bezár
 

film

2008. 04. 10.
Magyarok Wiesbadenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarok Wiesbadenben A Dolinával és a Hosszú utazással a versenyprogramban, valamint Fliegauf Benedek eddigi munkásságát elsőként bemutató különprogrammal veszi kezdetét a wiesbadeni filmfesztivál.
A Közép- és Kelet-Európa kortárs filmművészetére koncentráló goEast! fesztivált 8. alkalommal rendezik meg Wiesbadenben. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett rangos mozgókép mustra számos magyar alkotást mutat be, adja hírül a Magyar Filmunió.

A játékfilm versenyben Kamondi Zoltán Dolina című műve indul az Arany Liliomért, melynek sorsáról a világhírű román rendező Lucian Pintilie (A tölgy, 1992) által elnökölt nemzetközi zsűri dönt. Az érsek látogatása című Bodor Ádám regény filmfeldolgozása kilenc vetélytárssal kel versenyre a goEast!-en.

A versenyprogramba mindössze hat dokumentumfilm kapott meghívást - köztük Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen filmje, a Hosszú utazás. Az Európai Unió keleti határszélén játszódó tragikomikus művet, amely a 39. Magyar Filmszemléről a legjobb dokumentumfilm díjával távozott, személyesen mutatják be az alkotók a wiesbadeni filmünnepen. A goEast! Signature elnevezésű válogatásában Tóth Tamás Farkas című filmjét is műsorra tűzik.

Rég nem látott ismerősként tér vissza Fliegauf Benedek Wiesbadenbe: a kortárs filmművészeti szemle elsőként mutatja be a fiatal magyar alkotó eddigi munkásságát Portré elnevezésű különprogramjában.

Fliegauf Benedek Dealer című játékfilmjével 2004-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó trófeát a német fesztiválon. Idén mindhárom játékfilmjét - Rengeteg, Dealer és a Locarnóban díjazott Tejút -, öt experimentális rövidfilmjét és a Van élet a halál előtt? - Beszélgetések Feldmár Andrással címen 2001-ben készített dokumentumfilmjét is láthatja a fesztiváljáró közönség.

A jeles alkalomból a wiesbadeni filmfesztivál díszvendége lesz az író, rendező, látványtervező, sound-designer Fliegauf Benedek és Muhi András, a Fliegauf-filmeket is gyártó Inforg Stúdió vezetője.

A goEast honlapja
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Mehran Tamadon: Ahol nincs isten & Legrosszabb ellenségem
Prikler Mátyás: Hatalom
Beszélgetés Hevér Dániel rendezővel és Kertész Zsanett forgatókönyvíróval a Valami madarak című filmjükről

Más művészeti ágakról

Petőfi Sándor válogatott művei törökül
Kritika Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényéről
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés