bezár
 

építészet

2020. 01. 20.
Egy épület gyógyító ereje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy épület gyógyító ereje Egy kaliforniai gyermekkórház épületének terveiben komoly szerepet szánnak a természet gyógyító erejének, számol be az ICON.

A kaliforniai Palo Altóban lévő Lucile Packard Gyermekkórház 2006-ban kezdett el terjeszkedni. A New York-i Perkins and Will és a Hammel, Green és Abrahamson irodák különleges tervet készítettek a kórháznak - növelték a természet jelenlétét az épület terveiben. Páciensekkel, családjaikkal és az ápoló személyzettel együttműködve olyan kórházat terveztek, ami mostanra a környezet szempontjából az egyik legprogresszívebb, magas szintű technológiai felszereltségű intézmény lett.

Robert Goodwin, a Perkins and Will stúdió igazgatója szerint „azzal, hogy egy kórház tervezésében szerepet kap a természet, intézményen túli, alapvetően gondoskodó és tápláló környezetet és tereket lehet létrehozni”. A kórház minden betegszobájának ablaka elé ültetvényt helyeztek, hogy közvetlen kapcsolat legyen a betegek és a minikert, növények, madarak és rovarok között, ezzel emlékeztetve a pácienseket a természet gyógyító erejére.

by Emily Hagopian

Az épület tetején kertet, alatta pedig egy több mint 400 000 literes föld alatti ciszternát hoztak létre, ami tárolja és újrahasználja az esővizet, így az épületben 38%-kal kevesebb vizet fogyasztanak, mint más kórházakban. Ezen kívül egy különleges, méretre szabott napárnyékoló rendszer segíti a levegőkiszorításon alapuló szellőztetést, így 60%-kal csökkentették a hőenergia-fogyasztást. Nem beszélve arról, hogy több, mint 90 százalékkal csökkent a széndioxid-kibocsátás egy megújuló energiaforrást használó elektromos ellátó használatával.

by Emily HagopianA kórház sikere azonban nem csupán az épület fenntarthatóságában rejlik. A kórház designja a betegek és a természet, pontosabban a helyi ökológia összekötésére törekszik. A páciensek által választott helyi növények és állatok hat különleges kaliforniai ökorégióba rendezhetőek el. A „Sivatag” tematikájú, sárga folyosókon járva például megismerkedhetünk az őshonos kaliforniai fürjjel, vagy a saguaro kaktuszt. Az épülethez szükséges anyagok mintegy negyedét Palo Alto 500 mérföldes körzetében gyártották, vagy innen gyűjtötték, valamint az anyagok közel harminc százaléka újrahasznosított.

A természet efféle integrálása növelheti a kórház teljesítményét, és kétségtelenül segíti a gyógyulást, a tanulást és a betegek kórházi élményét, írják a cikkben.

(A képek forrása: www.iconeye.com  /  Tim Griffith, Emily Hagopian)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Rácz Júlia --


További írások a rovatból

építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában
építészet

Koncepció, kontextus, térbeliség Koncepció, kontextus, térbeliség
3h_3ház a Fugában
építészet

Fába borult vidék Fába borult vidék
Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017

Más művészeti ágakról

Fejérvári Zoltán Bach estjének visszajátszása
Berlinale, 2020. február 20–március 1.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés