bezár
 

gyerek

2019. 03. 11.
Mesélj a kamasznak is!
Meghan Cox Gurdon a The Guardianben
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Mesélj a kamasznak is! A mesélés nem csak a kisgyerekeknek jár, állítja Meghan Cox Gurdon angol irodalomkritikus a The Guardian című brit lap egyik nemrég megjelent cikkében.  A Wall Street Journalba rendszeresen publikáló gyerekirodalmár egy könyvet is írt erről The Enchanted Hour (A bűvös óra) címmel.

Meghan Cox Gurdon  a hangos mesélés fontosságát hangsúlyozza, és úgy véli, hogy az nem csak a kisebbek, hanem minden korosztály számára jótékony hatású.

„Mint mindenkinek, nekem is volt egy általános elképzelésem arról, hogy a mesélés valami jelentőségteljes, nagyszerű és meghitt dolog. Aztán amikor a gyerekeimnek olvastam fel, mindez valósággá vált. Rájöttem, hogy ez egy ajándék, egy semmihez sem fogható élmény” – írja könyvében.

Az írott szó megjelenése előtt a történetmesélés természetes örömforrás volt az emberek számára. Aztán ez megváltozott, de most mintha érezhető lenne egy újabb fordulat – a hangoskönyvek és a podcastok nagy sikere is erre utal –, és Cox Gurdon bízik benne, hogy ennek köszönhetően a hangos olvasás is egyre szélesebb körben terjed majd el.

A gyerekirodalmi kritikus szerint ugyanis  kamaszkorban különösen fontos, hogy legyen idő a közös olvasásra. Az érzelmi állapot hullámzása és a testi-lelki változások nehézségei közepette megnyugtató lehet történeteket mesélve visszatalálni a gyerekkorba. Emellett a közös mesélés a szülő-gyerek kapcsolatot is lényegesen megkönnyíti. Beindíthat egy beszélgetést, segíti a kommunikációt és kapcsolatot hozhat létre a „bujkáló” kamasszal. A család életében is fontos lehet ez a rituálé, hiszen az egész napos elfoglaltság után a közös felolvasás teret ad arra, hogy a kütyüktől távol, és az internetről lekapcsolódva ráhangolódjunk a másikra, egy új történetre és egy közös élményre.

De mégis, hogyan kezdjünk hozzá? Milyen könyvet válasszunk? – Cox Gurdon azt javasolja, hogy olyan könyvet érdemes felolvasni, amit maguktól nem választanának a tinik. Hiszen amit el akarnak olvasni, azt úgyis elolvassák. Emellett a kamaszoknak inkább a klasszikus irodalmat ajánlja, mert a nyelvezete, a szerkezete és sokszor maga a történet is könnyebben befogadható, mint a kortárs szövegek.

Cox Gurdon mindig szívesen emlékszik vissza például azokra az időkre, amikor a Kincses szigetet olvasta fel a családjának. A lányai ott ültek körülötte, a férje a padlón feküdt, ő pedig csak olvasott. „... Az egyike volt azon pillanatoknak, amikből a nehéz időszakokban is erőt tudok meríteni.”

Az eredeti cikk a Guardianban

A címoldalon látható fotó forrása: unsplash

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Martzy Réka --


További írások a rovatból

Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról
Kortárs ifjúsági és YA irodalom a középiskolában
gyerek

Meseország mindenkié
Meseírókat keres a Labrisz Leszbikus Egyesület
Beszélgetés Az önbizalom kódja lányoknak című könyvről az őszi Margó Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

A mindenség ernyőjére kivetítve A mindenség ernyőjére kivetítve
A Kortárs folyóirat, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Veres Pálné Gimnázium közös Ottlik-regénykonferenciája
Peter Jackson: Akik már nem öregszenek meg
Nagy Zoltán: Szép csendben
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Sikeres szpotok - Amerikában Sikeres szpotok - Amerikában
Interjú Kárpáti Tiborral könyvről, a pixelek mai felhasználásáról és külföldi munkáiról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés