bezár
 

irodalom

2020. 04. 10.
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai
Kiosztották a Makói Medáliák és az Osvát Ernő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai A Makói Medáliák 2005 óta díjaz elsőkötetes szerzőket, az Osvát Ernő-díj pedig 2018 óta létezik abból a célból, hogy irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek ízlésformáló szerepét honorálja. 

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, ez 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. A munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

A díjat 2020-ban a kuratórium Cirok Szabó István Agancspark című verseskötetének elismeréséül ítélte oda. A kötetből részleteket közölt a Litera irodalmi portál. 

Cirok Szabó István, a Makói Medáliák 15. díjazottja és kötete

Az Osvát Ernő-díjat Janáky Marianna író, költő privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapította a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kaphasson. Az elismerést minden évben az kaphatja, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások és a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. Az elismeréshez 100 ezer forint pénzjutalom is tartozik. Ebben az évben a díjazott Hézső Ferenc, Munkácsy-díjas festő miniatúráját is megkapja. A díjazottat előző évi munkája alapján háromtagú kuratórium választja, melynek Gaborják Ádám, Radics Viktória és Zelei Dávid a tagjai. A szervezés és lebonyolítás költségeit Makó Város Önkormányzata vállalta magára.

2020-ban a díjazott Nagy Gabriella, a Litera – az irodalmi portál főszerkesztője.

Nagy Gabriella, az idei Osvát Ernő-díj nyertese

A díjak átadása a veszélyhelyzetre való tekintettel az idei esztendőben – más országos és városi programokhoz hasonlóan – előreláthatólag az ősz folyamán kerül megrendezésre.

nyomtat

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés