bezár
 

irodalom

2020. 09. 26.
Berendezkedni az örökké tartó bizonytalanságra
Kertész Erzsi Az átutazó című könyvének bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Ünnepi Könyvhét zárónapján mutatták be Kertész Erzsi első felnőtteknek szóló regényét a Kis Présházban. A szerzővel Raposa Renáta beszélgetett az alkotási folyamatról, illetve filozofikusabb gondolatok is érkeztek az élet bizonytalanabb szakaszairól.  

Meseszerű karakterek és helyszínek, mentális problémák kettőse jelenik meg az élet kérdéseit, az útkeresést és az emberek hatalmi viszonyait fejtegető pszichothrillerben. A mindenen átható mesés légkör hétköznapi helyzetekből fakadt, BKV-utazások során megfigyelt emberi vonásokból a szerző sokszor aurát, karaktereket, hangulatokat alkot. 

Önmagunk fegyelmezése, a mások feletti uralkodás, egymás kontrollálása és a hatalom központi téma szereplői interakcióiban. Tűpontos archetípusokat vonultat fel, tövig hatol az emberi lélekben. Egy bizonytalan helyzetben vizsgálja a mozgástér nagyságát és az önkontroll problémáját. A könyv moderátora kérdésére, mennyire volt tudatos a műfaj megválasztása, Kertész Erzsi válaszából megtudhattuk, pontosan úgy történt, ahogy az események önkéntelenül sodorják könyvének főszereplőjét, így a regény végleges formája és fő témája szervesen kapcsolódik egymáshoz.

Szóba kerültek a különbségek gyerek- és felnőtteknek szánt könyvek alkotási stílusában, az, hogy miért nyomozási szálra épül a regény cselekménye. Felmerült Agatha Christie neve is, akinek munkássága a szerző gyerekkori olvasmányélményeiben és Az átutazó alkotási folyamatában meghatározó szerepet játszott. 

Balogh Endre közönséggel megosztott gondolataiból kiderült, milyen benyomásai születtek a könyv fő témájáról.

Önmagát figyeli a karakter, egyre mélyebb hurkokba bonyolódik, közben saját magában süllyed el.  

Olyan kérdéseket vetett fel, hogy az ember élete mely szakaszaiban szembesülhet értékválsággal, lehet-e szórakoztató hatása az abszurd dolgoknak. Közös tapasztalatok ezek, legtöbbünk folyamatosan választ keres a mi lenne ha- ra. Kertész Erzsi regénye tehát egy válság kockázatmentes átélésére ad lehetőséget, így az olvasmányélmény élesben, saját életünkben válhat etalonná. 

A beszélgetést követően kedvezményesen megvásárolt könyveket helyben dedikálta a szerző.

Fotó: Vörös Szilárd

Az esten készült videó megtekinthető a Prae Kiadó Facebook-oldalán

nyomtat

Szerzők

-- Lénárt Flóra --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Nils Frahm: Day
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés