bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Lénárt Flóra --

felhasználói adatlapja

Lénárt Flóra által feltöltött cikkek:

Ők is csak emberek – az identitás hungarikumképzése
Ők is csak emberek – az identitás hungarikumképzése
Kritika az Én itt vagyok, te ott vagy. Én jól vagyok, te hol vagy? című kiállításról
A Turbina Kulturális Központ csoportos tárlatán négy újgenerációs művész – Nunkovics Róbert, István Gergely és KÓRÓ, Szabó R. János és Ficsór Zsolt – legújabb munkái kerültek bemutatásra. Mindannyian egy-egy alkotással szerepelnek a kultúrhely kiállítóterében, és ha ezeket elemeire bontva kellene csoportosítani, akkor a médium és a dokumentarista szemléletmód az a két elem, amellyel a látottak lényege megragadható. Egységes téma köré a négy művész azonos módszere szervezi a tárlatot, vagyis a magyar vidéki valóság felkutatása és fényképeken való rögzítése.
Reflektált emlékezet
Reflektált emlékezet
DENIGOVA – Remind me what it means to feel alive című kiállításáról
Denigova (eredeti nevén Denisa Štefanigová) cseh kortárs művész organikus formái, nyers színvilága és lírai gondolkodásmódja emberi kapcsolatokban rejlő érzéseket jelenítenek meg, melyek sokfélesége széles szórást mutat. Leginkább a kék-piros színek pólusa fejezi ki a vágy, csábítás, remény, naivitás, csalódás és fájdalom vizuális formáit. Képei személyes élményeken alapulnak: szerelmi kapcsolatokban szerzett tapasztalatok, saját szexualitásának keresése inspirációs forrásként működnek, mindezek univerzálissá tétele pedig állandó kihívás számára.
Csak az irodalom segíthet
Csak az irodalom segíthet
Bemutatták A ránk bízott kert. Ökoköltészet – világirodalmi antológiát, Prae Kiadó, 2021
Szeptember 5-én a Kis Présházban Péczely Dóra szerkesztő, Bordás Máté és Sipos Tamás műfordítók, illetve Gigler Dóra, a WWF Magyarország környezeti nevelés szakértője beszélgetett a 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelent könyvről. Az est moderátoraként L. Varga Péter, illetve Péczely Dóra is kérdezte a résztvevőket.
Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Nem mindig boldog, ha épp süt a Nap, és boldog tud lenni a sötétségben is
Bemutatták Horváth Márk legújabb könyvét, Az antropocént
A 92. Ünnepi Könyvhét utolsó napján Horváth Márk Az antropocén című könyvéről a szerző és Smid Róbert irodalom- és kultúratudós beszélgetett a Kis Présházban.
A magasugrás veszélyei
A magasugrás veszélyei
Kritika a Standby szabadtéri kiállításról
Mintha megnyomták volna a szünet gombot és már bő egy éve, hogy nem indították újra. A Károlyi-kert kerítésén volt látható harmadszorra tárlatként 50 képző- és fotóművész munkája, amely reflektál a várakozó, kényszeresen hosszúra nyúlt járványügyi létállapotra. A koncepció ötletgazdái, Szilléry Éva és Raden Hannawati szerint a kiállítás az elmúlt idők közösségi élményeiért kárpótol.   
Hiányok viselete
Hiányok viselete
Az Only Skin Deep kiállításról és a FERi feminista projektgaléria hiánypótló szerepéről
A FERi feminista projekt galéria egyedülálló szerepet visz a magyar művészeti és galériás közegben, mert másra vállalkozik, mint a hagyományos galériák és művészetközvetítő intézmények. A hazai intézményi struktúrában, a „művésztársadalom kötőszövetében” jelenlévő egyes fogalmakra az alulreprezentáltság jellemző, annak ellenére, hogy fontos helyük lenne a közbeszédben, így a kisebbségi vagy női művészek, tervezők munkája  sem kap elég figyelmet, a FERi galéria pedig legtöbbször arra tesz kísérletet, hogy ezt a hiány pótolja.
Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében
drMáriás rendelője nem a hagyományos, fehérre vakolt, steril kis orvosi szoba. Illetve a galéria falai fehérek, de a térben csak műalkotások lógnak a falon. Receptre ad művészetet az ország  társadalomsebésze, hogy lelki bajaink nyomban elmúljanak, és a szomorú valóságot ugyanolyan iróniával meg egy nagy adag humorral szemléljük, mint ő maga. A budapesti Godot Galéria felkérte művészét, drMáriást, hogy adjon válaszokat a válságos helyzetünkre vonatkozóan közéleti figurákat és politikusokat nem kímélő, művészettörténeti utalásokkal teli hangnemében. Így jött létre az „Anarchy in the E.U.” című kiállítás, amely november 20. és december 19. között volt látható a galériában. 
A design olyan, mint a tengerpart
A design olyan, mint a tengerpart
Reflexió az idei Határtalan Design kiállításra
Körforgás. Visszahívás a vérkeringésbe. Régi anyagokból készült új tárgyak, a homokos part és a spanyol tenger összetalálkozása. Határok feloldása. Ezek voltak az idei Határtalan Design kiállítás kulcsszavai. A finissage online zajlott, furcsa is lett volna, ha nem így történik. Több mint egy hete szigorúbbak a korlátozások, két hete kulcsra zárta kapuit a Kiscelli Múzeum. Aki tudott az utolsó esélyéről, elment megnézni.
Te meg úgy nézel ki, mint Bukowski
Te meg úgy nézel ki, mint Bukowski
Fehér Enikő és Radisz Afrodité a Kis Présházban, 2020. 10. 28.
Soha ne legyél előítéletes. Akkor se, ha egyébként nem szoktál görög népdalokat hallgatni, vagy Fehér Enikő-novellákat olvasni. Mert hazamész egy Radisz Afrodité-Fehér Enikő estről, és hajnalig görög-bolgár népdalok fognak szólni a Spotify playlisten, mert eszedbe jut, hogy valamikor régen a  Kaval Sviri ott volt a kedvenceid között.
Godot megérkezése
Godot megérkezése
Tárlatvezetés a Godot galéria „KOL-LABOR” című kiállításán
Október 16-án elrajtoló Budapest Art Week egyik kísérőprogramjára, a Godot Labor – „KOL-LABOR” című nyitó kiállításra látogattunk el másnap este. A több(lépcső)fordulós tárlat világát Cserhalmi Luca esztéta, a galéria vezetője ismertette. A tárlaton fiatal, pályakezdő művészek munkái szerepelnek, magabiztosan elfoglalva helyüket a kiállítótérben. „Nem igaz, hogy a fiatal képzőművész ne lenne galériaérett” – ezzel a mondattal Cserhalmi Luca elvághatja a képzőművészeti szcénában régóta uralkodó beidegződést.
Hova tűntek a könyvszereplők?
Hova tűntek a könyvszereplők?
Csipes Antal, a MOME volt oktatójának könyvbemutatója
Október 16-án délután néhány napja megjelent könyvét mutatta be Csipes Antal a FUGA - Budapest Építészeti Központban. Az idén 140 éves MOME  történetéről mesélő könyv jelentőségét szerzője szerint az egyetem vezetősége alábecsüli.   
Két esemény margójára
Két esemény margójára
A Margó Irodalmi Fesztivál zárónapjáról
A Margó Irodalmi Fesztivál tudósítója mindig magára vállalja, hogy az aktuális időjárással kezdi. Olyan ez, mint egy rossz bájcsevegés, kivéve, ha előző este Háy János megjósolja: holnap már jobb idő lesz, kicsit meg lehet szabadulni a depressziótól. Nem tudom, Háy János foglalkozik-e meteorológiával is, de biztos, hogy megbízhatóbb az  időjárás-előrejelzéseknél.
Milyenek a budapesti házak?
Milyenek a budapesti házak?
Séták a Budapest100 fesztivállal
Idén ünnepelte jubileumi évfordulóját a Metrodom által szponzorált Budapest100, ahol eddiginél több ház és közösség jelezte, hogy csatlakozik a programhoz a budapesti épített környezet széleskörű bemutatásának céljából.
Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra
Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra
Kertész Erzsi Az átutazó című könyvének bemutatója
Az Ünnepi Könyvhét zárónapján mutatták be Kertész Erzsi első felnőtteknek szóló regényét a Kis Présházban. A szerzővel Raposa Renáta beszélgetett az alkotási folyamatról, illetve filozofikusabb gondolatok is érkeztek az élet bizonytalanabb szakaszairól.  
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés