bezár
 

irodalom

2010. 02. 24.
A nevekben konzerválódott múlt
A Keresztnevek enciklopédiája után megjelent a Családnevek enciklopédiája is a TINTA Könyvkiadónál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nevekben konzerválódott múlt Az irodalmi művekben fontos lehet egy-egy szereplő neve. Érdemes megnéznünk, a magyar családnevek mit jelentenek. Az Anyanyelv Világnapjához kapcsolódóan mutatta be szerkesztőségében a TINTA Könyvkiadó a Családnevek Enciklopédiáját. Cserháthalápy Ferenc beszélgetett Kiss Gábor kiadóvezetővel.
Az én családnevem benne van a kötetben?

Sajnos nincs, ugyanis a leggyakoribb 1200 magyar családnév szerepel benne.

Gondolom, az Ön neve biztos szerepel.

Mivel a Kiss családnév – vagy más szóval vezetéknév – a 6. leggyakoribb a magyar névviselők között, természetesen feldolgozta az enciklopédia. A magyar családnevek gyakorisági listája a következő, feltüntetve a viselők száma: 1. Nagy: 242.000, 2. Kovács: 223.000, 3. Tóth: 223.000, 4. Szabó: 216.000, 5. Horváth: 203.000, 6. Kiss: 167.000, 7. Varga: 140.000, 8. Molnár: 109.000, 9. Németh: 97.000, 10. Balogh: 97.000.
Kiss Gábor
A kötetnek méltán adták az enciklopédia nevet, mert igazi tárháza a családneveknek. Hajdú Mihály, az ELTE professzor emeritusa hogy válogatott a családnevek között?

Néhány évvel ezelőtt az Állami Népességnyilvántartó Hivataltól megkapta a magyar állampolgárok családnevének kétszázezres listáját. Ebből válogatta ki azokat, melyeket ezernél többen viselnek. Így 1230 név került be a kézikönyvbe. Összesen 6,5 millió magyar találja meg a vezetéknevét a kézikönyvben.

Hajdú professzor munkájának mi az előzménye?

Bármilyen furcsa, a magyar szakirodalomban nincs előzménye. Kázmér Miklós tollából jelent meg korábban a Régi magyar családnevek szótára, de az csak a 16-17. századi nevekkel foglalkozik.

Ez annál is furcsább, mert a keresztnevekkel számos könyv foglalkozik, sőt, most is jó néhány keresztneves könyv kapható a könyvesboltokban. Miért van két nevünk, család és keresztnevünk?

Nem mindig volt így, tulajdonképpen II. József tette kötelezővé 1787-ben a családnév használatát. Korábbról is van példa természetesen, hiszen a pogány magyarok a keresztségben felvett nevet együtt használták az ősi pogány névvel, erre utal Aba Sámuel neve is. Érdekes megjegyezni, hogy Európában csupán a magyarok használják ebben a sorrendben a nevüket: elöl a családnév és azt követi a keresztnév.

Az Ács, a Kovács, a Patkó, az Ötvös, a Varga és a Süveges családnevek foglalkozásra utalnak. Milyen eredete lehet a vezetéknévnek még?

Foglalkozásra utalnak a következő német nevek is: Zimmermann (ács), Fischer (halász), Jáger (vadász), Müller (molnár). Ezek mellett külső tulajdonságra is utalhatnak családnevek: Balogh, Fekete, Vörös, Kondor, Szemők.

Mit jelentenek ezek a szavak?

Balog: balkezes; vörös: vörös hajú; fekete: fekete hajú; kondor: göndör hajú; szemők: nagy szemű.

Gondolom, népcsoportra utalnak a Tóth, Cseh, Lengyel, Orosz, Oláh, Polák, Rácz, Tatár nevek.

Pontosan. Ide tartoznak még a Kun, Szász, Hajdú, Székely, Jász nevek is. Érdekes, hogy nincs Szlovák, Ukrán családnevünk.

Ha a nevek utalnak a múltra, akkor ez azt jelenti, hogy a Király nevűek őse a király volt?

Egyáltalán nem. A Király, Császár, Herceg, Érsek, Gróf típusú nevek a valahova tartozásra utalnak. Azt mutatják, hogy a név viselője a királynak, a császárnak a szolgálatában állt, oda tartozott.

Egyik ismerősömet Gajdosnak hívják. Mit jelent az ő neve?

A gajdos furulyást jelent, arra utal, hogy valamikori viselője a régi hadsereg zenészeihez tartozott, ugyanúgy, mint a Sipos, Dobos, Lantos nevek viselői.

Érdekes, hogy a nevek hosszú időn át megőrzik, az amúgy már kihalt szavakat.

Mind a családnevek, mind a keresztnevek konzervként működnek a nyelvben. A Soltész név jelentése falubíró, a Bacsó számadó juhászt jelent. A Kaszab név a mészáros mesterségre utal, a Bakos név viselőjének őse pedig az olajütő mesterséget folytatta.

A Családnevek enciklopédiája belső tipográfiájában és külső borítójában is nagyon hasonlít a közelmúltban megjelent Keresztnevek enciklopédiájára. Mi van még a TINTA Könyvkiadó tarsolyában a nevek témakörében?

A nyár elején gjelenni Rácz János szerkesztésében a Növénynevek enciklopédiája. Ebben az olvasó megtalálja a növénynevek eredetét, népi elnevezéseit és a növény kultúrtörténetéről, illetve a népi gyógyászati felhasználásáról is kap tájékoztatót.

Családnevek enciklopédiája
Hajdú Mihály: Családnevek enciklopédiája – Leggyakoribb mai családneveink. TINTA Könyvkiadó, 552 oldal, 2010. 4990 Ft.

Fercsik Erzsébet – Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája. – A leggyakoribb női és férfi nevek. TINTA Könyvkiadó, 440 oldal, 2009. 4990 Ft.
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés