bezár
 

építészet

2020. 01. 20.
Egy épület gyógyító ereje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy épület gyógyító ereje Egy kaliforniai gyermekkórház épületének terveiben komoly szerepet szánnak a természet gyógyító erejének, számol be az ICON.

A kaliforniai Palo Altóban lévő Lucile Packard Gyermekkórház 2006-ban kezdett el terjeszkedni. A New York-i Perkins and Will és a Hammel, Green és Abrahamson irodák különleges tervet készítettek a kórháznak - növelték a természet jelenlétét az épület terveiben. Páciensekkel, családjaikkal és az ápoló személyzettel együttműködve olyan kórházat terveztek, ami mostanra a környezet szempontjából az egyik legprogresszívebb, magas szintű technológiai felszereltségű intézmény lett.

Robert Goodwin, a Perkins and Will stúdió igazgatója szerint „azzal, hogy egy kórház tervezésében szerepet kap a természet, intézményen túli, alapvetően gondoskodó és tápláló környezetet és tereket lehet létrehozni”. A kórház minden betegszobájának ablaka elé ültetvényt helyeztek, hogy közvetlen kapcsolat legyen a betegek és a minikert, növények, madarak és rovarok között, ezzel emlékeztetve a pácienseket a természet gyógyító erejére.

by Emily Hagopian

Az épület tetején kertet, alatta pedig egy több mint 400 000 literes föld alatti ciszternát hoztak létre, ami tárolja és újrahasználja az esővizet, így az épületben 38%-kal kevesebb vizet fogyasztanak, mint más kórházakban. Ezen kívül egy különleges, méretre szabott napárnyékoló rendszer segíti a levegőkiszorításon alapuló szellőztetést, így 60%-kal csökkentették a hőenergia-fogyasztást. Nem beszélve arról, hogy több, mint 90 százalékkal csökkent a széndioxid-kibocsátás egy megújuló energiaforrást használó elektromos ellátó használatával.

by Emily HagopianA kórház sikere azonban nem csupán az épület fenntarthatóságában rejlik. A kórház designja a betegek és a természet, pontosabban a helyi ökológia összekötésére törekszik. A páciensek által választott helyi növények és állatok hat különleges kaliforniai ökorégióba rendezhetőek el. A „Sivatag” tematikájú, sárga folyosókon járva például megismerkedhetünk az őshonos kaliforniai fürjjel, vagy a saguaro kaktuszt. Az épülethez szükséges anyagok mintegy negyedét Palo Alto 500 mérföldes körzetében gyártották, vagy innen gyűjtötték, valamint az anyagok közel harminc százaléka újrahasznosított.

A természet efféle integrálása növelheti a kórház teljesítményét, és kétségtelenül segíti a gyógyulást, a tanulást és a betegek kórházi élményét, írják a cikkben.

(A képek forrása: www.iconeye.com  /  Tim Griffith, Emily Hagopian)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Rácz Júlia --


További írások a rovatból

építészet

A kontempláció keretében A kontempláció keretében
Kis Péter Meditációs pavilonjáról
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

Sündisznótüske és betonhintaszék Sündisznótüske és betonhintaszék
Bauhaus100. Program a mának/ Kortárs nézőpontok - kiállítás a Ludwig Múzeumban
építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában

Más művészeti ágakról

irodalom

Valami bűzlik Erdélyben, hátha másoknak is tetszeni fog Valami bűzlik Erdélyben, hátha másoknak is tetszeni fog
André Ferenc – Horváth Benji (szerk.): Címtelen föld. Fiatal erdélyi metamodern líra, Erdélyi Hiradó Kiadó – FISZ, 2020
gyerek

Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0. Zárt múzeum, nyitott tartalom 2.0.
A kényszerű bezárás idejére a PIM professzionális online közvetítésekkel, virtuális tárlatokban zajló múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, valamint játékos, interaktív webes felületekkel készül
gyerek

Vigyázzatok a szellemtrutymóval! Vigyázzatok a szellemtrutymóval!
Magdalena Hai: Rémálmok kisboltja 1. – A csúf csikipor
A szolgálólány meséje az HBO-n


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés