bezár
 

gyerek

2008. 03. 26.
Hermann Zoltán válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Hermann Zoltán válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "ki is cserélte nekem a tanítónénim egy a rovarok életéről szóló könyvre"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Nagyon különös, de kétszer is láttam a 70-es évek közepén egy szovjet, a régi lubok-rajzok motívumait felhasználó mesefilmet egy tulai kovácsról, aki megpatkolt egy bolhát és azt a hadititkot lopta el az angoloktól, hogy az angol katonák nem téglaporral tisztítják a puskacsövet, és hogy hazatérvén hiába próbált feljutni a cárhoz, hogy ezt elmondhassa neki, bolondokházába zárták, s emiatt az oroszok el is vesztették a krími háborút. Évekkel később tudtam meg, hogy a történet nem is mese, hanem Nyikolaj Leszkov A bolha című elbeszélése.
A másik, még óvódás koromban, az Ali baba volt, Simon Róbert fordításában. Azt hiszem a korsókban elrejtőzött rablók szörnyű halála - a szolgálólány forró olajat öntött a korsókba - ragadta meg a képzeletemet; ez valahogy össze is kapcsolódott a számomra az Omega Tízezer lépés című lemezének borítójával, amelyiken a zenakar tagjai úgy néznek ki, mintha a szeneskályha nyitott ajtaján kukucskálnának ki: valahogy így képzeltem el a rablókat is.
(Van két mese, amit viszont máig nem tudok elviselni, az egyik a Micimackó, a másik A kis herceg. Ez utóbbit kaptam meg például harmadikos kisiskolásként év végén, és olyan csalódott voltam, hogy ki is cserélte nekem a tanítónénim egy a rovarok életéről szóló könyvre.)

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Igen. A legelső könyv amit öt vagy hatévesen végigolvastam (már tudtam olvasni, mielőtt iskolába mentem) a Grimm legszebb meséi volt (Rónay György fordítása Róna Emmi rajzaival), a második Komjáthy István Mondák könyve című munkája. Nyolc-kilencéves koromban a Nagy indiánkönyvet, negyedikes koromban a Svejket olvastam el.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Sok volt, Kolozsvári Grandpierre A törökfejes kopjájától Hollós Korvin Lajos A vöröstorony kincse című regényéig, az Akli Miklóstól A nagyenyedi két fűzfáig, vagy például Az ágasvári csata úttörő-eposzparódiája, ami annyira abszurd volt már akkor, hogy valami bizarr humora is lett ettől a hamisságtól (senki nem emlékszik már erre a regényre) - na, ilyen könyvek voltak akkor egy falusi könyvtárban. De Weöres Bolond Istókja meg A Pál utcai fiúk volt a két legfontosabb, ezeket úgy három-négyévente újra szoktam olvasni.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Gustave Doré Münchhausen-illusztrációi, Bilibin rajzai az orosz népmesékhez.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Nem tudom. Pár éve egy volt egyetemi évfolyamtársam eldicsekedett azzal, hogy a hároméves kislányának már nyolcvan mondókát megtanított. Nagyon furcsa grimaszt vághattam, mert szegény nagyon megsértődött. Nem értem, hogy ezt miért kell számontartani. Faragó Józsefék gyűjteményében van öt-hatezer, ahhoz képest biztos keveset. ;-)

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

Sok ilyesmit olvasok, és nem biztos, hogy kitüntetett pillanat kell hozzá. Most is van kedvenc mesém, de ezeket felnőtt fejjel olvastam. Az egyik az Andersen Útitárs című meséje, a másik az Igazság és hamisság, meg A csonkakezű lány mesetípus különböző változatai.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Azt mondhatnám, hogy kutatom, de ez így nem igaz, mert a varázs- vagy tündérmesék, amikkel foglalkozom, tulajdonképpen nem részei az úgynevezett gyermekirodalomnak, legalábbis abban az értelemben semmiképpen sem, ahogyan jó kétszáz éve a gyermekirodalmat értik (értjük?). Azaz tulajdonképpen nem is gyermekirodalommal állok kapcsolatban.


Kapcsolódó cikkek


nyomtat

Szerzők

-- Tamás Zsuzsa --


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Az MTA Művészettörténeti Tudományos Bizottságának tiltakozása

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés