bezár
 

film

2015. 02. 19.
Kodály Method, AfterjkA és SpeakEasy Project: ENNYI!
2015. március 1., 20h, Trafó Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom utca 41.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kodály Method, AfterjkA és SpeakEasy Project: ENNYI! A NEXTFESZT folytatásaként a Trafó ismét fiatal művészeknek ad teret. Reflektorfényben a filmesek, akiket anyagilag is támogat a Kortárs Művészetek Háza, hiszen az ENNYI! est teljes jegybevételét az alkotók között osztja szét. A nézők most tényleg tehetnek valamit a hazai filmforgalmazásért és -gyártásért: támogatói jegy vásárlásával közvetlenül segíthetik a filmeseket. 2015. március 1-jén, vasárnap este bemutatkozik a Kodály Method, az AfterjkA és a SpeakEasy Project.

Vannak azok a filmek, amik összerántják a várost. Közösségi erőből készülnek, és egy generáció életérzését sugározzák. Ezekből mutat be hármat március 1-jén a Trafó, és még egy Balaton Method minikoncerttel is megfejeli a közösségi kultúrélményt. A Kodály Method március 6-ai filmpremierje előtt nyerhetnek az esten betekintést a Balaton Method című zenés roadmovie-ba, láthatják Szabó Simon immár 70 fesztiválfelkérést kapott, több országban is bemutatott Fal című, nemzetközi hírű rövidfilmjét, amire egyébként úgy kell vadászni a hazai mozikban. A nagy sikerű Menjek/Maradjak filmek sora idén a Sweet Home-mal, a külföldről hazaköltöző magyarok történetével, illetve az Inside Berlin című egészestés epizóddal folytatódik, amikből szintén egy-egy részlet lesz látható. Hogy az élmény teljes legyen, a bemutatott munkák alkotóival és producereivel Libor Anita, az Index újságírója beszélget. Tavasz, önerő, Y-generáció: hiánypótló filmek a Trafóban.

A bemutatott filmek alkotói nem trükköznek, hanem mesélnek: aktuális dilemmákról, a kortárs magyar valóságról, meg egy nemzedékről. Kis költségvetésből dolgoznak, saját utakon járnak. A kulcsszó a kreativitás és az ambíció. Baráti összefogások, crowdfunding kampányok, végtelen energia és szüntelen lelkesedés hajtja őket előre.

Ennyi

Hamarosan bemutatják Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr első közös, Balaton Method című nagyjátékfilmjét. Ezen az estén még a premier előtt láthat a közönség részleteket a moziból, amit hónapok óta vár már Budapest. A film az alkotópáros rendkívül sikeres Kodály Method elnevezésű zenés projektjének továbbgondolása. Az új, egész estés filmben olyan magyar zenészek és zenekarok szerepelnek, mint a Quimby, Akkezdet Phiai, a Punnany Massif, a Soerii és Poolek, a Jónás Vera Experiment, a Bin-Jip, a Subscribe, a Middlemist Red és még sokan mások. Az együttesek mindegyike a Balaton egy-egy jellegzetes helyszínén zenél, s a dalok különleges hangszerelésben, egyedi felállásokban szólalnak meg. A Balaton Method az első magyar mozifilm, amely közösségi finanszírozás segítségével valósulhatott meg. Az alkotók 2014 tavaszán 3 millió forintot gyűjtöttek össze az Indiegogo oldalon, ez adta meg a kezdőlökést a forgatáshoz. 17 zenekar és több száz további zenész közreműködésével készült a fim, a Boddah, a Filmpartners és a VisionTeam gyártási együttműködésében, 2014 júliusa és 2015 januárja között.

Balaton Method trailer

Szabó Simon Fal című rövidfilmje a 2014-es Tampere Film Fesztiválon megnyerte az European Film Awardsra (EFA) nomináló díjat, ezzel bekerült a 2014-es év 15 legjobb európai kisjátékfilmje közé. A hazai rövidfilm-forgalmazás nehézségeit jelzi, hogy a Viktória – A zürichi expressz című egészestés film előtt kísérőfilmként ugyan látható volt a Fal, de egy ideje újra csupán fesztiválokon kerül vászonra. A film egy 16 éves alkalmi munkából tengődő cigány fiú története, aki egy napon kőműves munkát kap, és társaival egy társasházat elszigetelő falon kezd dolgozni. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé... A Tampere Film Fesztivál díjátadóján a zsűri tagjai felhívták rá a figyelmet, milyen fontos is arról beszélni, hogy Európa-szerte egyre több ilyen fal épül… Aki eddig elmulasztotta, most végre vetítővásznon élvezheti a díjnyertes alkotást.

Fal

Szabó Simon: Fal

A SpeakEasy Project Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozatának Tusor Bálint rendezésében most készülő, hazaköltözők dilemmáit bemutató Sweet Home, illetve az Imre Loránd Balázs által rendezett Inside Berlin című nemzetközibb fókuszú produkciókból is láthatnak részleteket a Trafóba látogatók. A Sweet Home epizód ezúttal nem a külföldön új életet kezdő, hanem a hazaköltöző magyarok történetét mutatja be. Az első, New York-i részt 2013-ban mutatták be, és nagy sikereket értek el vele a legkülönbözőbb nemzetközi platformokon is. A Menjek/Maradjak pilot epizódját Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba alapos előkészítés és kutatómunka után 2012 decemberében New Yorkban forgatta le, saját forrásból finanszírozva a filmkészítési költségeket. Ennek a résznek volt a folytatása a 2014 júniusában, a Trafóban bemutatott londoni epizód, ami annak ellenére, hogy dokumentumfilm, többszörös teltházzal futott a hazai mozikban.

A New York epizód

A három vetítés utáni beszélgetésen bővebben is megismerkedhetnek az érdeklődők a finanszírozás és a forgalmazás kérdéseivel, s végül a Balaton Method minikoncertjével élvezhetik tovább az estét. Vendégek: Rév Marcell, Szimler Bálint, Osváth Gábor, Szabó Simon, Berkes Júlia, Józsa László, Imre Loránd Balázs, Hernáth Csaba és Tusor Bálint. Moderátor: Libor Anita, az Index újságírója. A jó hangulat felelősei zenei oldalról Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J., Hó Márton, Horváth Kristóf és Gulyás Kristóf lesznek.

Az esemény a Trafó honlapján és a Facebookon.
Kodály MethodAfterjkA – SpeakEasy ProjectENNYI!

2015.03.01. (vasárnap) 20.00

Filmvetítések
Kodály Method: Balaton Method – premier előtti ráhangoló (10min)
Szabó Simon: Fal – filmvetítés (10 min)
SpeakEasy: Sweet Home – előzetes (10 min), Inside Berlin – előzetes (10 min)

Beszélgetés az alkotókkal
Moderátor: Libor Anita, az Index újságírója

Balaton Method minikoncert
Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, Andrew J.
Hó Márton, Horváth Kristóf, Gulyás Kristóf

Közös ügy sorozat keretében

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Kállay Eszter Vérehulló fecskefű című kötetéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés