bezár
 

film

2018. 07. 13.
Az élet habkönnyű értelmetlensége
Oliver Parker: Férfiak fecskében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ebben az angol vígjátékban középkorú férfiak úgy küzdenek meg életközépi válságukkal, házassági és munkahelyi problémáikkal – az ő szavaikkal élve az „élet értelmetlenségével” amúgy általánosságban –, hogy hobbi szinkronúszó csapatot alapítanak.   

Az alaphelyzet már önmagában figyelemre méltó. Hát még úgy, hogy mint szinte mindig, amikor bármilyen emberi, életszagú dologról van szó, most is találunk a világban egy valódi, hiteles előképet: ezúttal a filmben is feltűnő svéd csapat némileg természetesen átformált, de számos ponton kapcsolódó sztoriját látjuk a filmvásznon brit hősökkel a főszerepben. A történet szerint Eric, a nagyvállalati könyvelő szinte észrevétlenül csúszik bele a kiégésbe: noha számára a számok és a logika világa jelenti az oly nagyon szeretett, otthonos közeget, a munkájából fokozatosan kiábrándul, üres verklivé válnak a mindennapjai, miközben elveszíti a kapcsolatot, az intim meghittséget a feleségével, és érzelmileg egyre távolodik kamasz fiától is. Stresszlevezetésként uszodába jár, úszik néhány hosszt, majd a medencéből kimászva mindent ott folytat, ahol abbahagyta. A cél nélküli, önmagába záródó létezés állóvizét szó szerint kavarja fel egy csapat férfi, akikkel az uszodában találkozik, s akik látszólagos különbözőségük ellenére oly nagyon hasonlítanak hozzá. Egy különös dolog azonban azonnal feltűnik Ericnek: ezek a fickók nem csupán néhány hosszt nyomnak le magányosan – ők együtt, egy csapatként érkeznek az uszodába, hogy szupertitkos társaságuk hobbi szinkronúszással adjon értelmet a létezésnek. 

Férfiak fecskében

Nagyon gyorsan kiderül, hogy a megfelelő létszámhoz szükségük van még egy emberre, ez pedig ki is lehetne más, mint a házasságából frissen kiköltöző, az összeomlás szélén egyensúlyozó Eric. Innen nincs megállás a szinkronúszó pályán: először csupán egy zártkörű gyerekzsúron(!) mutatkozik be a kompánia, hamar kiderül azonban, hogy reális cél lehet maga a férfi szinkronúszó világbajnokság is!

Férfiak fecskében

A meghökkentő alapfelvetésen túl a Férfiak fecskében nem dolgozik az angol komédiáktól megszokott szarkazmus, fekete humor vagy maró gúny eszközeivel – annál sokkal nagyobb empátiával, sőt, egyenesen szeretettel szemléli főhőseit a maguk távolról sem átesztetizált, nagyon is esetlen, hús-vér valóságában, adott esetben szinte csupaszon, egy medencében csapkodva, miközben csillag-, virág- meg piramisformát próbálnak összeszerencsétlenkedni magukból. A szellemesség ennek ellenére szabályos időközönként megcsillan a történetben, olykor pedig kifejezetten jól ülnek a poénok. Inkább évődő, alapvetően barátságos és csak kicsit csipkelődő a film humora, de mindez jól áll neki, mivel képes megteremteni egy olyan hangulatot, amelyben a néző is egyből szimpatizálni kezd az összes szerencsétlen alakkal, akit maga előtt lát. Férfiak életközépi válságának története talán még sosem volt olyan bájos és szerethető, mint a Férfiak fecskében esetében. A nagy szavak ellenére – mely szerint az „élet értelmetlensége” ellen lázadnak ezek a nagyszerű emberek, a szinkronúszást mint eszközt használva a kiállásra – valójában minden amolyan európai módon életszagú: a tájak és a figurák nincsenek irreálisan szépre szűrőzve, az uszoda klórszagát szinte az orrunkban érezzük.

Férfiak fecskében

Sportfilmként is nézhető a Férfiak fecskében, amennyiben elfogadjuk, hogy az amatőr sport is lehet teljes értékű és releváns: végigkísérjük hőseinket a felkészülési perióduson, látjuk a kisebb-nagyobb bukásokat, s az újra talpra állást, a mentális megterhelést, ami a vb-re készüléssel jár, a csapat összekovácsolódását, míg el nem érkezünk a milánói döntőhöz, amely valódi katarzist hoz el a maga kedves esetlenségében is. Fontos ugyanakkor, hogy noha nagy hangsúlyt kap a Férfiak fecskében sportfilm jellege, a valódi csúcspont, avagy a történet alapkonfliktusának megoldása nem ezen a síkon történik, a sportsiker önmagában nem megoldás az élet értelmetlenségének problémájára. Ennyiben továbblép a film, és a hétköznapi ember életválságának kérdéséhez talál vissza, ezt helyezi fókuszba, minthogy a valódi katarzis a magánélet kihívásainak megoldásán áll vagy bukik.

Férfiak fecskében

Így tehát nem a dobogón búcsúzunk a hőseinktől, hátra van még egy felvonás: az életben is helyt kell állni – sportfilm ide vagy oda, ettől olyan bájosan őszinte, valóságos és szerethető ez a kissé habókos, de hangulatában precízen kimért film.

Férfiak fecskében (Swimming with Men) angol vígjáték angol nyelven, magyar felirattal, 96 perc, 2018. Rendező: Oliver Parker. Forgatókönyvíró: Aschlin Ditta. Szereplők: Rob Brydon, Rupert Graves, Jim Carter, Jane Horrocks, Charlotte Riley. Bemutató: 2018. július 12. Forgalmazza a Cirko Film. Korhatár: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!


 

nyomtat

Szerzők

-- Dombai Dóra --

Dombai Dóra az ELTE BTK magyar nyelv és irodalom, valamint filmtudomány és esztétika szakán végzett. Rendszeresen publikál filmkritikákat, társadalmi témájú esszéket, alapítója a kortárs magyar divatot szemléző Sikk Projekt portálnak, illetve a gasztronómiai és belföldi turisztikai témákkal foglalkozó Kalandjárónak. Érdeklődési területe a feminista kritika, a narratológia és a rituális művészetek.


További írások a rovatból

Dubinyák Réka: Ali, a magyar jezidi
Püsök Botond Túl közel című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Felix Van Groeningen és Charlotte Vandermeersch: Nyolc hegy

Más művészeti ágakról

Kötetlenül Pásztor Andreával
Interjú Szabó Tibor Benjáminnal
Scruton zenei írásainak magyar fordításáról
Légrádi Gergely: Alkalomadtán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés