bezár
 

zene

2012. 10. 31.
Megkezdődött a visszaszámlálás: hamarosan startol a Pannon Filharmonikusok megújult beavató sorozata
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lázas készülődés folyik a Pannon Filharmonikusok kulisszái mögött: Beck Zoltán, a 30Y zenekar frontembere, a Segítség komolyzene laikus kérdezője Gönczy László zenetudós segítségével a zenekar hangszereivel ismerkedett a napokban.
A komolyzene nem csak a fiataloknak tűnik olykor ismeretlen világnak, de a felnőttek között is akad olyan, aki nem mer beülni egy hangversenyre attól tartva, hogy nem érti majd ami a színpadon zajlik és ezért talán nem is fogja a koncertet élvezni.

Beck Zoltán a zongorával ismerkedik
















A Pannon Filharmonikusok megújuló beavató sorozata emiatt nem
csak a gyerekeknek szól. A Segítség, komolyzene hangversenyek első felében a műsoron szereplő darabokat a zenészek segítségével ízekre szedve Beck Zoltán teszi fel azokat a kérdéseket, amelyek bármely komolyzenében járatlan hallgatóban megfogalmazódhatnak, Gönczy László zenetudós pedig humorral átszőve, közérthetően ad válaszokat.

Ezután következik a mű élvezete, Vass András vezényletével a zenekar egyben szólaltatja meg a darabokat.

Beck Zoltán és Gönczy László a dobok előtt

A sorozat nem egy koncerttel egybekötött játszóház, ahol a felnőttek ne érezhetnék jól magukat. A hangversenyekre a komolyzene iránt nyitni vágyó felnőttek mellett olyan érett gyerekeket és fiatalokat vár a zenekar, akik figyelmesen hallgatják és élvezik a színpad történéseit.

Annak érdekében, hogy a fiatalabbak lélekben ráhangolódjanak a hangversenyre, a koncertek előtt az aktuális műsor témájához kapcsolódó foglalkozáson vehetnek részt, ahol a koncerten feldolgozott zeneszerzőkre és a művek témájára irányuló kreatív játékok várják a gyerekeket.

Beck Zoltán és Gönczy László a hangszerek előtt

A megújuló Segítség, komolyzene a házigazdák kiválasztásában is tükrözni kívánja a zenekar szándékát: mind a fiatalokhoz, mind az idősebb generációhoz szólni, hiszen a komolyzene mindenkihez szól, és mindenkit megszólít. Arra bíztatok mindenkit, hogy legyen nyitott, és engedje, hogy az ő életéhez is hozzátartozzon a klasszikus zene és annak pécsi otthona, a Kodály Központ - mondta Horváth Zsolt igazgató.

A képek a megújuló beavató sorozat kapcsán tervezett kreatív anyagokhoz készülő fotózáson születtek (a szerk.).

 
nyomtat

Szerzők

-- Danczi Csaba László --


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés