bezár
 

irodalom

2008. 10. 16.
Frankfurti Könyvvásár: az elektronikus könyv a sztár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét megkondítják a lélekharangot a nyomtatott könyvek fölött: az elektronikus könyv a sztár az idén a papírkönyvek Mekkájában, a fennállásának 60. évfordulóját ünneplő Frankfurti Könyvvásáron.
Ha csak a számokat nézzük, a könyves szakma látszólag egészséges: az újdonságok száma Frankfurtban az idén megközelíti a 400 ezret, s körülbelül 300 ezer látogatót várnak a vasárnapig tartó megarendezvényre. Frankfurtban minden évben egy-egy országra megkülönböztetett figyelem irányul, s ez az ország az idén Törökország. Magyarország 1999-ben volt a Frankfurti Könyvvásár körüludvarolt "vendége".

A Sony és az Amazon szolgáltatók "elektronikus irodalmat" kínáló, a korábbiakhoz képest jóval filigránabb készülékei azonban még Törökországról is elvonhatják a figyelmet.

Az Amazon például Kindle névre hallgató 300 grammos, szembarát képernyővel felszerelt készülékkel szeretné meghódítani az európai piacot, miután az amerikain 2007 őszén már bemutatkozott vele. Az Egyesült Államokban a készülék, átszámítva, alig 250 euróba (63 ezer forint) kerül, s az első szállítmány darabjait vitték, mint a cukrot. Birtokosa bevásárolhat az Amazon elektronikus könyvesboltjában, mintegy 180 ezer cím között válogatva, egy-egy "példány" gyakran még a felébe sem kerül annak, amennyit a nyomtatott kiadásért elkérnek. A Kindle-hoz nincs szükség számítógépre, mint letöltő állomásra, az "anyagot" kábel nélküli internetes összeköttetéssel közvetlenül a készülékre varázsolják.

Az egyéni elektronikus könyvtár előnyei közé sorolják a helymegtakarítást, a gyakorlatilag korlátlan választékot, s hogy a saját elektronikus könyvtárat szinte minden időben, s mindenütt használni lehet.

Németországban az S. Fischer kiadó már bejelentette, hogy 2009 elejétől elektronikus könyveket is fog ajánlani, amennyiben addig sikerül tisztázni a szerzői jogokat, vagy azt, hogy Németországban a könyv továbbra is kötöttáras termék legyen.

Az "elektronikus irodalom" lesajnálói annyit elismernek, hogy a recepciónak ezzel az új módjával a könyv jövője másként fog alakulni. Számos kézikönyv, szótár, lexikon aligha fog megjelenni többet nyomtatott formában, mint ahogy ennek előjelei már manapság is tapasztalhatók. Nyomtatott telefonkönyvek ugyan léteznek még, de példányszámuk a 30 évvel ezelőttinek már csak a 20 százaléka.

Az ellendrukkerek szerint az elektronikus információ a gyors és rövid "utánalapozásra", utánanézésre ideális, azonban a szépirodalom, de még a tankönyv nyomtatott változatát sem fogja kiváltani. Mindazonáltal a könyv nyomtatására, kötésére, kiszállítására épülő ágazat alaposan összezsugorodhat, amennyiben az elektronikus könyv Európában is elterjed. Zsugorodnának a kiadók, s ennyi könyvesboltra sem lenne szükség.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés