bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Rácz Júlia --

felhasználói adatlapja

Rácz Júlia portfólióját ide kattintva éred el.

Rácz Júlia által feltöltött cikkek:

Fiatal holland író nyerte a 2020-as Nemzetközi Booker-díjat
Fiatal holland író nyerte a 2020-as Nemzetközi Booker-díjat
Augusztus 26-án kihirdették a Nemzetközi Booker-díj győztesét. Első helyen díjazták a holland Marieke Lucas Rijneveld könyvét, melynek címe The Discomfort of Evening. Az ötvenezer fontos díjat a 29 éves Rijneveld megosztottan kapja fordítójával, Michele Hutchinsonnal. 
A koronavírus európai könyvpiacra tett negatív gazdasági hatásai
A koronavírus európai könyvpiacra tett negatív gazdasági hatásai
Az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) 24 ország részvételével végzett felmérést 2020. március 30. és április 24. között, „A COVID-19 gazdasági hatása az írókra és a fordítókra az európai könyvszektorban” címmel. A felmérés célja az volt, hogy feltárja az írók és fordítók a pandémia hatására kialakult jövedelemkiesését, annak következményét az egyes személyekre és az egész könyviparra nézve. A kutatás eredménye mellett a EWC az írók és fordítók lehetséges támogatásával kapcsolatban is tett javaslatokat.
Kimért komplexitás a chatszobában
Kimért komplexitás a chatszobában
Sally Rooney: Baráti beszélgetések, 21. Század Kiadó, 2020
Végre megjelent magyarul is a fiatal ír író, Sally Rooney első könyve, a Baráti beszélgetések (második könyve, a Normális emberek már tavaly eljutott a magyar olvasókhoz). A könyv 2017-ben jelent meg Írországban, és azonnal sikert hozott a  szerzőnek, az akkor csupán huszonöt éves, angol szakos egyetemista Rooney-nak. 
A fájdalom öröksége
A fájdalom öröksége
A Le Grand Continent cikke Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regényéről – összefoglaló
Milyen könnyű lenne azt gondolni, hogy ez csak egy regény. Könnyebb, mint elhinni, hogy csak egy nyelven tudunk beszélni traumáról és erőszakról, mégpedig a hallgatás nyelvén, írja Józan Ildikó a Le Grand Continent francia portálon megjelent recenziójában Molnár T. Eszter regényéről, a Teréz, avagy a test emlékezetéről. És könnyebb lenne az is, ha nem kéne arra gondolni, hogy Európa a traumatizált lét, a fenyegetés, a nők elleni erőszak uniója, és a nemek, generációk, vallások közötti bizalom elvesztésének uniója is.
Közép-európai kapcsolataink
Közép-európai kapcsolataink
A Helikon Irodalomtudományi Szemle 2019/3-as számának bemutatója
Az újév legelső hétfőjén a Kelet Kávézót megtöltötte az esti találkozók zaja, hat órától viszont a földszinten a Helikon Irodalom- és Kultúratudományi Szemle legújabb számának bemutatójára került sor, amit még a mikrofonos problémák és hangtorzulások véget nem érése sem tudott elrontani. A lapszám és a beszélgetés célkitűzése a kelet-európai komparatisztika feltérképezése volt.
Egy épület gyógyító ereje
Egy épület gyógyító ereje
Egy kaliforniai gyermekkórház épületének terveiben komoly szerepet szánnak a természet gyógyító erejének, számol be az ICON.
Koppenhágában sípálya nyílt egy erőmű tetején
Koppenhágában sípálya nyílt egy erőmű tetején
Hedonista fenntarthatóság
A BIG dán építészeti cég elkészült a „világ legtisztább olyan erőműjével, ami a hulladékot energetikailag hasznosítja”, írják a dezeen oldalán. Ám ha ez még nem lenne elég, a koppenhágai erőmű tetején sípálya is készült.
Az évtized legmeghatározóbb könyvei
Az évtized legmeghatározóbb könyvei
Válogatás az angolszász és európai irodalom meghatározó alkotásaiból
Az év végéhez közeledve sok olyan cikket olvashatunk, amik igyekeznek listába rendezni az év legjobb filmjeit, legizgalmasabb eseményeit vagy legjobb könyveit. Így van ez idén is, sőt, még ambíciózusabb listákat is olvashatunk: a Literary Hub például 100 olyan könyvet listázott, amik valamiért meghatározták az elmúlt tíz évet, ezen kívül különböző kategóriákban a legjobb tízet (regény esetében a legjobb húszat) is számba vették, szintén az egész dekádra vonatkoztatva. Szemelvény következik. 
Lebontani belső határainkat
Lebontani belső határainkat
Retrospektív: a Szépírók XV. Fesztiváljának Szomszédság című beszélgetése a PIM-ben
December 12-én és 13-án rendezte meg a Szépírók Társasága immár tizenötödik fesztiválját. A Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében csütörtök este magyar, külföldi és határon túli magyar vendégekkel a Szomszédság / Neighbors – Facing the present, avagy az Egymás mellett élés vs. szomszédság a kelet-közép-európai kulturális, irodalmi életben címmel kerekasztal-beszélgetést moderált Gács Anna. Vendégei a macedón Iskra Geshoska művész és aktivista, Szerbiából Igor Čoko fotográfus, a szlovákiai magyar Száz Pál író volt, Romániát az erdélyi magyar Szűcs László költő, újságíró, szerkesztő, Magyarországot Babiczky Tibor és Simon Márton képviselte. 
A sellők fájdalma
A sellők fájdalma
Krimírás és a nők elleni erőszak
Nők elleni erőszak a krimikben – mi is lehetne jobb helyszín egy ilyen tematikájú estnek, mint egy feminista könyvtár. Cserháti Éva kedvesen fogad mindenkit a Közkincs Könyvtár ajtajában, elmondja, mi merre található, pedig a hely egyszerű: minden helyiségben faltól falig, padlótól plafonig érnek a könyvespolcok, megtöltve a feminista és nem csak feminista tematikájú szép- és szakirodalommal. Lassan összegyűlünk, a macskát kizárjuk a helyiségből, és kezdődhet az est.
Kelet által inspirálva
Kelet által inspirálva
Orientalizmus a British Museumban
Kelet által inspirálva címmel nyílt meg október 10-én egy, az orientalista művészetnek szentelt kiállítás a londoni British Museumban – számolt be Sophia Smith Galer a BBC-n. A kiállítás célja, hogy frissebb és reflektáltabb szemszögből mutassa be az orientalista művészeti irányt: kritikus szemszögből vizsgálja, milyen szubjektív, sztereotipizált módon ábrázolták a nyugati (főleg brit és francia) festők évszázadokon keresztül a Közel-Keletet.
Újabb irodalmi kettős: kiosztották a 2019-es Booker–díjat
Újabb irodalmi kettős: kiosztották a 2019-es Booker–díjat
A nemzetközi sajtó visszhangja
Október 14-én kiosztották a 2019-es Booker-díjat, és a Nobel-díjhoz hasonlóan ez is meglepő eredményeket hozott. 
2018-2019-es irodalmi Nobel: a nemzetközi sajtó visszhangja
2018-2019-es irodalmi Nobel: a nemzetközi sajtó visszhangja
Kiosztották az irodalmi Nobel-díjat, 2019-ben Peter Handke kapta, a 2018-as díjat pedig Olga Tokarczuk vehette át. Válogatás a világsajtó reakciójából.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés