bezár
 

gyerek

2018. 06. 09.
HUBBY-díjas a PRAE.HU írója, szerkesztője
Mészöly Ágnes és Péczely Dóra is részesült Év Gyermekkönyve Díjban
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Immár hagyományosan idén is díjazta a tavaly megjelent gyermekkönyvek legjavát a Magyar Gyerekkönyv Fórum, a HUBBY. Az elmúlt évek gyakorlatát folytatva öt kategóriában osztottak díjakat, emellett átadtak két különdíjat egy-egy hosszú ideje magas színvonalon alkotó gyerekkönyv szerzőnek és illusztrátornak, és idén először egy kilenctagú diákzsűri is megnevezte a kedvencét.

Pompor Zoltán, a HUBBY elnöke a díjátadón elmondta, hogy a zsűri (Bacsó Péter magyartanár, Hermann Zoltán irodalomtörténész, Pálfi Zsuzsanna könyvtáros tanár, Orosz Ildikó újságíró, szerkesztő és Varga Emőke irodalomtörténész, főiskolai tanár) hetven könyvből két körös rostán választotta ki a legjobbakat. A shortlisteket pedig már korábban nyilvánosságra hozták. Péterfy Gergely, a zsűri tiszteletbeli elnöke hozzátette, hogy a döntés meglehetősen nehéz volt, hiszen tulajdonképpen egy könyvről sem tudtak rosszat mondani, mindet tökéletesnek éreztek, így csak nagy viták árán született meg a mostani eredmény.

Gimesi Dóra átveszi a díjat

Az év gyerekkönyv írója Gimesi Dóra lett, aki A Macskaherceg kilencedik élete című kötetéért (Pozsonyi Pagony) vehette át a díjat. A shortlistben szerepelt még Varró Dániel-Szabó Borbála: Líra és Epika (Pozsonyi Pagony), Tóth Krisztina: Felhőmesék (Magvető), Zalán Tibor: Háry - A rettentő magyar vitéz (Pozsonyi Pagony), Kertész Erzsi: Fény Sebestyén (Cerkabella) és M. Kácsor Zoltán: Utazás Dínómdánomba - Zabaszauruszok 1. (Kolibri) című kötetek is.

Fordítói kategóriában Molnár Zsófiát választották a legjobbnak Christelle Dabos A tél jegyesei – A tükörjáró című kötet magyarra átültetéséért, de a listán szerepelt még Caroline Solé: Szavazz rám, fordította Pacskovszky Zsolt (Móra), Erwin Moser: Tigrisbogár, fordította Nádori Lídia, (Manó Könyvek), Guus Kuijer: Polli 2., Derült égből boldogság, fordította Wekerle Szabolcs (Pozsonyi Pagony) is.

Molnár Zsófia (b) a díjazott műfordító

Az év illusztrátora díjat Békés Rozi kapta Hans Christian Andersen A vadhattyúk című kötetének (Scolar) illusztrálásért. Vele voltak még versenyben Schmidt Cecília (Egyik kutya, másik eb, Csimota), Szegedi Katalin (Holle anyó birodalma, Cerkabella), Kurti Andrea (Bodzabél, Gutenberg Books) és Pásztohy Panka (Pesti mese – Nagymamáknak és unokáknak, Pozsonyi Pagony).

2017 leginnovatívabb könyve a a Szívlapát című fiataloknak szóló kortárs versantológia, amelyért Péczely Dóra szerkesztőt díjazták (Tilos az Á Könyvek). (Péczely Dóra 2017-ben Molnár T. Eszter Szabadesés című bűnregényét, 2018-ban pedig Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra című krimijét szerkesztette.) A shortlistbe bekerült még a Barna Hajnal (Franck Pavloff - Grela Alexandra, fordította Piróth Attila, Csimota), A házicsoki színe (Molnár Krisztina, Koinónia Kiadó), a Világvége alsó (szerkesztette Kertész Edina, Naphegy Kiadó) és Az első (szerkesztette Csapody Kinga és Nagy Boldizsár, Menő Könyvek) kötetek is.

Péczely Dóra

Az év ifjúsági könyve díjat Sepsi László vehette át az Ördögcsapás című könyvéért (Tilos az Á Könyvek). Az Ördögcsapás Wéber Anikó - El fogsz tűnni (Pozsonyi Pagony), Pacskovszky Zsolt - Titkos Mozi (Móra), Kalapos Éva - Muszáj?! (Menő Könyvek), Szokács Eszter - József (Csimota) kötetekkel versenyzett.

A Hubby különdíjait idén Mészöly Ágnes írónak és Herbszt László illusztrátornak ítélték oda. (Mészöly Ágnes felnőtteknek írt krimije Rókabérc, haláltúra címmel a PRAE.HU-nál jelent meg.)

Mészöly Ágnes (k)

Idén egy kilenctagú diákzsűri is segítette a legjobb könyvek kiválasztását. Pompor Zoltán elmondta, hogy a résztvevő iskolák egy-egy főt delegáltak a zsűribe, a kiválasztott könyveket pedig az intézmények különböző módszerekkel dolgozták fel, majd mindenki szavazott a kedvenceiről, a győztesek közé pedig csak olyan kötet kerülhetett be, amit legalább hatan olvastak.Végül az összesített pontok alapján Schmidt Cecília Egyik kutya, másik eb című képeskönyve (Csimota) lett az iskolások kedvence.

(Fotó: Bach Máté)

nyomtat

Szerzők

-- Kocsis Katica --


Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
Csáki László: Kék Pelikan
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés