bezár
 

zene

2017. 12. 30.
Ortodox karácsony a Belvárosi Főplébániatemplomban
A Szent Efrém Férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új helyszínen, Pest legősibb templomában, a csodálatosan felújított Belvárosi Főplébániatemplomban rendezi meg jövőre a Szent Efrém Férfikar az immár hetedik Orientale lumen sorozatot. Január 6-án, szombaton 19.30-kor tartják az ortodox karácsonyi nyitókoncertet,  ahol a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül a Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett vokális együttes. Sokszínű műsort állítottak össze erre az estére, melyben megfér egymás mellett a Karácsony misztériumán való csöndes elmélkedés és az ujjongó öröm is.

Az Orientale Lumen sorozat 2018-ban új helyszínre, Pest legősibb templomába, a csodálatosan felújított Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomba (Március 15. tér) költözik. A sorozat 2018-as nyitókoncertjén, január 6-án, szombaton 19.30-kor a Szent Efrém Férfikar a sérült gyerekekből álló Parafónia Zenekart látja vendégül. Az orosz ortodox karácsonyi énekektől kezdve a bizánci ünnepi kalantákon és az arab kántáláson át az ó-római gregorián énekig és kortárs magyar művekig terjedő sokszínű műsort állítottak össze erre az estére, melyben megfér egymás mellett a Karácsony misztériumán való csöndes elmélkedés és az ujjongó öröm is. A Parafónia Zenekar népszerű karácsonyi dallamokkal színesíti a műsort és a két együttes közös előadással is készül. Az est végén a hagyományokhoz híven a Szent Efrém Férfikar ezúttal is közös éneklésre invitálja a tisztelt publikumot.

Magyarország legkedveltebb vokális együttese a Szent Efrém Férfikar 2011-ben rendezte meg először az Orientale Lumen sorozatot, ahol a keleti rítusú keresztény egyházzene legszebb kompozíciói hangoznak el. Az elmúlt hat évad során olyan nemzetközileg is elismert sztáregyüttesek és szólisták léptek fel a férfikarral, mint Sebestyén Márta, Abeer Nehme, Palya Bea, Marie Keyrouz nővér, Evgeny Nesterenko, Szokolay Dongó Balázs, az Amadinda, az Orosz Ortodox Szólisták, az Optina Pustyn Férfikar és a Moszkvai Patriarkátus Kórusa.

A Magyar Örökség és Budapest Márka díjjal kitüntetett Szent Efrém Férfikart a Liszt- és Magyarország Érdemes művésze díjas Bubnó Tamás 2002-ben alapította. A kórus missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását. Fő céljuk, a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése mellett az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatása és a magyar férfikari hagyomány - Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti - ápolása. Énekeltek többek között a King's Singers-szel, Sebestyén Mártával, a Muzsikással, Presser Gáborral, a Budapesti Fesztiválzenekarral egyaránt.

Tudományosan bebizonyított tény, hogy a zenének óriási fejlesztő hatása van. E hatás az értelmileg sérült embereknél még hatványozottabban jelentkezik.

Heinrich Ullrich német gyógypedagógus szembeszállt azzal az elterjedt véleménnyel, miszerint "az értelmi fogyatékosok nem képesek dallamhangszeren játszani". Kidolgozott egy olyan módszert, amely nem igényel komplex gondolkodásmódot, sőt még a színek nevének ismeretét sem, csak a színek azonosításának képességét. Speciális színes kottarendszere,  az ún. Ulwila módszer nem csupán az értelmi fogyatékos gyermekek zenei oktatására, terápiájára alkalmas, hanem egyszerűsége miatt mindenkinek, aki a hagyományos kottát nem tudja, vagy nem akarja megtanulni.

A módszert Vető Anna gyógypedagógus 1991-ben adaptálta magyar viszonyokra, majd 1997-ben megalapította „A zene mindenkié” Egyesületet és a Budapesti Ulwila zenekart. A zenekar 2003-ban vette fel a Parafónia nevet. A sérült gyerekekből álló együttest 2004 óta Fabényi Réka vezeti.

Jegyek elővételben 4.000 és 2.000 forintos áron érhetőek el a Jegy.hu hálózatában

További információ: www.szentefrem.hu/orientale-lumen

nyomtat

Szerzők

-- Philipp György --


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés