bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Kalapos Éva Veronika --

felhasználói adatlapja

Kalapos Éva Veronika portfólióját ide kattintva éred el.

Kalapos Éva Veronika által feltöltött cikkek:

Tét(te)lenül nézzük?
Lackfi János Milyenek a magyarok? című kötetéről
Napjainkban sokszor hangzik el a kérdés, hogy milyenek is a magyarok, mire képesek egyre szélsőségesebb helyzetekben, és mi az, amit el tudnak érni azzal, amilyenek ilyenkor lenni képesek. Hogy a gondolatszövevényből kikerüljek, rámutatnék például arra, milyen az a magyar ember, aki ezt a recenziót írja: kekec.
Zuhant magába, a társaság meg belé
Apokrif-est a RoHamban
A címbeli idézet, ami jól jellemzi az Apokrif nyárvégi lapbemutatójának hangulatát, Gál Somától, a lap egyik szerzőjétől származik. A változatos esten részt vett Natascha Kampusch, folyt a pilseni sör, bedugva maradtak a vasalók, és szó esett az egyházi szoftpornóról is.
Mit is kezdhetnénk most vele?
Kleist álomdrámája az Örkény Színházban
Egy színházértő ismerősöm, kinek a véleményére minden körülmények között adok, óva intett az Örkény Színház bemutatójától, Kleist Homburg hercegétől. Gondoltam, egy próbát mégis megér a dolog tekintve, hogy nevezett színházzal kapcsolatban ez idáig túlnyomórészt pozitív tapasztalataim voltak.
Sade márki meztelen igazsága
Sade márki pennája a Bárka Színházban
Donatien Alphonse François de Sade a XVIII. század első felében született, de munkásságának a mai napig példa nélküli a hatása. Ez nem csupán az emberek erkölcsi érzékével, de a tudományokkal kapcsolatban is megmutatkozik, valamint kitűnő alapanyagot szolgáltat a művészetek számára. Doug Wright színdarabja – melyből Philip Kaufman 2000-es filmje is készült – mondhatni zavarba ejtő közelségbe hozza a libertinus filozófust.
Mobillélektan, távdráma
Sergi Belbel Mobilja a MU Színházban
Biztonsággal állíthatok két dolgot: Sergi Belbel tökéletesen ismeretlen hazánkban, és ez bizony igazán kár. A katalán író-rendező Mobil című darabját először egy független koppenhágai színházi műhely, a Plan B mutatta be 2006-ban, azután – a szokottnál rövidebb átfutási idővel – most, 2009-ben a Neptun Brigád művészei Magyarországon.
Nincsen számukra hely
Lengyel-magyar Pál utcai Fiúk a Nemzetiben
Kötelező olvasmányunk, Molnár Ferenc halhatatlan regénye nem csupán Magyarországon járt be diadalutat; több közép-kelet-európai generáció forgatta, és fogadta barátai közé a kis hős Nemecseket, a jellemes Bokát, az áruló Gerébet, a harsány Csónakost és a többieket. Michał Zadara, a mindössze harminchárom éves fiatal rendező, felnőtt színészekkel, sok szimbólumot használó előadásban foglalta össze, mit jelent számára mindez a lengyel történelem, a bajtársiasság és a hazaszeretet egyetemes viszonylatában.
Lolita frivol meséje drámai félhomályban
Nabokov-Albee Lolitája a Budapesti Kamaraszínház Shure Stúdiójában
Bár Vladimir Nabokov regénye több mint ötven éve jelent meg, még túlzottan felvilágosult korunkban sem könnyen emészthető a tizenkét esztendős Dolly és a negyvenes Humbert románcának története. A könyv lenyűgöző nyelvezete magával ragadja az olvasót, ám ugyanezt a mankót a színházi változattól a műfaj korlátai miatt természetesen nem várhatjuk el.
János vitéz és a kivillanó combok
A János vitéz II. a Nemzetiben
Alföldi Róbert sosem hagyománytiszteletéről volt híres, most viszont beleesett a sablonosság csúnya csapdájába. A metrós-prostis harmadik felvonással sem az a baj, hogy szándékoltan provokatív, hanem az, hogy felszínes és bután sztereotip. Hogy mindez éppen a János vitézben? Ami harminc éve még menő lett volna, ma már édeskevés.
Szex a csemegepultossal, aki lélekben fekete
Vámos Miklós és Gerlóczy Márton az Alexandra Pódiumon
Az írók is tapasztalatból dolgoznak. Gyakorlatilag csak abból. Vannak közöttük, akik ezt minden esetben szó szerint veszik, mások olykor szívesebben hagyatkoznak a képzeletükre. Mint megtudtam, Gerlóczy Márton az előbbi kategóriába tartozik - legyen bármekkora az inspirációért hozott áldozat.
A megnyilatkozó széttárt combjai elrejteni hivatottak valamit
Emma Ovary tényleg hatszor gyorsabban öl?
Elöljáróban annyit mindenképp megemlítenék: nagyon hasznos tippet kaptam Emmától, hogyan tekinthetjük a Bibliát abszolút funkcionális eszköznek. Bár sokat hallottam már erről a módszerről, nem gondoltam, hogy ilyen egyszerű. Amikor szembekerülök egy problémával, felütöm, és ha mázlim van, ott nyílik ki, ahol kell.
Boldogtalan szerelem és izzó, elfojtott gyűlölet
Lorca Vérnásza a Honvéd Színházban
Mi, magyarok köztudottan nagyon szeretjük Spanyolországot. Közel áll hozzánk a nyelvük dallamossága, az ételeik fűszeressége, a spanyolok szélsőséges indulatai. Ezért lesz számunkra újra és újra ünnep, amikor egy társulat előveszi Lorca egyik legerősebb művét, a Vérnászt.
Webber és a megasztárok, két órában
Ünnepi gálaest a Művészetek Palotájában
A mester a fáma szerint tizennyolc éves volt, amikor megkomponálta első musicaljét, a József és a színes, szélesvásznú álomkabátot. Karrierje azóta töretlen, számos darab partitúráját jegyzi, írt filmzenét és reklámzenét is, csaknem valamennyi zenés műfajban alkotott, olyan múzsái voltak, mint Madonna és Sarah Brightman. Nálunk a Madách Színházban kezdődött a sikerszéria a Macskákkal. Most a művészek gálaesttel kedveskedtek a hatvanéves szerzőnek.
Aki keres, az talán…
Molnár Péter: Keresők avagy a lány neve (Scolar Kiadó, 2007)
Molnár Péter hosszú évek óta egyetemeken oktat Amerikában és Magyarországon is, lehetősége bőven volt, hogy megismerje a fiatalok gondolkodását. Szereplői e sorok írójának a legszűkebb kortársai, mégsem tudok velük még szimpatizálni sem, nemhogy azonosulni, s egy idő után már nem izgat a lány neve - a sorsa pedig még kevésbé.
A jelenlét helye
Hatéves a Litera - zenés születésnap a Millenárison
A figyelmet, a figyelmes szerzőt és a figyelmes olvasót ünnepelni invitált mindenkit a Litera stábja november 7-én a Millenáris Fogadójába. Alább következik képes helyszíni szemlénk e jeles napról.
A második törpe fesztiválja
Hetedszer rendezték meg a VIdámság és Derű Országos seregszemléjét Nyíregyházán
Utólagos véleménynyilvánításomban – zsurnalisztaként – kikérem magamnak, hogy Kútvölgyi Erzsébet nem nyert. Sebzett igazságérzetemet azonban némileg gyógyítja, hogy Györgyi Anna igen. A 2008-as VIDOR tartogatott meglepetéseket és nem csupán a díjazottak névsorának tekintetében.
Önmagunktól önmagunkig
Andocsi Művészeti Napok, 2008. augusztus 8-10.
A Balaton déli partjától nem messze fekvő Andocs község immár másodszor adott otthont ennek az egyedülálló fesztiválnak, ahol színház, tánc, zene, változatos felnőtt- és gyermekprogramok várták az idelátogatókat. Bár a szervezők szerint a rendezvény nem törekszik monumentalitásra, emlékezzünk, hogyan indult a Kapolcsi Művészetek Völgye annak idején - így hát Andocson is bármi megtörténhet...
Vasárnapi versek a Gödörben
V. Költészet Vására
"Tanuljátok meg, mi a költő, és bánjatok szépen vele!”- int bennünket Weöres Sándor, bár én ezt a mondatot nem is ismertem, a Rackajam zenekar igen. Ők elevenítik fel, hogyan játszott a fáma szerint Amerikában Weöres jazz-sessiont bárzenészekkel. Ilyen és hasonló szép meglepetéseket tartogatott az V. Költészet Vására szeptember 14-én.
A kistestvér színre lép
BUCH WIEN 08 Bécsben
Először rendezik meg november 20-23. között a BUCH WIEN 08 elnevezésű, nemzetközi könyvkiállítás és vásárt. A program egybeesik a bécsi Olvasás Hetével (Lesefestwoche), ami három nappal korábban, november 17-én kezdődik. Gabriele Madeja újságírónő, a BUCH WIEN 08 programigazgatója Budapesten, az Osztrák Kulturális Fórum Rezidenciáján tartott részletes sajtótájékoztatót a rendezvényről.
Se élő, se holt
A Sziget Színház és a Budapest Balett közös produkciója a Margitszigeten
A monumentalitásra törekvés eltávolít Drakula fájdalmától, és semmivel sem érteni meg jobban a vérszívót a végén, mint az elején. Az eredeti történet csodálatos céljai háttérbe szorulnak, az adaptáció közepes színházi előadás marad, és nem "a halhatatlan, igaz szerelem el nem mondott története".
Ahogy tetszett
A Madách Musical Műhely hallgatóinak VI. féléves vizsgája
A színészképzők a rendszerváltás óta gombamód nőnek ki a földből. Vannak közöttük színvonalasabbak és kevésbé színvonalasak, de akárhogy nézzük, a színészszakma kezd aggasztóan felhígulni. Éppen ezért szívderítő, hogy bár a Madách Musical Műhely sem találta fel a spanyolviaszt, itt legalább tehetséges fiatalok dolgoznak felkészült tanárokkal - és főleg sok-sok szívvel és lelkesedéssel.
„Amilyen szép nő a világra nem születik sohasem”
A My Fair Lady Nyíregyházán
A címbeli idézetet Ovidiustól vette át az előadás színlapja. A kép Pygmalion maga alkotta szerelmesét, az elefántcsontszobrot jellemzi, később pedig Shaw Pygmalionjának és Lerner My Fair Ladyjének hősnőjét, Eliza Doolittle-t. Ez tehát az eszménykép, akivé Elizának – a darab végére és megannyi kaland után – válnia kell. Ám eleinte a lány szája testénél is mosdatlanabb, a nyelvészprofesszor Higgins szerint „nyögdécsel, mint egy epebajos gerlice”.
Az első éjszaka
Tudósítás A költészet éjszakájáról
2008. június 4-5-én az OSA (Open Society Archives) Centrális Galériájában rendezték A költészet éjszakáját, a Konkrétum című művészeti installáció testvérprogramjaként. Két egymást követő éjszakán 20.00 órától kifulladásig kortárs magyar költők olvasták fel részben a rendezvénytől független, részben egy adott témára (Szilágyi Lenke fotóművész alkotásaira) készült szövegeiket.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés