bezár
 

zene

2009. 03. 26.
Testek a Balkánról
Söndörgő & Ferus Mustafov In Concert (H, MK) lemezbemutató koncert, vendég: Szalóki Ági. Millenáris Fogadó, 2009. március 6.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Valahogy nehéz megtölteni a Fogadó terét: a legpörgősebb együttesek (például a Balkan Beat Box) játszottak már itt, a lábak ülés közben is táncot roptak, ám sosem volt olyan érzésem, hogy most teltház volna. A Söndörgő lemezbemutató koncertjén azonban teltház-közeli élményben volt részem, ráadásul a fiatal, szentendrei együttes és makedón vendégük előadásán megbizonyosodtam róla, hogy értő kezekben és hitelesen átadva hatalmas rajongótábora van nálunk az igényes balkáni zenének.
Bevallom, nem túl sokat tudtam eddig a Söndörgő együttesről, bár mind a balkáni zene, mind pedig Szentendre nagyon is közel áll a szívemhez. Egyedül állhattam azonban e tudatlanságommal, hiszen meglehetősen szép számú közönség gyűlt össze a Millenáris Fogadóban, nem sokkal a meghirdetett koncert előtt.

Az együttes tambura-darabok bemutatásával kezdte. A zenészek meglehetősen fiatalok voltak (szerintem a húszas éveikben), mégis figyelemre méltó virtuozitással adták elő a bőségesen díszített, bonyolult (és persze szabálytalan) figurákat a gitárhoz nagyon hasonló hangszeren. Időnként már-már szinte John McLaughlin jutott volna eszembe, ha a technika el nem tereli a figyelmemet.

Szépen, tisztán szóltak a hangszerek, ám belemosódtak az összhangba. Majd a harmonika kierősítésével is volt némi gubanc, amikor a táncosabb, pörgősebb balkáni ritmusok jöttek elő (csocsek). Korrekt, éppen hogy korrekt volt a kierősítés, pontosan az hiányzott belőle, ami a leginkább kellett volna: a lélek.

Söndörgő és Ferus Mustafov


Mikor Ferus Mustafov is a színpadra lépett, némileg változott a helyzet. Szinte mulatságos volt látni, ahogy a színpad közepére (pontosabban a mikrofonhoz, a mikrofon közelébe) tuszkolja a fiúkat. Mert ő nem csak zseniálisan és valóban hitelesen játszott, hanem arra is ügyelt közben, hogy minden úgy szóljon, ahogyan kell. Miközben show-elemeket szőtt a játékába, egész kis trükk-záporral szórakoztatta közönségét, és persze a hatás sem maradt el.


Szalóki Ági - Te merel e luma

Szalóki Ágit valamivel jobban ismerem a Söndörgő együttesnél: különböző formációkban hallottam már énekelni a törékeny kis lányt. Nincs, nem is lehet kifogásom az éneke ellen, hiszen valóban szépen, tisztán, átéléssel énekel, csak épp a nagy test „hiányzik” belőle. Finom és törékeny a hangja, ahogy a teste is.

Nagyjából így érkezett most a „balkáni” színtérre: elbűvölően, szépen, tisztán, néha szinte hátborzongatóan, ám az a testiség, ami ebben a zenében megjelenik, távol állt tőle. Néhol persze elkapta őt is a balkán heve, ám amikor a ráadásban improvizálni próbált, világosan látszott, hogy nem ez az anyanyelve.

Ezeken tanakodtam a bőséges, meglehetősen értelmiségi közönségbe merülve. Rengeteg ember gyűlt össze a koncertre, s azt hiszem, ez részben az ismerősi körnek, s persze Szentendre „belterjességének” is köszönhető, nem csupán a híres vendégnek.

Ilyen magas színvonalú játékkal és – alaposságukba úgy látszik ez is beletartozik – hitelességgel előadott zene valóban világhírűvé tehetné a Söndörgő együttest, és jogosan öregbítené hazánk (valamint Szentendre) becsületét. Ám ehhez még némi „kommercializmust” is el kell lesni a profiktól, különösen Ferus Mustafovtól.

Mert az akusztikus hangszerek kierősítésénél nagyon oda kell figyelni a technikára, s ha valami gond van a kierősítéssel – ahogy ez már lenni szokott – bizony nem árt némi fizikai trükköt is bevetni: „belebújni” pl. a mikrofonba.

Továbbá a balkáni zene táncra született, kár ezt tagadni. Játszhatják értelmiségiek, értelmiségi közönségnek, ám akkor is jót tesz neki, ha ez a zenészek mozgásán, illetve a színpadképen is meglátszik.
Söndörgő együttes 
A Söndörgő együttes

A Söndörgő együttes 1995 óta, immáron tizennegyedik éve foglalkozik a magyarországi délszláv népek és a Balkán népzenei hagyományaival. Sikerrel szerepeltek számos magyarországi és külföldi fesztiválon, koncertteremben. Mára az együttes a délszláv népzene egyik legjelesebb képviselőjének, „utazó nagykövetének” számít, amit itthon és Szerbiában is több sikeres szereplés és díj fémjelez.

Legújabb lemezükön egy „élő legendát”, a makedón Ferus Mustafovot kérték fel vendégszereplésre, aki a Balkán egyik legismertebb klarinétos és szaxofonos szólistája. A kiadványt a 2007-es év közös koncertfelvételeinek anyagából készítették (SargFabrik – Bécs; Sziget Fesztivál Világzenei Nagszínpad – Budapest; Queen Elizabeth Hall – London; Balkán Világzenei Fesztivál – Pécs). A Söndörgő & Ferus Mustafov In Concert című lemez a makedón cigány zenei hagyomány máig is élő, csodálatosan gazdag dallamvilágát mutatja be, a stílus egyik legnagyobb zenészegyéniségének játékával és Szalóki Ági különleges hangjával fűszerezve.

Söndörgő együttes:

Buzás Attila - basszus tambura
Eredics Áron - tarabuka, alt tambura
Eredics Benjamin - tambura
Eredics Dávid - klarinét, szaxofon, alt tambura
Eredics Salamon - harmonika, alt tambura

Közreműködött:

Ferus Mustafov - klarinét, szaxofon, duda


Vendég:

Szalóki Ági - ének


 

nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés