bezár
 

építészet

2020. 01. 20.
Egy épület gyógyító ereje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy épület gyógyító ereje Egy kaliforniai gyermekkórház épületének terveiben komoly szerepet szánnak a természet gyógyító erejének, számol be az ICON.

A kaliforniai Palo Altóban lévő Lucile Packard Gyermekkórház 2006-ban kezdett el terjeszkedni. A New York-i Perkins and Will és a Hammel, Green és Abrahamson irodák különleges tervet készítettek a kórháznak - növelték a természet jelenlétét az épület terveiben. Páciensekkel, családjaikkal és az ápoló személyzettel együttműködve olyan kórházat terveztek, ami mostanra a környezet szempontjából az egyik legprogresszívebb, magas szintű technológiai felszereltségű intézmény lett.

Robert Goodwin, a Perkins and Will stúdió igazgatója szerint „azzal, hogy egy kórház tervezésében szerepet kap a természet, intézményen túli, alapvetően gondoskodó és tápláló környezetet és tereket lehet létrehozni”. A kórház minden betegszobájának ablaka elé ültetvényt helyeztek, hogy közvetlen kapcsolat legyen a betegek és a minikert, növények, madarak és rovarok között, ezzel emlékeztetve a pácienseket a természet gyógyító erejére.

by Emily Hagopian

Az épület tetején kertet, alatta pedig egy több mint 400 000 literes föld alatti ciszternát hoztak létre, ami tárolja és újrahasználja az esővizet, így az épületben 38%-kal kevesebb vizet fogyasztanak, mint más kórházakban. Ezen kívül egy különleges, méretre szabott napárnyékoló rendszer segíti a levegőkiszorításon alapuló szellőztetést, így 60%-kal csökkentették a hőenergia-fogyasztást. Nem beszélve arról, hogy több, mint 90 százalékkal csökkent a széndioxid-kibocsátás egy megújuló energiaforrást használó elektromos ellátó használatával.

by Emily HagopianA kórház sikere azonban nem csupán az épület fenntarthatóságában rejlik. A kórház designja a betegek és a természet, pontosabban a helyi ökológia összekötésére törekszik. A páciensek által választott helyi növények és állatok hat különleges kaliforniai ökorégióba rendezhetőek el. A „Sivatag” tematikájú, sárga folyosókon járva például megismerkedhetünk az őshonos kaliforniai fürjjel, vagy a saguaro kaktuszt. Az épülethez szükséges anyagok mintegy negyedét Palo Alto 500 mérföldes körzetében gyártották, vagy innen gyűjtötték, valamint az anyagok közel harminc százaléka újrahasznosított.

A természet efféle integrálása növelheti a kórház teljesítményét, és kétségtelenül segíti a gyógyulást, a tanulást és a betegek kórházi élményét, írják a cikkben.

(A képek forrása: www.iconeye.com  /  Tim Griffith, Emily Hagopian)

nyomtat

Szerzők

-- Rácz Júlia --


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

irodalom

Áfra János volt a Költőim sorozat áprilisi vendége
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés