bezár
 

színház

2015. 09. 29.
Napi aktuális
A Katona József Színház Instant című előadása a Színházak Éjszakáján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A színház mint az itt és most művészete különösen hajlamos az aktualizálásra. Kap is ezért sok szemrehányást, olykor jogosan: a túlzott aktualizálás időnként szembekerül az örökérvényűség ugyancsak művészettel szemben támasztott igényével. A Katona József Színház Instant című előadása viszont semmi más nem akart lenni, mint aktuális. Mégis bármikor meg tudnánk nézni.

Minden a Hírszínházzal kezdődött. Az internetre szánt videosorozat kilenc napon keresztül az egyik hírportál egy-egy hírét dolgozta fel. A rendező Dömötör András, a szereplők a Katona József Színház társulatának tagjai voltak. A feldolgozott hírek a legkülönbözőbb kategóriákból kerültek ki, Dömötör és a katonás színészek pedig groteszk, ugyanakkor nagyon finom humorral tették hozzá sajátos kommentárjukat. Valamikor puszta gegről van szó (Juncker nem bír leállni a tapi-tapival, Őrült jó program a kaktuszkiállítás), adott esetben viszont – persze a hír jellegétől nem függetlenül – megjelenik a társadalomkritikai vonulat is (Hitel kell az iskolakezdéshez, Nyugdíjas orvosokat alkalmazhatnak az egészségügyben, Valakik biztosan irányítják az Európában zajló folyamatokat). A kisvideók azt mutatják meg, hogyan tud a színház rögtön reagálni az aktualitásokra. Az azonnaliság miatt nincs idő az aprólékos kidolgozásra: az ötletesség, az improvizatív erő, a társulati összetartás alapkövetelmények.

Szkéné színház

A Hírszínház folytatásaként, illetve lezárásaként jött létre a Színházak Éjszakáján kétszer leadott Instant című előadás, amelyben nagyrészt két nappal korábbi hírek feldolgozásait láthattuk Dömötör Andráson kívül Székely Kriszta, Máté Gábor és Ascher Tamás rendezésében. Székely Kriszta produkciója, a Nehéz lesz megdönteni az ausztrál posta késésrekordját több jelenettel tér vissza az előadáson belül. Az alaphír: Ausztráliában negyven év elteltével kézbesítettek egy csomagot, amely a klub felvarrható címereit, plecsnijeit tartalmazta. Székely Kriszta mindezt egy két idősíkban játszódó történettel dolgozza fel: a 70-es években játszódó sztoriban egy teniszmeccset láthatunk, ahol az egyik játékos mezéről hiányzik a plecsni; a mai történetben pedig egy koalamaci (Szirtes Ági zseniális alakítása) ketrecénél tett állatkerti látogatás kapcsán értesülünk a doboz előkerüléséről.

A Sikertörténet Tibiről, aki megerősödött, és elindult Afrika felé című jelenetben egy sérült fekete gólya szerencsés orvosi kezeléséről kaphatunk beszámolót. Ascher Tamás rendezésében a „fekete” és az „Afrika” címszavak a bevándorlás témájával kapcsolódnak össze: így lett Elek Ferenc fekete gólyájából afrikai migráns, Ónodi Eszter természetvédelmi őréből kvázi menekültjogi aktivista, Mészáros Béla ugartyúkjából pedig piros-fehér-zöld huszárszerelésbe öltözött enyhén rasszista hazafi. Ascher Tamás finoman szövi bele az egyébként teljesen ártalmatlan jelenetbe a bevándorlás és a rasszizmus problematikáját, amelyet majd Dömötör András fog kibontani az utolsó részben. 

A Szupertripperjárvány tört ki Angliában szinte magától értetődően kínálja magát a színpadi megvalósításra. A jelenetben négy angol úriember várakozik a nemibeteg-gondozó várótermében, hogy majd szép egymásutánban a Rezes Judit játszotta doktornő értő kezei közé kerüljenek. Nemi betegségről lévén szó, a humor garantált, miután sorjában kiderül, hogy melyik úriember milyen szexuális félrelépéssel szerezte az ominózus problémát. Máté Gábor rendező és a színészek maximálisan kihasználják a szituációban rejlő helyzet- és a figurákban rejlő jellemkomikumot, nagyszerű bohózatot kerekítvén ki a rövidhírből. 

Instant

A Határvédelem című jelenet alapja az a neten kerengő szurkolói levél, melyet Áder János köztársasági elnökhöz intéztek állítólagos fociultrák, s melyben felajánlják szolgálataikat a magyar határnak az „iszlám hordától” való megvédésére. Dömötör András rendezésében először a mezei futballszurkolónak öltözött Nagy Ervin tűnik fel a színen, aki egy kórházi ágyra készül lefeküdni, de közben beveri a fejét annak fémrácsába. Az ultra annyira feldühödik, hogy nekiesik az ágynak, amely igazán semmiről sem tehet, és válogatott módon elkezdi ütlegelni. A jelenet egyszerre nagyon mulatságos és nagyon félelmetes, Nagy Ervin játéka kiválóan és egész döbbenetesen jeleníti meg a törő-zúzó focihuligánokra jellemző primitív erőszakot. Keresztes Tamás bekapcsolódásával a humorfaktor erősödik, együtt esnek neki a szerencsétlen ágynak, a végén még jól le is vizelik. Aztán elkezd forogni a színpad, az ultrák megindulnak, más ultrák csatlakoznak hozzájuk, majd hat felállított kottaállványnál megállnak, s eléneklik a bizonyos szurkolói levél megzenésített változatát. Mikor kánonba vált át a kórus, újra megindul a forgószínpad, és Kulka János mint az íróasztalánál egy szál pecabottal a kezében helyet foglaló Áder János forog vissza közénk.

Nemcsak az egyes jelenetek sikerültek tökéletesre, hanem egy valóban komplett előadás jött létre: akár repertoárra is lehetne tűzni. A feldolgozás ötletessége, az improvizatív színészi játék, a társulat összhangja és a kiváló humor mellett a társadalmi-politikai reflexió mélységében is jelesre vizsgázott. Az Instant a színház itt és mostját tette átélhetővé. Kár, hogy pont emiatt nem láthatjuk többször.

 

Instant

Nehéz lesz megdönteni az ausztrál posta késési rekordját

Szereplők: Borbály Alexandra, Fekete Ernő, Ötvös András, Pálmai Anna, Szirtes Ági, Tasnádi Bence

Dramaturg: Szabó-Székely Ármin

Rendezte: Székely Kriszta

 

Sikertörténet Tibiről, aki elindult Afrika felé

Szereplők: Elek Ferenc, Ónodi Eszter, Mészáros Béla, Mészáros Blanka, Kiss Eszter, Fullajtár Andrea

Dramaturg: Radnai Annamária

Rendezte: Ascher Tamás

 

Szupertripperjárvány tört ki Angliában

Szereplők: Dankó István, Kocsis Gergely, Rajkai Zoltán, Rezes Judit, Takátsy Péter

Dramaturg: Török Tamara

Rendezte: Máté Gábor

 

Határvédelem

Szereplők: Jordán Adél, Keresztes Tamás, Kulka János, Nagy Ervin, Pálos Hanna, Tóth Anita

Dramaturg: Laboda Kornél

Rendezte: Dömötör András

 

Látvány: Kálmán Eszter

Zene: Dargay Marcell

 

2015. szeptember 19.

Katona József Színház

Színházak Éjszakája

nyomtat

Szerzők

-- Kiss Csaba --


További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
John a Latinovitsban
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés