bezár
 

film

2015. 06. 11.
Ismét az animáció fővárosa lesz Kecskemét
Június 24-28 között rendezik meg a KAFF-ot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 12. KAFF-on idén nemcsak a Kecskeméti Feszivál 30 éves fennállását, hanem a 100 éves magyar animációt is ünneplik, így a rendezvény idei programjai között igazi csemegékre bukkanhatunk: június 24. és 28. között filmvetítések, koncertek és kiállítások várják az érdeklődőket, ezenfelül lesznek szakmai programok, retrospektív vetítések, az európai és nemzeti versenyprogram keretében pedig ezerféle animációs alkotást nézhetünk végig.

Mikulás Ferenc a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az idei fesztivál egyik különlegességeként a magyar versenyprogramba már nemcsak a hazai, hanem a határon túli magyar rendezők munkái is bekerülhettek. Így ebben az évben 18 rövidfilm, 13 diákfilm, 17 TV-sorozat, 10 videoklipp és 20 alkalmazott animációs kisfilm küzd meg egymással.

KAFF

Orosz Anna Ida hozzátette, hogy ezt a listát a beérkezett pályaművekből egy szakmai előzsűri állította össze, melynek tagjai Bacsó Zoltán animációsfilm-operatőr, Rofusz Kinga animációsfilm-rendező és Szalay Péter filmrendező voltak. A zsűri, látva a beérkezett pályamunkákat, határozottan kijelentette, hogy a magyar animációs film az előző évekhez képest mindenképpen megerősödött, komplex és professzionálisan kivitelezett munkák születtek, amelyek egyre inkább történetet akarnak mesélni, illetve hangvételük is optimistább, vidámabb lett. A filmek kiválasztásánál törekedtek arra, hogy a műfaj ezerszínűségét is felvillantsák, így sokféle technikájú és témájú munka került be a shortlistbe, amelyet majd Paul Bush animációsfilm-rendező, Kriskó János televíziós szerkesztő, Szoboszlay Péter animációsfilm-rendező, Yamamura Koji animációsfilm-rendező és Süveges Gergő televíziós szerkesztő fog zsűrizni.

KAFF

Hasonlóan erős az európai versenyprogram is, amelynek keretében 7 egész estés és 9 televíziós egyedi filmet mutatnak majd be. Orosz Anna Ida a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a programban szereplő munkák között hat francia animációs film lesz, de a látogatók észt, román, holland és olasz alkotásokat is megtekinthetnek. A listát itt is egy szakmai előzsűri állította össze, melynek tagjai Muhi András filmproducer, Patrovits Tamás rendező, valamint Daniel Šuljić, a zágrábi Animafest Nemzetközi Animációs Filmfesztivál művészeti vezetője voltak, a fesztivál ideje alatt pedig Zalán Vince, Hirsch Tibor és Muhi Klára mellett két nemzetközi hírű szakember, Olivier Cotte és Alejandro R. González fogja zsűrizni a munkákat. Ebben a programban egyébként három magyar alkotás is szerepel: Miklós Zoltán Manieggs 3D-s filmje, Szilágyi Varga Zoltán A jókedvű örmény temetése című novella-adaptációja, valamint M. Tóth Géza és Gerdelics Miklós: A magyar operajátszás története című TV-speciál.

KAFF

E két fő versenyprogrammal párhuzamosan fut majd egy harmadik is, amelyet a 4. Szabad Animációs Filmkészítők Találkozója, azaz a SZAFT szervezett. A SZAFT-ra bárki beküldhette saját animációs filmjét, játékidőtől és technikától függetlenül. Idén 53 undeground film közül választja ki a zsűri a legjobbakat.

Az animációs film 100 éves évfordulója alkalmából lesznek retrospektív vetítések is a MANDA jóvoltából. Nepp József, Békési Sándor, Cseh András, Macskássy Gyula, Kovásznai György nagy klasszikusait lehet megnézni esténként a város főterén felállított szabadtéri moziban.

Az idei fesztivál díszvendége Latin-Amerika, a kiemelt szekcióban 56 animációt láthatnak az érdeklődők. A filmek között olyan remekművek is szerepelnek, mint a Cannes-ban debütált A csodálatos oroszlánfiú és a Behálózva, de láthatunk egészen friss munkákat is, például a hatperces Munkaidő: egy hivatalnok élete és halála filmet.

KAFF

A vetítések mellett persze idén sem maradnak el a szakmai konferenciák, tette hozzá Mikulás Ferenc, amelyekről részletesen is beszélt a sajtótájékoztatón: június 25-én egy konferencia keretében beszélnek a kistelepülések mozgóképkultúrájáról, a következő napon pedig a Magyarok a világ animációjában című szakmai előadássorozatot hallgathatjuk végig.

A fesztivál során ezenfelül lesznek még kistérségi vetítések, kiállítások (pl. Haris László: Nézz körül!, Magyar animáció 100), koncertek (Csík zenekar, Szabó Balázs Band), könyvbemutatók (Macskássy és Orosz István életművéből készült kötetek), fényfestés, illetve a fesztivállal párhuzamosan fut majd a kecskeméti Bor- és Pálinkafesztivál is, így bizonyára mindenki talál kedvére való programot az idei KAFF-on.

KAFF

KAFF sajtótájékoztató, Uránia mozi, 2015. 06. 10.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés