bezár
 

irodalom

2015. 09. 16.
Göteborgban vendégeskedünk
Göteborgi Könyvvásár, szeptember 24-27.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén Magyarország a Göteborgi Könyvvásár díszvendége, ez alkalomból pedig színes kulturális kínálattal készülnek a szervezők: a frissen megjelenő köteteken és irodalmi beszélgetéseken túl kiállítások, zenei programok és filmvetítések színesítik a magyar megjelenést.

Az Írók Boltjában tartott sajtótájékoztatót Hammerstein Judit (a Balassi Intézet főigazgatója) és Íjgyártó István (Külgazdasági és Külügyminisztérium, kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár) tartotta. Elmondták, hogy a göteborgi díszvendégség nemcsak megtiszteltetés, hanem komoly kihívás is. Mivel a svédeknél ez a könyves fesztivál éppúgy társadalmi esemény, mint nálunk, nem elegendő, ha könyvújdonságokkal készülnek a szervezők, elvárás ugyanis, hogy szakmai és művészeti programok is szerepeljenek a kínálatban.

Ennek megfelelően a 162 négyetméteres magyar pavilonon nemcsak kortárs és klasszikus szerzőink frissen megjelenő vagy az elmúlt években kiadott svéd és angol nyelvű műveivel találkozhatnak a látogatók, hanem mintegy hetven különféle eseményen is részt vehetnek a Balassi Intézet Publishing Hungary projektjének köszönhetően. Lesznek különféle tematikus beszélgetések, szeptember 24-én például Gunnar D. Hansson és Svante Weyler fog Esterházy Péter: Egyszerű történet vessző száz oldal - a Márk-változat című művéről diskurálni, de még ugyanezen a napon Szécsi Noémi, Tóth Krisztina, Jókai Anna, Kiss Judit Ágnes és Mezey Katalin részvételével választ kaphatunk arra is, hogy milyen ma női írónak lenni Magyarországon.

A tematikus beszélgetéseken szó lesz még arról, hogy az ‘56-os események milyen hatással voltak a magyar irodalomra, hogy miért egyedülálló a kortárs magyar irodalom, illetve, hogy milyen kihívásokkal találkozik a műfordító, amikor két, egymástól igen eltérő nyelv (pl. svéd és a magyar) viszonylatában születik meg a fordítás. Ezt a problémát járja körül az Egy nemek nélküli nyelv című kerekasztal is, ahol Nádasdy Ádám és Szécsi Noémi Tomas Riad társaságában fog szólni a magyar és egyéb nyelvek sajátosságairól.

Hammerstein Judit

Az seményeket kulturális kísérőprogramok színesítik, amelyek különféle tematika köré épülnek. Az egyik kiemelt téma Budapest, a fővárosunk már a stand dizájnjában is megjelenik: a látogatók régi és új fotókon keresztül ismerhetik meg a vonzó turisztikai célpontnak számító metropoliszt. Ezenfelül lesz még egy kerekasztal-beszélgetés is, amelyen Tóth Krisztina, Kukorelly Endre, Varró Dániel és Török András fejti ki véleményét arról, hogy a különféle külső hatások hogyan formálták a várost, illetve, hogy Budapest mi módon inspirálta az írókat. E témához kapcsolódik még a csütörtöki Budapest Bár-koncert, illetve Kovács Gellért Alkonyat Budapest fölött című könyvének, valamint Török András és Hasse Nylén budapesti útikönyveinek bemutatói.

Kiemelten foglalkoznak még a holokauszttal és a roma kultúrával, így lesz egy-egy beszélgetés Kertész Imre életművéről, illetve a holokausztról és az integrációról, valamint a Szabadság, szerelem és a Sorstalanság című filmeket is levetítik a svéd közönségnek. Kinszki Imre fotókiállítása is idekapcsolódik, ami a vásár területén, a Speaker Lounge-ban rendeznek be a szervezők, illetve a Romani Design is készül különféle programokkal, workshopokkal. Az ember és természet témaköréhez illeszkedve létrehoznak egy Balaton-színpadot, ahol Balatonfüred és Hévíz városai mellett a Hévíz folyóirat is bemutatkozik majd.

A magyar irodalmat egy 19 fős íródelegáció képviseli majd - többek között Bodor Ádámmal, Jókai Annával, Krusovszky Dénessel, Kukorelly Endrével, Nádasdy Ádámmal és Varró Dániellel találkozhatnak a látogatók -, illetve 12 magyar kötet - például Szerb Antal: Utas és holdvilág, Kukorelly Endre: Ezer és 3, Háy János: Mélygarázs, Kertész Imre: Végső kocsma - jelenik meg svéd nyelven ebből az alkalomból.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Bemutatták Márton Ágnes drámakötetét
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés