bezár
 

zene

2009. 03. 22.
Két új lemez a Gregorián Társaság kiadásában
Szenvedéstörténet / Ecce quam bonum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két új CD-t jelentetett meg a Gregorián Társaság. Az Ecce quam bonum címet viselő lemez a IV. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztiválon elhangzott művekből kínál válogatást, az Imhol, az ember című korong pedig - a Húsvét elmélyült illusztrációja - nem csak hívők egyházzene-rajongók számára ígér külöleges élményt.
A passiótörténet jelen feldolgozását Béres György Tanár Úr így mutatja be a kísérőfüzetben: „A korongon levő előadásban a passió szokatlan formájával találkozunk. A szenvedéstörténetben szereplő személyeket (Jézus, Pilátus, Júdás, stb.) nem szólisták szólaltatják meg, de a nép, a tömeg fölkiáltásait (turbák) sem a kórus énekli, hanem az egész történetet színművész olvassa fel a Vizsolyi Bibliából, amelyet Károli Gáspár és társai fordítottak le magyarra, és amely 1590-ben jelent meg nyomtatásban. A passió egyes jelenetei között gregorián énekeket hallunk a három szent nap liturgiájából, nagyrészt éjszakai zsolozsmájából (matutinum).” A lemezről a Gregorián Társaság honlapján olvashat további részleteket.


A másik korong címadója a IV. Váci Nemzetközi Gregorián Fesztivál (a PRAE.HU beszámolóját az eseményről itt olvashatják) mottójául választott, és minden együttes által elénekelt gradualéval kezdődik, és minden, a Fesztiválra meghívott schola hallható rajta néhány gyönyörű énekkel, így a Cantate Schola és a Jubilate Schola (ifj. Sapszon Ferenc), az In Dulci Jubilo (Alberto Turco), a Schola Resupina (Isabell Köstler), a Vox Clamantis (Jaan-Eik Tulve), a Choralschola der KU Graz (Franz Karl Prassl), a Capella Gregoriana (Veronika Hashimoto) és a Schola Gregoriana Budapestinensis (Béres György). A lemez tartalmát erre a linkre kattintva tekintheti meg.


Ezeken kívül egy újabb CD is várható, amely „Szent László dicsérete” címmel a közeljövőben lesz készen. A felvételen Szent László legendáinak története hangzik el gregorián énekekkel.

Mindhárom lemez együtt és külön-külön is megrendelhető 2000 Ft + postaköltség áron e-mailben (mail@gregoriantarsasag.hu) vagy postai úton (1364 Budapest Pf. 342.)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés