bezár
 

irodalom

2008. 09. 26.
A kistestvér színre lép
BUCH WIEN 08 Bécsben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kistestvér színre lép Először rendezik meg november 20-23. között a BUCH WIEN 08 elnevezésű, nemzetközi könyvkiállítás és vásárt. A program egybeesik a bécsi Olvasás Hetével (Lesefestwoche), ami három nappal korábban, november 17-én kezdődik. Gabriele Madeja újságírónő, a BUCH WIEN 08 programigazgatója Budapesten, az Osztrák Kulturális Fórum Rezidenciáján tartott részletes sajtótájékoztatót a rendezvényről.
Madeja asszony először is szívélyes köszönetet mondott mindazoknak, akik segítségére voltak álma megvalósításában, többek között Zentai Péternek, A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete elnökének, Károlyi Dórának, aki a magyar kiadók bécsi gardedámja lesz a rendezvény alatt, illetve Kertész Rékának, a Compress Budapesttől, aki lehetővé tette, hogy a BUCH WIEN 08 híre Magyarországon is minél több emberhez  eljusson.

A programigazgató beavatta a jelenlévőket abba a nehéz és hosszadalmas folyamatba, aminek eredményeképpen a könyvvásár ötlete valósággá válhatott. A szervezőknek mindenekelőtt a szkeptikusokkal kellett megküzdeniük, akik nem értették, hogy a világszerte ismert frankfurti és lipcsei könyves rendezvények mellett egyáltalán mit akar Bécs ezzel a kezdeményezéssel, és biztosra vették, hogy a vállalkozás kudarcba fullad. Ígéretek évről évre elhangzottak, aztán elfelejtődtek, végül a szervezők úgy döntöttek, nem várnak tovább. A kétkedők nem számoltak azzal, közölte büszkén Madeja asszony, milyen sok Ausztriában a „buchaffine”, azaz a könyvek iránt érdeklődő ember, akiknek a segítsége nélkül sohasem lett volna az ötletből semmi. A lelkesedés mellett természetesen pénzre is szükség volt, ezt a problémát a Kulturkontakt Austria oldotta meg a Reed Exhibitions Messe Wien és az Osztrák Könyvkereskedők Szövetsége együttműködésével.

A rendezvény  fő célja, hogy Európa egyik legpatinásabb kultúrvárosa, Bécs a hazai és külföldi irodalom tekintetében is felzárkózzon a német „nagytestvérekhez”. Gabriele Madeja fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ő maga is szívesebben olvas európai irodalmat, mint bármi mást, ezért a programban kiemelkedő szerepet szánt a cseh, szlovák, román, szerb, bulgár és magyar irodalomnak. Előzetes hírek szerint a magyar kiadók közül biztosan ott lesz az Ulpius-ház, a Jelenkor, az Alexandra, az Európa, a Holnap, az Ab ovo, a Magvető és a Balassi, de további kiadókkal is tárgyalásban vannak. A szervezők lehetőséget kívánnak teremteni arra, hogy a kiadók találkozzanak a szerzőkkel, a szerzők az olvasókkal, az olvasók egymással - a vásár másik feladata tehát a párbeszéd elősegítése az irodalom minden lehetséges szintjén.

A magyar szerzők közül Esterházy Péter megy ki Semmi művészet című regényével (amely 2009-ben jelenik meg németül a Berlin Verlag-nál) és Dés Lászlóval, de ott lesz Márton László, Grecsó Krisztián az Isten hozott-tal, Dragomán György, Dalos György, valamint Paul Lendvay, aki Az én Magyarországom után most Az én Ausztriám címmel mutatja be memoársorozatának második kötetét, s aki ezért a rendezvény „Tolerancia a gondolkodásban és cselekvésben” díját fogja kapni. Az Olvasás Hete még további meglepetéseket tartogat: összesen közel 200 írót látnak vendégül a világ minden tájáról, köztük Nicholas Sparks-ot Amerikából és Petros Margares-t Athénból, hiszen Ausztriában és Németországban sem működik másként a könyvkiadás gazdasági vonulata, mint itthon: ahhoz, hogy megvegyék a lírát vagy a magas irodalmat, bestsellereket is ki kell adni, sztárszerzőket kell felvonultatni. Emellett Gabriele Madeja hangsúlyozta, hogy feltett szándékuk végre kitörölni az emberek agyából a „kelet-európai irodalom” kifejezés pejoratív mellékzöngéit, és bemutatni, mennyi kulturális értéket rejtenek az öreg kontinens méltatlanul mellőzött országai.

Ízelítő a programokból: a magyar kiadóknak közös standjuk lesz, kivéve a Cortinát, amely saját standot kap majd. Lesz gyerekszínpad és főzőszínpad, filmvetítések, interaktív beszélgetések és előadások, workshop-ok (például a könyv-film adaptációról gyerekeknek és felnőtteknek), koncertek, stb. Bár a belépőjegy nem olcsó -8,50 Є- , az interneten (www.buchwien.at) kedvezményes áron kapható, igényelhető Lesepass, olvasójegy is, ami szintén kedvezményekre jogosít, valamint vasúti kedvezménnyel is szolgálnak Sopronból, Pécsről és egyéb városokból (minden információ és a részletes program a www.buchwien.at és a www.lesefestwoche.at oldalakon található). 

 

      

nyomtat

Szerzők

-- Kalapos Éva Veronika --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés