bezár
 

irodalom

2020. 04. 10.
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai
Kiosztották a Makói Medáliák és az Osvát Ernő-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Cirok Szabó István és Nagy Gabriella díjai A Makói Medáliák 2005 óta díjaz elsőkötetes szerzőket, az Osvát Ernő-díj pedig 2018 óta létezik abból a célból, hogy irodalmi és művészeti folyóiratok szerkesztőinek ízlésformáló szerepét honorálja. 

A Makói Medáliák magyar irodalmi díjat 2005-ben, a József Attila-emlékév alkalmából alapította Makó Város Önkormányzata. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogyan az egykor József Attilával is történt. A díjazott személyére szakmai kuratórium tesz javaslatot, ez 2010-től Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás és Orcsik Roland feladata. A munkájukat a díjat adó város részéről Janáky Marianna segíti.

A díjat 2020-ban a kuratórium Cirok Szabó István Agancspark című verseskötetének elismeréséül ítélte oda. A kötetből részleteket közölt a Litera irodalmi portál. 

Cirok Szabó István, a Makói Medáliák 15. díjazottja és kötete

Az Osvát Ernő-díjat Janáky Marianna író, költő privát kezdeményezésként 2018 januárjában alapította a célból, hogy az irodalmi, művészeti folyóiratok szerkesztőinek munkája is érdemi elismerést kaphasson. Az elismerést minden évben az kaphatja, aki a legtöbbet tett a fiatalok ízlésformálásáért, és részlehajlás nélkül csak a minőséget tartotta fontosnak a műalkotások és a róluk szóló recenziók megjelentetésekor. Az elismeréshez 100 ezer forint pénzjutalom is tartozik. Ebben az évben a díjazott Hézső Ferenc, Munkácsy-díjas festő miniatúráját is megkapja. A díjazottat előző évi munkája alapján háromtagú kuratórium választja, melynek Gaborják Ádám, Radics Viktória és Zelei Dávid a tagjai. A szervezés és lebonyolítás költségeit Makó Város Önkormányzata vállalta magára.

2020-ban a díjazott Nagy Gabriella, a Litera – az irodalmi portál főszerkesztője.

Nagy Gabriella, az idei Osvát Ernő-díj nyertese

A díjak átadása a veszélyhelyzetre való tekintettel az idei esztendőben – más országos és városi programokhoz hasonlóan – előreláthatólag az ősz folyamán kerül megrendezésre.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

Bemutatták K. Horváth Zsolt új kötetét, A bundátlan Vénuszt, Prae Kiadó, 2021
Bemutatták Ingo Schulze Jóravaló gyilkosok című regényét
Milyen, amikor résztvevőből irodalmi műhelyvezető lesz?
Ötéves lett a Nyolc Ág Művésztábor

Más művészeti ágakról

színház

Szürreális találkozás báb és ember között Szürreális találkozás báb és ember között
Bunrakuról, óriásokról és marionettről
Shannon Murphy: Amíg tart a nyár
art&design

Eszképizmus a digitális természetbe Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról
Interjú Győri Noémivel tanulásról, kapcsolatépítésről, kihívásokról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés