bezár
 

építészet

2020. 01. 15.
Koppenhágában sípálya nyílt egy erőmű tetején
Hedonista fenntarthatóság
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koppenhágában sípálya nyílt egy erőmű tetején A BIG dán építészeti cég elkészült a „világ legtisztább olyan erőműjével, ami a hulladékot energetikailag hasznosítja”, írják a dezeen oldalán. Ám ha ez még nem lenne elég, a koppenhágai erőmű tetején sípálya is készült.

A CopenHill nevű erőmű évente 440.000 tonna hulladékot is képes tiszta energiává konvertálni. A tetején sípályák és fával övezett kirándulóutak, a homlokzatán pedig „a világ legmagasabb mászófala” található. A BIG vezetője, Bjarke Ingels nyilatkozata szerint „a CopenHill olyannyira nem szennyező erőmű, hogy a város társadalmi életének is a bölcsője lehet: a homlokzatán mászhatunk, a tetején kirándulhatunk, a lejtőin síelhetünk.”

 by Dezeen.com

„Egyértelmű példája a hedonista fenntarthatóságnak: egy fenntartható város nem csak a környezetnek jó, hanem a lakosainak is élvezhetőbb hellyé válik” - tette hozzá Ingels. Azt remélik, az épület hozzásegíti majd Koppenhágát céljához, miszerint 2025-re ez legyen a világ első „szénsemleges” városa. Az erőműben a legújabb technológiákkal hasznosítják újra a hulladékot, amivel évente 150.000 otthonba tudnak elektromosságot és távfűtést juttatni.

A CopenHill sípályája 400 méteres, a 90 méter magas épület tetejéről indul és a közepén egy 180 fokos fordulattal lehet lesiklani az aljáig.

Photo is by Laurian Ghinitoiu

(A képek forrása: www.dezeen.com)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Rácz Júlia --


További írások a rovatból

építészet

Organikus városok Organikus városok
Bornemisza Eszter: Városi hegek
építészet

Nagy vágyak földje Nagy vágyak földje
Bojár Iván András – Darabos György: Nagy Káli Könyv. Ivon Kiadó, 2015. 467 oldal.

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés