bezár
 

irodalom

2018. 06. 12.
Amorfabb szövegek keresik a rendet
Berendezkedés - könyvbemutató a Fugában
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Nyerges Gábor Ádám új, az Ünnepi Könyvhétre megjelenő Berendezkedés című verseskötetét mutatta be a prae.hu a Fuga - Budapesti Építészeti Központban június 8-án. A szerzővel és a kötet szerkesztőjével, Benedek Annával Fehér Renátó beszélgetett, az este Palágyi László zenéjével egészült ki. A kötet az érdeklődők a helyszínen meg is vásárolhatták.

Nyerges Gábor Ádám 1989-ben született, Berendezkedés című új kötete, a negyedik verses könyveként jelenik meg az Ünnepi Könyvhét alkalmából a PRAE.HU és a Palimpszeszt gondozásában. A könyvbemutató Fehér Renátó és a szerző kötetlen beszélgetésével vette kezdetét, mely során főleg Nyerges Gábor Ádám korábbi és mostani kötetéhez való viszonyáról, azok különbségeiről és a mind a szerzőben, mind a szövegekben lezajlott változásokról esett szó.

Fehér Renátó és Nyerges Gábor Ádám

A szerző lírai hangja az, ami főképp megváltozott, akár utolsó, az Elfelejtett ünnep, című kötetéhez képest is. Szavakat keres és van, hogy szándékosan nem találja meg őket. Olyan szövegek létrehozása volt a cél, melyek azzal keltik fel az olvasó figyelmét, hogy nem simulnak a nyelvbe, akadoznak, mint homokszemek a fogak alatt. A versek „hibapoétikussága” erősíti azok nyelvbe ágyazottságát, szinte megszűnik a metaforák használata és ezzel teljesen redukálódik a versek képi világa is. A szövegek amorfabbá válnak. A helyüket keresik egy olyan környezetben, mely lehetséges, hogy nem is a saját közegük.

Ez által a kötet folyamatos egzisztenciális és nyelvi újratervezéssé válik. Honnan tudjuk, hogy jó helyen vagyunk jó időben? Honnan tudjuk, hogy helyesen cselekszünk mikor egyes társadalmi mintákat követünk? A rendszerváltás évében született generáció egyik képviselője szólal meg a szövegekben és a felnőtté válás végtelen útján egy újabb állomáshoz érve felteszi a kérdést, „hol lesz majd lakóhelyünk, maradunk itt, vagy egyszer majd tovább megyünk?

Dedikálás

A későbbiekben Nyerges Gábor Ádám maga olvasott fel Berendezkedés című kötetéből.

A beszélgetéshez ezek után csatlakozott Benedek Anna, a kötet szerkesztője. Elmondta, hogy a szerző már egy egészen konkrét kötetkoncepcióval fordult a szerkesztőhöz, melynek szerves részét alkotja a Tarcsay Zoltán által tervezett borító is. Azok a versek, melyek végül a Berendezkedés kötet részévé váltak, egy egész korszakot ölelnek fel (2014-2017 között), ezzel is magyarázható a sokszínűségük. A sorok között felismerhető Orbán Ottó vagy Petri György hatása is a lírai hang hol spleenes, hol éltes megszólalásaiban.

Az est a Palágyi László által megzenésített és előadott versekkel egészült ki, melyek hangulata egyaránt idézte a jól ismert Cseh Tamás és Másik János zeneszerző páros közvetlenségét, ugyanakkor megőrzött magában valamiféle sötétséget a 90’-es évek elején befutott rock zenekarok hangzás világából is, ezzel tökéletesen alátámasztva a versek szövegvilágát.

Végül az érdeklődök szabadon beszélgethettek mind a kötetbemutató résztvevőivel, mind a kiadóval. A Berendezkedés két verse elolvasható az ART7 művészeti portál könyvelőzetesében.

Fotó: Vörös Szilárd

Gitárral

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Tardi Zsuzsanna --


További írások a rovatból

irodalom

Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben Életvezetési tanácsok és világmegfejtések az ókor rabbijaitól, modern köntösben
Az Atyák tanításai, Magvető Kiadó - Mazsihisz, 2019, 3299 Ft
irodalom

Utak a sötétségbe Utak a sötétségbe
Horváth Márk A digitalitás paroxizmusa: Spektákulum, szimulákrum, kibernetikai állapot és a virtualitás hiperkaotikus okkultúrája

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
Agócs Írisz válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés