bezár
 

irodalom

2014. 12. 16.
A lány, aki angyalhússal eteti novellahőseit
A 2014. évi JAKkendő-díj átadása, 2014. december 12.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Papp-Zakor Ilka írásai jócskán bővelkednek szürreális, groteszk elemekben. Elbeszélései meseszerűsége saját bevallása szerint infantilizmusából ered, s abból a tényből, hogy már nagyon kicsi korában eldöntötte, író szeretne lenni. A laudációt tartó Forgách András szerint azonban a JAKkendő-díj idei nyertesének történetei az olvasót is képesek újra gyerekké varázsolni.  

Újra december, újra JAKkendő-díj, immáron harmadszorra. Az Írók Boltjában megtartott díjátadó közönségének Békés Zoltán, a díjat támogató MrSale Öltönyüzlet ügyvezetője elmondta, a támogatási modell - miszerint az első kötetbe kell invesztálni, majd a bevételek évről-évre megteremtik a következő évi győztes díjazásának és könyve kiadásának lehetőségeit - jól működik, továbbra is biztosított tehát a legtehetségesebb pályakezdő prózaírók ilyen formájú támogatása.

Baloldalt Békés Zoltán, a mikrofonnal Gaborják Ádám

Papp-Zakor Ilka, az idei díjazott neve ismerősen csenghet azoknak, akik nyomon követték eddig is a díj történetét, ugyanis pályázata már kétszer is benne volt a végső döntést megelőző utolsó körben. Utólag szerencsésnek érzi, hogy mégsem nyert korábban, mert már az első alkalommal is érezte, rögtön ahogy az anyagot elküldte, hogy lenne még mit csiszolni a szövegen. 

A díjazott mosolyog

A döntést hozó kuratórium tagjai idén Angyalosy Eszter, a Libri Kiadó szerkesztője, Forgách András író, Nagy Gabriella, a litera.hu felelős szerkesztője valamint hagyományosan a JAK-füzetek két szerkesztője, Balajthy Ágnes és Borsik Miklós voltak. Forgách András méltatásában kiemelte, Papp-Zakor Ilka minden egyes mondata rendben van - ami rövidpróza esetében komoly fegyvertény -, még a legtúlburjánzóbbak, leginkább túltelítettek is. A szerző szabadon engedi fantáziáját, mégis nagyon fegyelmezetten vezeti elbeszéléseit egészen a legvégéig, Forgách szerint ugyanis ezek befejezései is rendre  kiválóak. Titok, álomszerűség, "igazi színorgia", de egyben bátran használt brutalitás is jellemzi Papp-Zakor Ilka írásait, miközben az elvarázsolt mesevilágban azért fel-felvillan többek között a bevándorlói lét tapasztalata is. 

Poharak, papír, a háttérben Papp-Zakor Ilka és Forgách András

Papp-Zakor Ilka 1989-ben született Kolozsváron, jelenleg Finnországban él. Első novelláját 13 éves korában közölte a Korunk folyóirat, ám ahogy a díjátadón Gaborják Ádámmal, a József Attila Kör elnökével folytatott beszélgetésből kiderült, már jóval kisebb korában, 4-5 évesen is író szeretett volna lenni. Gaborják egyébként feltette a novellisták esetében már-már elmaradhatatlan kérdést is: ez a műfaj-e az író igazi terepe, vagy szeretne nagyobb léptékű írásokkal is próbálkozni. A díjazott számára a rövidpróza a regényíráshoz vezető utat jelenti, van már ötlete, miről lehetne regényt írni, bár a nagyepikai műfajhoz még fiatalnak érzi magát.

Mán-Várhegyi Réka, az előző díjazott

A szerző végezetül Angyalvacsora című írását olvasta fel, melynek szereplői angyalokra vadásznak, angyalok húsát (ami tulajdonképpen olyan, mint a hal) fogyasztják, mindenféle módon, ahogy húst csak el lehet készíteni, míg a főszereplő végül annyira torkig lesz a lakomával, hogy kihányja, amit addig összeevett, miközben az arcáról őzek nyalogatják sós könnnyeit. 

Fotó: Bach Máté 

Érdeklődők

nyomtat

Szerzők

-- Pethő Anita --


További írások a rovatból

Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés