bezár
 

zene

2008. 02. 29.
Bulizós pécsi egyetemisták, hajrá!
Áprilisban beindul a város
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bulizós pécsi egyetemisták, hajrá! A 2008-as PEN program a legszínvonalasabb és egyben a legszínesebb az eddigiek közül tudta meg a prae.hu. Április 16-19 között a fesztiválon több mint 40 zenekar lép majd fel, köztük négy neves külföldi csapat. A nagy nevek mellett fontos volt a helyi tehetségek bemutatása is, és egyben minél frissebb program összeállítása.
A Zsolnay-gyárban megrendezendő PEN fesztivál főszervezője Szabó Gábor EHÖK-elnök. A PEN 2008 védnöke Tóth Bertalan alpolgármester.

A 2008-as PEN az utolsó erőpróba a 2010-es fesztivál előtt, amely a szervezők és egyben a pécsi városvezetés szándéka szerint nem csupán a város és a térség legnagyobb ifjúsági fesztiválja lesz, hanem komoly nemzetközi vonzerőt is gyakorol majd. Ennek megfelelően az idei PEN az EKF program szerves része, és ezt szimbolizálja a helyszínválasztás is, hiszen 2010-re a Zsolnay-gyár ad helyet majd a Zsolnay Kulturális Negyednek.

A PEN 2008 részletes könnyűzenei programja

1. Színpad

Szerda 16.

Csüt. 17.

Péntek 18.

Szombat 19.

20.00 - 20.45

Singas Project

Kaukázus

Akkezdet Phiai

Spacesh!t

21.15 - 22.15

Erik Sumo Band Feat Kiss Erzsi

Psycho Mutants Feat Lukács Levente

Másfél feat. Gaya Arutyunyan (RU)

Zagar

22.45 - 0.15

Kiscsillag

Quimby

Fishbone (USA)

30Y

00.45 - 02.00

Bëlga

Electric Bazar (Fr)

PASO

Neo

02.00 - 05.00

DJ Enikő

DJ Palotai
Tilos Radió

Anima Sound System DJ-Set

Dj Bodoo

2. Színpad

Szerda 16.

Csüt. 17.

Péntek 18.

Szombat 19.

0. sáv

Tehetség Kutató

Tehetség Kutató

Tehetség Kutató

Tehetség kutató

19.30-20.15

Dundi Pocak

Clash City Rockers

StarFunkSimples

Panic Radio

20.45-21.45

Barabás Lörinc

Peet

The Big Royal KUNAMAKA Orchestra (Fr)

Hangmás

22.15- 23.30

Takáts Eszter és a Gumi Zsuzsi

Mistery Gang

Kowalsky Meg a Vega

Deckchair Orange (AT)

0.15 - 1.30

Timur Lenk

HS7

Brains

Vad Fruttik

1.30-

Fpt party

Periszkóp Rádió Est

Carbothronic est

Tesco Disco


Fényfestők: Labor
Kísérőprogramok: SilentMovie (Trafó), Tűzzsonglőrök, Kecmec Vizuális bábszínház, Francia FanFar zenekar - főtéri koncert és felvonulás

A PEN 2008 külföldi fellépői

Fishbone (USA)

FishboneHa a hiányzó láncszemet keressük a hetvenes évek nagy funk-formációi, a Sly & The Family Stone vagy a Funkadelic és a kilencvenes évek elejének funk-reneszánsza (Red Hot Chili Peppers, Living Colour) között, könnyen megtalálhatjuk: ez a Fishbone. Az öntudatos és önironikus, a funkot, a skát, a metált és a dzsesszt rafináltan ötvöző őrült zenekar hatása ugyan nagyobb volt, mint népszerűsége, de a Fishbone mindmáig megkerülhetetlen, kultikus együttese az amerikai funk-szcénának. Ezúttal egy viharosnak igérkező turnéra ruccannak át Európába, hogy megmutassák: igazi táncest elképzelhetetlen a Fishbone nélkül.

Az 1979-ben alakult zenekar alapító tagjai Los Angeles-i afro-amerikaiak. Hazájukban csak mérsékelt sikereket értek el az 1980-as évek végén és a 90-es évek elején, pedig a ska harmadik hullámának növekvő népszerűsége is kedvezhetett volna nekik. Ennek ellenére erős kult státuszt élveznek ma is, koncertjeikre sokan kiváncsiak.

Zenei meghatározásuk igen nehéz: funk, ska, soul, rock, metal, punk, és sok minden más. Stílusuk egy lemezen belül, sőt akár egy számon belül is ingadozik a felsoroltak között, mindezt olyan intenzitással, humorral és tudással, hogy a hallgatót már az sem érdekli, hogy rajongója-e az épp megszólaló stílusnak, vagy sem.

A Fishbone kitűnő koncertzenekar: állításuk szerint koncerteken olyan energiával játszanak, hogy azt képtelenség lemezen tárolni. Ennek ellenére lemezeik kötelező darabok, hiszen nélkülük talán olyan zenekarok sem lennének ma, mint a Red Hot Chili Peppers, a No Doubt, avagy a Primus…

Electric Bazar (F)

Electric BazarAz Electric Bazar 2000 óta egyre nagyobb közönséget vonz magához, legyen szó Spanyolországról, Csehországról, Hollandiáról, avagy épp Magyarországról, ahol 2007-es Művészetek völgyén arattak sikert. A hallgatókat megbabonázta a zenekar lendületes muzsikája, amelyet legjobban talán úgy lehetne jellemezni, mint Tom Waits találkozását Emir Kusturicával egy moszkvai cirkuszban.

Az Electric Bazar a zeneipartól elzárkózva dolgozik annak érdekében, hgoy eleven és szabad zenét nyújtson, amely olyan, mint a gázolaj, izzadtság, dohány és tegnapi alkohol keveréke.

The Big Royal Kunamaka Orchestra (F)

The Big Royal Kunamaka OrchestraEgy francia zenekar Mike Patton és Frank Zappa nyomában: sanzonok metálos csillogásban, nagy zúzások és finom hangulatok, teljes őrület.
Az angolszász Mike Patton nagyon szereti a franciákat, a franciák nagyon szeretik Mike Pattont. A Nagy Királyi Kunamaka Zenekar működése fényesen bizonyítja ezt a tételt. Mintha csak a Mr Bungle-t vagy a Peeping Tomot hallgatnánk, Mike Patton e zseniális formációit. Kunamakáék nagyszerű, nagyon vicces, nagyon okos és nagyon változatos produkciója magabiztosan keveri a metált, a hardcore-t a sanzonnal, a keringővel a dzsesszel. Mindehhez adott Lord Gomez elképesztő orgánuma, ettől aztán a Kunamaka az egyik legizgalmasabb, legőrültebb és legváltozatosabb zenekar lett, amit a frankok a világnak adtak.

Deckchair Orange (A)

Deckchair OrangeKülönleges élő fellépéseik híre világszerte terjed, és azon új bandák közé emelte a zenekart, amelyek képesek lehetnek kilépni a nagy ígéret státuszból. A Deckchair Orange-t Ausztria legjobb indie zenekaraként tartják számon: áprilisban a Zsolnay-gyárban az is kiderül, hogy ez mire elég.


A PEN 2008 tehetségkutatóról

A Pécsi Egyetemi Napok 2008 szervezőgárdája 2007 decemberében hirdette meg a PEN 2008 tehetségkutató versenyt, amely elsődleges célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a tehetséges egyetemi zenekaroknak és egyben ösztönzést nyújtson a kezdő zenekaroknak.

A felhívást nagy érdeklődés fogadta, hiszen végül 19 egyetemi zenekar indult el a vetélkedésen. A 19 versenyzőből a nyolc legjobb jut majd tovább a fesztivál színpadjára, ahol a két legjobbat és a közönség kedvencét díjazzák majd a fesztivál végén.

A fődíj 30 óra stúdióidő a Sonarium stúdióban, a második helyezett a Rockmaratonon kap fellépési lehetőséget, míg a közönség kedvence a Toxic Clubban mutathatja meg majd tudását.

A jelentkezőket öt tagú zsűri bírálja majd el, amelynek tagjai:

Gróf Balázs képregényrajzoló
Koszits Attila zenei szakújságíró, Magyar Rádió
Schulteisz Gábor, a Sonarium stúdió vezetője
Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere, a PEN 2008 védnöke
Varga Zoltán, a Toxic Club programszervezője

A tehetségkutató résztvevői: Cellar77, Svetlana, The Crybabies, Afrikahead, Kocsmazaj, OTV, Rockspin, Flyjam, KanÜl, Tuar, Joyride, Stream, Rablóbanda, Open Air, Lazy Monkees, exLibris, Sexhard, Sarcastic Mister, Zat
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés