bezár
 

irodalom

2017. 12. 06.
Szemvillanás alatt: irodalmi blogszemle
Zakkant olvas, Olvass bele, Könyvvizsgálók, Egy olvasó naplója, Pupilla olvas
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Laza sorozatot kezdünk, melyben hol az irodalom, hol a zene, a színház, a film, az építészet, a képzőművészet vagy a gyerekeknek szánt alkotások játsszák a főszerepet. Nem titkoltan szubjektív válogatás a szubjektív válogatásokból.

Kiváló és már-már hiánypótló sorozattal jelentkezik egy blogoló: azokat a helyeket szeretné bemutatni, ahol könyvek társaságában lehet enni, inni. Az egyre divatosabbá váló, könyvekkel dekorált helyeket veszi sorra a szerző, mellékelve több szemléletes fotót, melyek segítenek akár az új úticél kiválasztásában is. Érdemes figyelni a sorozat további részeit is.

Zakkant olvas

A születésnapjának 90. évfordulója alkalmából készített interjúban Lator László nem csak életútjáról mesélt: a költő, műfordító többek között felelevenítette, milyen ajánlással kapott könyvet kedves barátjától, Jékely Zoltántól, vagy hogy ma is milyen büszke Illyés dedikált könyveire. Azt is megtudjuk, Budán életében először akkor járt, amikor Weöres Sándorékhoz ment vendégségbe. A mai kortárs irodalom alakjainak jelentős részét oktató Lator pozitívan vélekedik az irodalom jövőjéről, hiszen az embernek ősidők óta igénye van rá, hogy egy szöveget varázsigébe, „bájolóba” foglaljon.

Olvass bele - Novák Zsófi Aliz interjúja Lator Lászlóval

Könnyed lelkesedéssel fogadta a blogposzt írója azt a három kötetet, melyek a klasszikus, megcsontosodott irodalmi tanagyagot a mai ízlésnek, értelmezésnek megfelelően kommentálják, ezzel új színeket, átütőbb kifejezést adva a mai olvasónak. Ahogy a Red Bull Pilvaker törekvései nagy sikert arattak és aratnak minden évben, a slam poetry műfajában alkotó három slammer nyomán kiadott köteteknek is meglehet a maga olvasóközönsége. A szerző felhívja a figyelmet, hogy mindhárom könyv más és más megközelítésű és stílusú, azonban rendkívül hasznosnak, kifejezőnek értékeli vitaindító és ingerlő momentumaikkal együtt is.

Könyvvizsgálók - RePoszt könyvek: Petőfi Sándor, Arany János, József Attila versei

A bulvárosabb témájú portálok és a női magazinok stílusára hajazó szerkezetbe foglalta Pető Anita, mi a véleménye a Prae 2017/2-es lapszámának Trónok harca tematikájáról. Az írás hangvételét tekintve nehéz megmondani, hogy mögötte írói humor vagy negatív benyomás bujkál, azonban egy biztos: kétségkívül szórakoztató áttekintést ad a kiadvány átfogó egészéről „7 ok, amiért érdemes a Prae Trónok harca számát elolvasnod” cím alatt.

Egy olvasó naplója

Érdekes listára bukkanni az egyik könyvekkel foglalkozó blogon. A leírás szerint egy internetes felsorolás számos tételéből az átlagember hatot olvasott el. Jóval több száznál is az említett könyvek száma, vegyesen, a ponyvának számító írásoktól egészen a klasszikus, 19. századi irodalomig. Olvasva a listát, én hatnál még az átlag esetében is jóval többre tippelnék – lehet, hogy optimista vagyok?!

Pupilla olvas

A kép forrása: Bizarr és vulgáris illusztrációk megvilágosodott középkori kéziratokban 

nyomtat

További írások a rovatból

Vécsei Rita Andrea az izlandi és a dán életérzésről, zenei és gasztromédiáról és a monokrómról
Nyerges Gábor Ádám alapélelmiszerei listájáról és a romantikus ponyva tömörített változatairól
irodalom

Rabszolgasorsok Rabszolgasorsok
Toni Morrison: Könyörület. Park kiadó, 2017. Fordította: Lukács Laura
Gombos Péter az alsócsernátoni Jókai-hársról, a HUNRA egy kiemelkedő programjáról és az Írócimborák

Más művészeti ágakról

színház

Országomat egy… – miért is? Országomat egy… – miért is?
Andrei Şerban III. Richárd rendezése a Radnóti Színházban
gyerek

Az Ön gyermeke Kultúróvodába jár?
Huszonhat óvoda kapott idén Kincses Kultúróvoda címet
Jeles András: A rossz árnyék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés