bezár
 

irodalom

2012. 10. 09.
Horváth Viktor nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Androulla Vassiliou oktatásügyért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos ezekben a percekben jelenti be a Frankfurti Könyvvásáron, hogy többek között Horváth Viktor Török tükör című regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját. A jelentős európai könyves szervezetek által 2009-ben alapított "kis Nobel-díj" célja, hogy reflektorfénybe állítsa a kiemelkedő tehetségeket, és elősegítse a díjazott művek nemzetközi terjesztését.
Horváth Viktor

1962-ben született Pécsen. Az egyetem elvégzése közben és után művészetszervezőként és újságíróként dolgozott, majd gimnáziumokban tanított. 2001-től a Pécsi Tudományegyetemen óraadóként versfordítást és vers-formatörténetet tanított. 1994 óta publikál novellákat, versfordításokat, regényeket és néha tanulmányokat. Könyvei: Át avagy New York-variációk (JAK–Ulpius-ház, 2004); Török tükör (regény, Jelenkor, 2009); Diótörő (verses mese, Jelenkor, 2011); A Kis Reccs (utaztató regény, Jelenkor, 2012).

Török Tükör

A Török tükör időutazásra hívja az olvasót a 16. századba, a félelmetes Szulejmán szultán frissen meghódított tartományába – Magyarországra. Egy féktelen török kamasz szemével látjuk két nagy birodalom bizonytalan határvidékét, naptárak, adórendszerek, nyelvek, írások, szentírások, pénzek és hagyományok színes vásárát; találkozunk királyokkal, császárokkal, hatalmas szultánokkal, magyar főurakkal, oszmán bégekkel, kereskedőkkel, polgárokkal, falusi bírókkal, sőt néha még angyalokkal és dzsinnekkel, furcsa repülő szerkezetekkel is. Látjuk, ahogy Pécs városát meghódítja az Ezeregyéj mesevilága, az utcákon feltűnnek a tevék, a kertekben a kajszi és a füge, az erdőkben a rablók, felépül az első dzsámi és török fürdő. Ez a regény azoknak szól, akik elvágyódnak, akik szerelmet és harcot, hűséget és árulást, kalandot és utazást akarnak, veszedelmet és menekülést, könnyeket és mézet. Akik meg akarják tudni, milyen volt a világ ötszáz éve, és akik szeretik, hogy akkor az élet nem volt sem szebb, sem rosszabb – más volt.

Horváth Viktor az európai kultúra legfontosabb értékeit szerepelteti és népszerűsíti regényében, többek között a toleranciát és a békés egymás mellett élést. A Török tükör magával ragadó és játékos nyelven mutatja meg, hogy egy kultúra nem más kultúrák ellenében, hanem más kultúrákkal együtt alakul, formálódik és nem létezhet azok kontextusa nélkül.

Az Európai Unió Irodalmi Díja

Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díj alapvető célja, hogy a nyelvi sokszínűség határain felül ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom változatos értékeire, és széles körben népszerűsítse a kiemelkedő nemzeti tehetségek írásművészetét.

Az Európai Unió Kultúra Programjában részt vevő 36 ország közül 2012-ben a hároméves ciklikusságnak köszönhetően 12 ország (Ausztria, Franciaország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Szlovákia) jelöltjei vehetik át a díjat. Magyarország legutóbb az EUPL alapításának évében, 2009-ben szerepelt, ekkor Szécsi Noémi Kommunista Monte Cristo című regénye részesült a rangos elismerésben.

Az idei jelölési folyamat március 6-án Brüsszelben kezdődött, ahol a nemzeti zsűrik elnökei megismerték és a nemzeti sajátosságok szempontrendszerének megfelelően finomhangolták a kiválasztás kritériumait. A győztes művek listáját 2012. október 9-én a Frankfurti Könyvvásáron hozzák nyilvánosságra, a díjat november 22-én adják át több száz meghívott – többek között a legnagyobb könyvkiadók és -ügynökök, európai politikusok, közéleti személyiségek és a sajtó képviselőinek – jelenlétében Brüsszelben, az Albert Hall Complexben. Ezt követően kezdődik a díjazottak majdnem egy évig tartó, jelentős médiafigyelemmel kísért európai és nemzetközi promóciós kampánya.

Magyarországot idén egy négyfős zsűri képviseli, melynek tagjai Barna Imre (az Európa Könyvkiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke), Garaczi László (író, a Szépírók Társaságának tagja) és Szentmártoni János (költő, a Magyar Írószövetség elnöke), és melynek elnöke Pál Dániel Levente (az ELTE Eötvös Kiadó főszerkesztője, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztő-helyettese, a JAK tagja).

Az unió irodalmi díja egyfelől ötezer euró jutalommal, másfelől azzal jár, hogy a díjazott szerző könyve előnyt élvez abban az uniós programban, amelyben kötetek más nyelvekre történő fordítását támogatják.

A könyv bemutatója a Frankfurti Könyvvásáron
2012. október 11. 17.00–18.30; Magyar Nemzeti Stand (HALLE 5.0, C 958)

Bemutatkozik a 2012-es European Union Prize for Literature magyar díjazottja, a Török tükör című regény szerzője, Horváth Viktor. Ezt követően a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése ad fogadást. A borkóstolón a világhírű villányi borvidék hat remek borát kóstolhatják meg a Mathias pincéből.

Az EUPL honlapja: http://www.euprizeliterature.eu/

A többi díjazott itt érhető el.
 
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Dev Patel: A Majomember
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés