül. Emiatt a felnőttek is bekapcsolódnak a rejtvénybe, a gyerekekkel együtt keresik az elbújtatott alakokat, képeket. A gyönyörűen restaurált Román Csarnokban kifejezetten élvezetes kutakodni a részletekben, keresni a rohanó szarvast, elveszni az aranyozott motívumok között. A feladatok építenek a felnőttek tudására is, hiszen a gyerekek nem biztos, hogy tudják mi az a griffmadár, még ha látják is. A túra egyik legkiemelkedőbb játéka a hangulatok, illatok utáni színező. Ez a feladat a gyerekek asszociációs képességégre épít, illetve azt fejleszti. A gyerekek egyébként ez a játékot élvezik a legjobban, hiszen az alkotás élménye összekapcsolódik valami nagyon személyes érzettel, emlékkel. A bőrönd legizgalmasabb kincsei az illattartó dobozok, amelyek különleges és a „téli varázs” hangulathoz megfelelően összeválogatott illatok.

A túrán megtekintendő képek viszont nem a legjobb választások. Persze érthető, hogy az alapkoncepciót követve, szarvas és angyal motívumnak kell szerepelnie a festményeken, de ennek ellenére sem feltétlenül nyerik el a gyerekek tetszését. A legkevésbé jó választás talán a remetékről szóló Fra Angelico festmény, amelyen valóban megjelenik a szarvas, de a gyerekek nem tudják hová tenni sem a jelenetet, sem a remetéket, ha pedig a felnőttek sem, akkor értelmezhetetlenné válik a feladat. Az angyal motívuma kapcsán kicsit többféle képből válogathattak volna, például, ha gyerekként ábrázolt angyalokat emeltek volna ki, akkor izgalmasabb lett volna a feladat a kicsik számára. Sebastian Vranx festménye keretbe foglalja a téli hangulatot, Jan Brueghel alkotása pedig valóban gyönyörködteti a gyerekeket. Esztétikai élményt nyújt, amely által rengeteg kérdés és gondolat születik meg bennük. Ezt, a művészeti élményre rájátszó, az alkotásra ösztönző, a saját gondolatokat kifejező vagy akár az adott műről saját érzéseket kérő feladatokat kissé kevésnek találtam, hiszen a hangsúly a keresésen volt. Pedig az útiterv már említett színezős feladatából kiindulva, a gyerekeknek igénye az alkotás, a saját érzések, gondolatok kifejezése, amihez egy képtár a lehető legjobb helyszín.

Az Utazóbőrönd összességében nagyon jó kezdeményezés ahhoz, hogy a családok együtt tudják bejárni a kiállítást, és hogy a gyerekek már egész kicsi koruktól kezdve megtapasztalják a „múzeum élményét”, hiszen a bőrönd segítségével felszabadultan és játékosan ismerkedhetnek meg az alkotásokkal, a művészettel, úgy, hogy nem feszélyezi őket a múzeumi csend, a komoly, lassú araszolás és a hatalmas képrengeteg. Ezenkívül, a gyerek nélküli látogatónak is hihetetlen felüdülés látni a mosolygós gyerekeket, ahogy bőröndjükkel szaladnak a szarvas után, csukott szemmel illatozzák a kis tégelyeket és tátott szájjal nézik a hatalmas festményeket.

A Télvarázs túra május végéig tart, azután az ókori egyiptomi tárlat múmiáinak rejtélyei lesznek a bőröndbe zárva!

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Martzy Réka --


További írások a rovatból

gyerek

Intergalaktikus gyurmacsoda az egész családnak Intergalaktikus gyurmacsoda az egész családnak
Becher-Phelan: Shaun, a bárány és a farmonkívüli
Bíró Zsófia: A macska mondja meg! BOOOK Kiadó, 2019

Más művészeti ágakról

irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Händel oratóriuma az Erkel Színházban, először az Opera műsorán
irodalom

A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig A börzsönyi tisztástól az Óvóhelyig
A Kóspallagi Írótanya bemutatkozása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés