bezár
 

gyerek

2008. 03. 28.
Bartos Éva válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartos Éva válasza a prae.hu Hétfejű körkérdésére "lám, ez a regény egész életemben kísér engem"

1.) Volt-e kedvenc meséje gyerekkorában? Mi volt az? Miért volt az?

Kisgyerek koromban ( a 40-es évek vége, 50-es évek eleje) elég kevés meséskönyvünk volt, inkább a háború előttről megmaradt néhány szép kötetet vándoroltattuk a rokonságban. Mindenesetre nagyon szívesen emlékszem vissza a Grimm mesékre, azok közül is a Piroska és a farkasra. Utólag úgy gondolom, hogy a nagymamámhoz való erős kötődés tette oly kedvessé számomra ezt a mesét.

2.) Emlékszik-e első önálló olvasmányélményére?

Határozottan emlékszem, mivel igen nagy vállalkozás volt a részemről! Ugyanis az Egri csillagokhoz kezdtem hozzá, amikor már tudtam olvasni. Arra már nem emlékszem, hogy meddig tartott…Mondanom sem kell, hogy egri kislány lévén, Éva névvel mennyire vonzott a regény, amit előtte egyébként felolvasásban már megismertem. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy két fiamat Gergelynek és Bálintnak hívják, lám, ez a regény egész életemben kísér engem.

3.) Mi volt gyermekkora kedvenc könyve, regénye?

Volt egy Móra Ferenc sorozat, barnás-zöldes vászonkötésben. Ennek minden darabját elolvastam, mert minden alkalomra (névnap, születésnap, karácsony) azt kértem, hogy az újabb kötetet megkaphassam. A novellák és regények egyaránt lebilincseltek, többször újraolvastam őket: Mindenki Jánoskája, A rab ember fiai, és a többiek felejthetetlen emlékeim.

4.) Nyújtott-e Önnek maradandó élményt valamely könyvillusztráció?

Amire visszaemlékszem, az a János vitéz kötet volt, aminek nagyon szerettem az illusztrációit Később a kötet elkallódott, de pár éve felfedeztem egy új kiadást, amiben ezeket a régi illusztrációkat láttam viszont. Azonnal megvettem.

5.) Körülbelül hány mondókát, gyerekverset vagy gyerekversként számon tartott verset tud kívülről?

Sajnos, egyre kevesebbet! A gyerekeim megnőttek, talán ha unokáim lesznek, újra megelevenednek az elfelejtett sorok.

6.) Nyúlt-e vissza felnőtt fejjel gyerekkori olvasmányélményhez az élet fontos pillanataiban? Most van-e kedvenc meséje?

A Móra Ferenc könyvekhez gyakran. Ma szinte a "bibliámnak" tartom a Kincskereső kisködmönt, szerintem az élet teljessége benne foglaltatik, amit emberi kapcsolatokról, felelősségről, szeretetről érdemes tudni. Változatlanul szeretem a Grimm meséket és a magyar népmeséket is.

7.) Jelenleg milyen kapcsolatban áll a gyerekirodalommal?

Könyvtárosi, olvasáskutatói, szülői elkötelezettséggel - némi aggodalommal - próbálom nyomon követni a gyerekeknek szánt olvasmányokat. Az aggodalom annak szól, vajon igazi értéket kínálunk-e nekik, megtanítjuk-e őket az értékek kiválogatására, és hogy egyáltalán, tudnak-e még egyenrangú alternatívát nyújtani a könyvek a mai gyerekeknek a sokféle időtöltési lehetőség között.

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

gyerek

Februárban mutatja be új előadását az Art-ravaló
gyerek

Kertész Erzsi regényéből készült előadás a Vojtina Bábszínházban
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés